Bâlci la Lețcani! Au deschis spitalul modular pentru pacienți Covid dar e avarie cu stația de oxigen. Secția ATI – închisă!

Mult-lăudatul Spital Modular de la Lețcani a fost deschis real de vineri, primind primii pacienți (după cum au anunțat unii oficiali) dar bâlciul continuă: secția ATI rămâne închisă din cauza unei avarii serioase la Stația de Oxigen. E încă o dovadă că banii ieșenilor și nemțenilor (total, 13 milioane de lei) au fost direcționați spre o achiziție cu cântec și că au avut dreptate cei care au pus la îndoială seriozitatea furnizorului turc.

Paturile de terapie intensiva din cadrul Spitalului Mobil de la Letcani inaugurat vineri, 16 octombrie, nu pot fi utilizate, din cauza unei defectiuni grave a statiei de oxigen care face imposibila deschiderea acestei sectii”, anunță ziare.com.

„Avem in momentul de fata pregatita o zona pentru 30 de paturi de confirmati cu forme usoare si medii. Avem si 24 de paturi de terapie intensiva. In zona ATI inca asteptam proba de functionare a statiilor de oxigen. Le-am pus in functiune, merg de ceva timp, dar vrem sa vedem ca si rezista. Terapie intensiva inseamna risc vital si trebuie sa mearga perfect. Asteptam sa vedem functionalitatea acestor statii. Ventilatoarele trebuie sa mearga, astazi (vineri – n.r.) nu vom avea internari la Terapie Intensiva”, a spus medicul Carmen Dorobat (managerul Spitalului de Boli infecțioase în cadrul căruia Spitalul Modular va funcționa ca Secție externă).

Spitalul modular de la Lețcani, Iași, s-a deschis fără paturi ATI, în timp ce stațiile de oxigen nu au fost testate „, anunță și Libertatea.

Spitalul mobil se sufocă înainte de a se deschide. Stația de oxigen este defectă, titrează și ziaruldeiasi.ro care precizează: „Spitalul mobil de la Lețcani încă nu este operațional pentru cazurile grave de COVID. Pur și simplu, stația de oxiden este defectă, iar primarul Mihai Chirica a anunțat că este nevoie de zece zile pentru reparații”.

”Pe data de 16.10.2020, era planificat să se deschidă compartimentul de terapie intensivă din cadrul Compartimentului secției exterioare a Spitalului de Boli Infecțioase, „Spital mobil Lețcani” cu 24 de paturi. O defecțiune gravă a fabricii de oxigen face imposibilă punerea în funcțiune a acestei secții”, a declarat primarul Mihai Chirica.

Reamintim că licitația (considerată nelegală, de către Curtea de Conturi) a fost câștigată de o firmă dubioasă din Turcia, SDI Global LLC. Contractul a fost semnat pe 21 aprilie și trebuia ca în 3 săptămâni, adică până pe 19 mai, spitalul să fie livrat, montat și să fie operațional.
Deschis parțial cu o întârziere de 5 luni, spitalul respectiv arată că aparatura este departe de standardele din caietul de sarcini, din moment ce Stația de oxigen s-a defectat de la primele probe.
Valoarea contractului este de 13,2 milioane de euro, din care județul Neamț a asigurat 3,2 milioane de euro (16 milioane de lei noi).

D.V.

2 thoughts on “Bâlci la Lețcani! Au deschis spitalul modular pentru pacienți Covid dar e avarie cu stația de oxigen. Secția ATI – închisă!

 1. Autobuze din Turcia/Firea PSD Bucuresti
  Spital Covid din Turcia/Arsene PSD/NEAMT/IASI
  De ce ai cumpara autobuze din Turcia cu o licitatie trucata?Cand tu ai firme consacrate in Europa care au oferit acelasi pret ?
  De ce ai cumpara spitale din Turcia cand tu ai firme consacrate in Europa?
  De ce nu se anuleaza acel contract daca nu a fost respectat?De ce nu se dau banii inapoi?
  Raspunsul il stie toata lumea mai putin SRI/DIICOT/PARCHET/DNA.
  Din cauza spagilor si comisioanelor babane aferente.
  Turcia este o tara non UE si este greu sa investighezi fapte de coruptie.
  Aste e motivul ”achizitiilor”din Turcia.

 2. Hai sa lasam deoparte razboiul declaratiilor politice si sa vedem faptele!Managerul spitalului, domana Dr. Dorobat , a declarat , citez:”In zona ATI inca asteptam proba de functionare a statiilor de oxigen. Le-am pus in functiune, merg de ceva timp, dar vrem sa vedem ca si rezista.”Ca dl Chirica , care nu a dat un leu pentru spital, sau site-ul „ziare.com” ori alte ziare pun titluri „socante” fara acoperire in fapte, e alta poveste!Cred ca presa locala ar face mai bine sa puna presiune asupra autoritatilor (CJ, prefectura, guvern) pentru redeschiderea SJ Neamt si pentru pacientii non -Covid!Aici este marea problema a comunitatii , nu lupta pe ciolan a politicienilor…

Lasă un răspuns