Bălănescu: „Nu a fost festivalul TT-ului ci festivalul Gianinei Cărbunariu!”

Jurnalistul Valentin Bălănescu realizează o primă secvenţă de analiză a Festivalului de teatru de la Piatra, a unor detalii de management din mandatul proaspetei directoare şi trage concluzia pe care Vestea a dus-o în titlu: „Nu a fost Festivalul TT-ului ci festivalul Gianinei Cărbunariu!”.

Bălănescu punctează schimbările din organizarea Festivalului care, practic, anulează tradiţia de până acum, subliniază şi ce manager multilateral dezvoltat este Cărbunariu (selecţie, organizare, montare  piesă aniversară), organizarea de lansări de carte pentru „criticăresele” de la Bucureşti care apoi – coincidenţă – au scris de ea mai ceva decât presa nord-coreeană despre comandantul suprem, dar fi „fixarea” la Piatra Neamţ a unei găşti noi, de artişti tineri, frumoşi şi liberi.

„Încercând o primă concluzie, festivalul din acest an nu poate fi numit al TT-ului, este festivalul Gianinei Cărbunariu, în totalitate, cu bune și cu rele. Ea a centrat, ea a pasat, ea a dat cu capul și tot ea ar trebui să primească laude unde le merită și să plătească unde a greșit. Asupra acestui aspect vom reveni cu o ocazie specială și nu spunem că este neapărat rău.”, scrie Bălănescu în articolul (click pentru a-l citi integral) ” Un teatru, un festival, un manager, câteva concluzii” din mesagerul.ro.

Jurnalistul nemţean sesizează şi lipsa crasă de transparenţă, oferirea de informaţii trunchiate, „la mişto” despre bugetul din festival şi contrapune o declaraţie mai veche a lui Cărbunariu (de pe vremea când nu era manager) în care aceasta făcea mare caz de nevoia de transparenţă reală şi totală a celor care gestionează banul public: <<Până atunci, ar trebui să discutăm și despre costuri. Mai ales că, pe vremea când nu era manager, Gianina Cărbunariu semna, ca inițiator, o scrisoare manifest, în care se pleda pentru ”reformarea” procedurii de selecție a managerilor din instituțiile publice de cultură. Acolo spunea, printre altele, foarte frumos: ”Buna administrare a banului public presupune transparența, astfel încât devine necesară publicarea pe site-urile instituțiilor publice de cultură a bugetelor anuale, alături de rapoartele narative de activitate. Nu doar profesioniștii în cultură, ci toți cetățenii României trebuie să poată consulta felul în care sunt investiți banii în instituțiile publice de cultură>>.

Articolul integral al lui Valentin Bălănescu îl puteţi citi AICI.

D.V. – foto copertă : personaje menţionate direct sau în principiu de Valentin Bălănescu