Bălănescu îi bate obrazul Danielei Soroceanu! Cerere de informații de interes public la care CJ „nu a răspuns de luni de zile”

Jurnalistul Valentin Bălănescu a punctat în emisiunea sa de azi dimineață că, în continuare, Consiliul Județean Neamț are o manieră discreționară de a (nu) răspunde la întrebările adresate de presă, în baza Legii 544.
Bălănescu (director Mesagerul și realizator al emisiunii Cafeaua de Dimineață) i-a bătut obrazul (ironic și civilizat) mai ales Danielei Soroceanu (secretarul județului) căreia i-a amintit cum, înainte de a ajunge Ionel Arsene președinte, ajunsese să aibă biroul sigilat. Se întâmpla în scurtul mandat de președinte interimar al Emiliei Arcan, la vremea respectivă spunându-se că s-a ajuns la un astfel de episod tocmai ca Daniela Soroceanu să nu mai scoată documente din instituție.

„Pe vremea când era președinte la Consiliul Județean, doamna Emilia Arcan a sigilat biroul secretarului de atunci și de acum al județului, Daniela Soroceanu, probabil ca să nu intre și să nu iasă foarte multe informații. Între timp lucrurile s-au schimbat, doamna Soroceanu are acces din nou în birou, Din păcate informațiile din Consiliul Județean nu mai ies spre public. Reamintim celor de la Consiliu că am făcut o cerere de informații, de foarte mult timp, au trecut deja luni de zile și nu s-a răspuns la ea.
Doamna secretar, cunoscând atât de bine legea, suntem siguri că văzând această imagine, aducându-și aminte de umilința la care a fost supusă atunci, va face totul ca informațiile din Consiliul Județean să meargă pe circuitul normal și legal, nu să fie blocate, suntem siguri nu de domnia sa, pentru că domnia sa apără legalitatea în instituția respectivă”, a spus Valentin Bălănescu (vezi video de mai jos, la minutul 32.57).

În urmă cu puțin timp, tot jurnalistul respectiv făcuse vorbire despre o întrebare adresată CJ Neamț în legătură cu nominalizarea persoanei din această instituție care a permis, oficial, în noiembrie 2021, reluarea circulației rutiere pe Podul de la Luțca, deși (după cum chiar Arsene avea să declare apoi) nu fusese realizată recepția de la terminarea lucrărilor. Practic, fără acea recepție, decidentul respectiv și-a asumat să se întâmple orice nenorocire posibilă care se putea solda cu victime, răniți sau morți.

Stilul tip OMERTA de comunicare de la J Neamț nu este o noutate. De când ese președinte la CJ neamț în al 2-lea mandat, Arsene a fugit mereu de presă. Nu a organizat nicio conferință de presă în 2 ani la CJ dar nici la PSD Neamț (din fruntea căruia și-a dat demisia, formal, după ce s-a prăbușit Podul de la Luțca).
Emisiunea „România, te iubesc” de la Pro TV de acum 10 zile a arătat că Arsene dă cu flit și presei centrale, jurnalista Paula Herlo așteptând într-o zi timp de 6 ore ca Arsene să o primească în CJ pentru o declarație, așa cum i se transmisese acesteia. Ulterior, când ziarista îl găsește în București, Arsene refuză să-i răspundă la întrebări, pretextând că vorbește la telefon.

Aceeași atitudine tip secretomanie a fost instaurată și la Prefectura Neamț, la scurt timp după ce funcția de prefect a fost preluată de PSD-istul Adrian Niță (propus de Arsene). Niță a susținut o singură conferință de presă (dacă nu greșim) chiar la începutul mandatului apoi a mutat comunicarea pe un grup de whatsapp unde răspunde cu mare întârziere (sau deloc, uneori) la întrebările care par a nu-i conveni din punct de vedere politic.

Daniel Vinca