Azi, PARADA Festivalului Internațional de Folclor. Costume mexicane, indoneziene, ucrainene, grecești pe străzile din Piatra Neamț

Parada formațiilor participante la Festivalul Internațional de Folclor „Ceahlăul” are loc astăzi la Piatra Neamț, de la ora 18, în centrul orașului, pe traseul deja clasicizat: Curtea Domnească, Casa de Cultură, Muzeul de Istorie, Curtea Domnească.
Spectatorii vor putea vedea ansamblurile folclorice participante și costumele spectaculoase ale acestor trupe care, în acest an, aduc în fața nemțenilor șarmul și parfumul tradițiilor din Indonezia, Mexic, Ucraina sau Grecia (în cazul ultimelor 2 țări menționate e vorba de ansambluri din România ale comunităților minoritare respective).

De la ora 19, pe scena amplasată între Turnul lui Ștefan și Primăria Piatra Neamț urmează spectacolul acestor ansambluri și un recital extraordinar susținut de Ansamblul etnofolcloric Ștefan Vodă (din Căpriana, Republica Moldova).

Cu un program de doar 3 zile în acest an, Festivalul continuă mâine la Târgu Neamț (recital Mihaela Gurău) și revine duminică la Piatra Neamț (recital Ionuț și Doinița Dolănescu).

Mai jos, detalii oferite de organizatorul Festivalului, Centrul pentru Cultură și Arte Carmen Saeculare:

FESTIVALUL INTERNAȚIONAL DE FOLCLOR „CEAHLĂUL”,

ediția a XXIII-a
Între 5 și 7 august 2022, în organizarea Centrului pentru Cultură și Arte „Carmen Saeculare”, finanțator Consiliul Județean Neamț, va avea loc a XXIII-a ediție a Festivalului Internațional de Folclor „CEAHLĂUL”.
La ediția curentă, alături de Ansamblul folcloric „Floricică de la munte”, vor participa ansambluri reprezentative pentru țări din afară Europei – Mexic: Grupul de folclor „Alianza” din Saltillo, respectiv Indonezia: Grupul folcloric „Jepun Bali” – precum și grupuri folclorice ale minorităților din țara noastră: ucraineană – Ansamblul ,,Cervona Kalena” din localitatea Negostina (Suceava) –, maghiară –Ansamblul folcloric „Búzavirág” Brașov –, greacă – Ansamblul de dansuri „Efthymos” și grupul vocal „Dionysos”, ambele din Brașov. De asemenea, pe scenele Festivalului va urca și Ansamblul folcloric „Brâul roșu” din Piatra-Neamț, cu un program de dansuri săsești.
În acest an, Festivalul programează spectacole (începând de la ora 19:00) în centrele orașelor Piatra-Neamț (5 și 7 august) și Târgu Neamț (6 august). În primele două zile este programată parada portului și dansului tradițional, pe arterele centrale, trasee devenite tradiționale și cunoscute deja publicului Festivalului: în Piatra-Neamț, pe traseul Teatrul Tineretului – Casa de Cultură a Sindicatelor – Muzeul de Istorie – Hotel „Ceahlău” – Teatrul Tineretului; în Târgu Neamț, Primărie – sensul giratoriu Spital – Biserica „Adormirea Maicii Domnului”.

Pe lângă suitele de dansuri ale ansamblurilor participante, serile de deschidere și de închidere a Festivalului programează concerte extraordinare cu nume consacrate ale folclorului românesc de pe ambele maluri ale Prutului: Ansamblul etnofolcloric „Ștefan Vodă” din Căpriana, Republica Moldova, Ionuț și Doinița Dolănescu.

D.V.