Azi începe apelul dosarului penal Arsene! Va cere inculpatul iar proces secret? Iar 40 de termene?

Dosarul penal în care Ionel Arsene (președinte PSD Neamț, președinte CJ Neamț) este inculpat are astăzi (2 iunie 2022) primul termen la Curtea de Apel Bacău, în ședința care începe de la ora 8.
Arsene (inculpat apelant) pleacă deja din postura de condamnat în prima instanță, Tribunalul Bacău aplicându-i 3 pedepse a câte 5 ani de închisoare cu executare (care, prin contopire, au însumat 8 ani și 4 luni EXE) pentru cele 3 (trei!) fapte de corupție diferite pentru care a fost trimis în judecată de DNA.

Dosarul (431/103/2018) care a împlinit 4 „anișori” de judecată la prima instanță stârnește întrebări juste opiniei publice în perspectiva acestui apel. Cum ar fi de exemplu:
-Va cere din nou inculpatul instanței ca ședințele să fie secrete pentru a-și proteja cât de cât neșifonată așa-zisa imagine?
-Va accepta Curtea această pretenție așa cum anterior a aprobat Tribunalul?
-Va cere din nou inculpatul Arsene strămutarea procesului? Dacă da, i se va da iar satisfacție sau nu va reuși decât o ușoară tegiversare?
-Va cere din nou inculpatul recuzarea unor judecători?
-Vor duce din nou avocații inculpatului pe culmi de glorie excesul invocării a diverse virgule, tertipuri, chichițe („chichițe avocățești” e deja expresie uzuală și patentată) care vor lungi iar, enorm, acest proces?
-Judecata de la Tribunal a depășit 40 de termene de judecată. La câte termene de judecată (adică amânări) va asista opinia publică la procesul de la Curte?

Sunt doar întrebări legitime care nu ignoră complexitatea cauzei (3 fapte diferite de corupție, avocați de top etc) dar nici faptul că nu e vorba, totuși, du un dosar în care e vorba de sute de părți implicate (cum e, de exemplu, dosarul „Colectiv”), de mega-expertize, de proceduri judiciare internaționale (inculpatul este în țară, cel puțin în acest moment, ba, mai mult, ANI a sesizat Parchetul pentru comiterea unei noi fapte penale, fals în declarații cu privire la avere).

Indiferent care va fi decizia judecătorilor (și, într-un stat de drept aceasta trebuie respectată indiferent de cât va plăcea sau nu unora sau altora), interesul public și încrederea în Justiție cer o celeritate rezonabilă, într-un proces echitabil, cu proceduri corespunzătoare care să asigure și respectarea drepturilor procesuale ale inculpatului dar și principiile legitime și majore al societății.
Sau, cum au updatat și nuanțat americanii, „Justice delayed is Justice denied”.

Vom urmări. Vom reveni.

Daniel Vinca

One thought on “Azi începe apelul dosarului penal Arsene! Va cere inculpatul iar proces secret? Iar 40 de termene?

  1. De unde ați preluat poza? Esarfa în culorile drapelului național în conformitate cu art. 206 alin 1 din OUG 57/2019 se poarta de oficialitati pe umărul stâng, culoarea albastra fiind dispusa în partea de sus și se va încheia în partea dreapta a corpului cu ciucurele în afara. Asa spune legea. Dar de unde sa știe când nu e informat de doamna Secretara de Județ. Poate îl înștiințează careva. Cu stima.

Comments are closed.