Avocatul Poporului despre clipul cu feţele pacienţilor de la UPU: „CONTRAVINE PREVEDERILOR LEGALE!”

Avocatul Poporului intervine în „Scandalul clipului cu pacienţi de la UPU SJN Piatra Neamţ” şi anunţă că „Materialul publicitar (…) contravine prevederilor legale”!. Ceea ce a spus şi Vestea, din momentul în care a semnalat public derapajul grav prin care erau încălcate o sumedenie de prevederi legale dar – cel mai grav! – se făcea imagine şi tam-tam pe suferinţa şi cu chipurile unor oameni aflaţi în stare gravă, pe tărgi, în scaune cu rotile, în procedurile de investigaţie specifice acestui compartiment (UPU) unde, de multe ori, o secundă sau o intervenţie fac diferenţa între viaţă şi moarte.

Publicăm, mai jos, Comunicatul Avocatului Poporului difuzat de Agenţia Agerpres:

Avocatul Poporului, sesizare din oficiu în cazul difuzării de către Spitalul Județean Neamț a unui clip publicitar în care apar pacienți cărora nu li s-a solicitat acordul prealabil

Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu în cazul difuzării, pe internet, de către Spitalul Județean Piatra Neamț a unui clip publicitar în care este descrisă, potrivit portalului Vestea.Net, activitatea de la Unitatea de Primiri Urgențe (UPU) și în care au fost folosite imaginile preluate și înregistrate de camera de supraveghere din incinta UPU, fără ca pacienților surprinși în imagini să le fi fost solicitat acordul pentru apariția în cadrul materialului. Sesizarea vizează posibila încălcare a art. 52 din Constituția României privind dreptul persoanei vătămate de o autoritate publică și art. 20 din Legea nr. 46/2003 privind drepturile pacientului, conform căruia ‘Pacientul nu poate fi fotografiat sau filmat într-o unitate medicală fără consimțământul său, cu excepția cazurilor în care imaginile sunt necesare diagnosticului sau tratamentului și evitării suspectării unei culpe medicale’.

Conform articolului și a materialului video care îl însoțește, publicate în 18 octombrie 2016, sunt prezentați pacienți pe targă, în scaune cu rotile, minori sau persoane cu handicap. În materialul video nu este prezentată nicio metodă de diagnosticare și tratament, astfel încât situația prezentată nu se poate încadra în excepția prevăzută de lege. Chiar dacă materialul publicitar a fost creat cu scopul de a conștientiza populația cu privire la situațiile în care se impune prezentarea la UPU, modul în care a fost realizat, respectiv prin folosirea imaginii pacienților fără acordul acestora, contravine prevederilor legale amintite.

Matei Vîrtosu
Purtător de cuvânt,
AVOCATUL POPORULUI
27 octombrie 2016

Reamintim că Vestea a relatat despre clipul (să-i spunem doar…) ABERANT ca să nu folosim cuvinte mai dure la scurt timp după ce acesta a fost difuzat pe youtube şi popularizat prin intermediul unor siteuri de ştiri locale.
Articolele din Vestea, mai jos:

SCANDALOS! Clip publicitar cu pacienţi UPU pe targă sau în scaun cu rotile!
Consilier judeţean despre clipul cu pacienţi pe targă: „Nu e în regulă să apară feţele oamenilor”
Un consilier judeţean acuză conducerea Spitalului: „DREPTURILE PACIENŢILOR, GRAV ÎNCĂLCATE!”
BATISTA PE ŢAMBAL la Spitalul Judeţean! Directorul Negelschi nu a catadixit să dea explicaţii despre clipul cu chipurile pacienţilor!

Cei care au lecturat primul articol din Vestea au reţinut probabil formularea „Nu ne interesează prestatorul în acest caz ci răspunderea revine conducerii Spitalului care a permis ca acele imagini (de pe camera proprie sau a unui terţ) să părăsească unitatea medicală pentru un clip publicitar”. Şi nu era vorba despre vreo falsă ipocrizie ci despre litera şi spiritul legii care punctează obligaţiile dar şi drepturile pacienţilor în relaţia PACIENT – PRESTATOR DE SERVICII MEDICALE. Mai pe şleau, nu cel care prestează servicii de pozat sau de filmat (bune sau proaste, dar asta e alta discuţie) trebuie să asigure drepturile pacienţilor ci unitatea sanitară în discuţie.
De aceea – mai ales că directorul spitalului, Liviu Negelschi a refuzat să comunice un punct de vedere pe acest subiect – nici nu am insistat pe detaliile tehnico-financiare (că e filmare cu camera proprie sau de pe o cameră de observare, că e pe bani sau pro bono), considerând aceste aspecte mai puţin relevante decât problema gravă de fond: încălcarea drepturilor pacienţilor LA ORDINUL, CU ŞTIREA SAU CU COMPLICITATEA conducerii Spitalului.

Cu toate acestea, prestatorul respectiv de servicii de „filmat şi montat pe derulare rapidă” s-a simţit dator, în urmă cu câteva ore, să clarifice aceste chestiuni tehnice (că ar fi fost pro bono şi cu camera proprie) – vezi aici: Campanie de conștientizare și educare ajunsă în atenția Avocatului Poporului (DREPT LA REPLICĂ ÎN SITEUL PRESTATORULUI DE CLIP).

Aluziile sau ameninţările cu procesele pentru cei care au sesizat sau ar fi dus în eroare Instituţia Avocatului Poporului sunt prea puerile pentru a le acorda atenţie. Dreptul la petiţie e garantat în cartea numită Constituţie şi – place unora sau nu – din miile şi miile de cititori de pe Vestea, din fiecare zi, or fi şi câteva sute de pe la instituţiile astea alea statului, care se mai pot şi autosesiza (cam rar, ce-i drept!, faţă de cât ar trebui…).

Oricum, dacă luăm de bune scuzele şi alegaţiile prestatorului şi a fost vorba de o filmare cu camera proprie, situaţia e cu atât mai gravă: o cameră tv a fost montat, a filmat 6 ore, a fost demontată şi cineva a plecat să facă ce vrea cu acele imagini. O cameră tv care nu aparţine spitalului a filmat timp de 6 ore sute de pacienţi şi de aparţinători (nu-i mai punem la socoteală pe angajaţii spitalului, ISU, Poliţie etc) fără să-i întrebe şi să aibă acordul scris al acestora că vor să fie filmaţi şi că sunt de acord să le apară chipurile într-un CLIP PUBLICITAR (pe targă, în scaun cu rotile, adulţi sau minori, cu cablurile de la aparatul de tensiune pe lângă pijama…)

De reţinut că dincolo de chestiunile de detaliu (pro bono şi cu cameră proprie, lămurite de prestator), comunicatul Avocatului Poporului se referă la chestiunile de fond: încălcarea drepturilor pacienţilor, filmarea fără acord, încălcarea prevederilor legale prin difuzarea acelor imagini.

Încă o chestiune foarte interesantă susţine în apărarea sa acelaşi prestator de servicii „filmat-montat-difuzat”, cum că acel clip a fost retras de pe net acum o săptămână. Ups! Fix acum vreo 10 zile apărea primul articol din Vestea. Şi-a atins campania targetul? Atât de modest, de câteva sute de vizualizări pe youtube? Netul e plin de clipuri educative (Şcoală, Sănătate, Poliţie, ISU, Prevenţie. Educaţie de diverse tipuri) care chiar şi derularea campaniilor respective au rămas postate pentru că nu deranjau pe nimeni şi erau şi realizate profesionist!
Acum, la clipul „inteligent” cu pacienţii din Spitalul Judeţean Neamţ pe targă, unitatea sanitară nu comunică nimic dar prestatorul spune că gata, a retras clipul! De ce – dacă tot era bine realizat – a luat această decizie? A dispărut aglomeraţia creată artificial la UPU Neamţ (că acesta era mesajul clipului) după câteva sute de vizualizări pe youtube? Sau apoi câteva sute de oameni au spus mai departe, din gură-n gură, până au aflat zeci de mii, sute de mii de oameni, tot judeţul şi gata, pretinsa campanie şi-a atins ţinta? Asta da viralitate, coane Iancule!
Lăsând ironia la o parte, Vestea aşteaptă finalitatea demersului Avocatului Poporului care s-a implicat în acest caz. Şi măsurile legale (până la eventualele procese intentate de pacienţi şi aparţinători), administrative sau de altă natură, luate împotriva celor care au permis ca pentru un mesaj cel puţin discutabil să fie călcate în picioare, cu atâta grosolănie, drepturile oamenilor care ajung la spital, evident nu din plăcere.

Şi, în continuare, nedumerirea oamenilor cât de cât normali pe acest subiect este cu atât mai mare cu cât, de puţin timp, acest spital are ca manager interimar pe Liviu Negelschi, un avocat cunoscut care nu are cum să nu ştie – măcar în esenţă – ideea de drepturi ale pacienţilor. Poate când se va hotărî şi Negelschi să vorbească vor afla şi nemţenii (cei care plătesc impozite care ajung la Casa de Sănătate, taxe care ajung şi în bugetul Spitalului Judeţean) ce văl i s-a pus acestuia pe ochi de a fost produs un astfel de clip NELEGAL („contravine prevederilor legale”, spune AP) în instituţia pe care o conduce…
Chiar aşa! O fi subiectul atât de neimportant încât nu a meritat un punct de vedere din partea directorului Spitalului sau din partea conducerii CJ Neamţ? E vorba, totuşi, de oameni, de nemţeni, de pacienţi…

D.V.

cop-ap-upu

 

2 thoughts on “Avocatul Poporului despre clipul cu feţele pacienţilor de la UPU: „CONTRAVINE PREVEDERILOR LEGALE!”

  1. Ministrul Sănătății tocmai a anunțat că va schimba contractele de management ale managerilor de spitale în sensul în care cele mai importante aspecte vor fi siguranța pacientului şi gradul de satisfacție a acestora. Să-i pui pe youtube şi să-i acuzi că blochează UPU nu va fi o strategie câştigătoare…

  2. NEGELSCHI DEMISIA! SA-TI FIE RUSINE! NOI VENIM LA SPITAL SA FIM TRATATI, CA PLATIM CAS, NU SA FACI TU FILME PUBLICITARE IN CARE SA-TI BATI JOC DE PACIENTI! RUSINE!!! DEMISIA!!!

Comments are closed.