Constantin Brâncuşi a fost, deopotrivă, maestrul care a şlefuit ideea de culptură modernă dar şi artistul care a legat filon de românism de opera sa, afirmă avocatul George Lazăr, în ziua în care se ]mplinesc 149 de ani de la naşterea autorului Coloanei Infinitului.
„Astăzi, 19 februarie, sărbătorim 149 de ani de la nașterea unui mare geniu al artei, Constantin Brâncuși, care nu doar că a lăsat o moștenire artistică de necontestat, dar a fost și un simbol al românismului, un purtător al culturii naționale pe tărâmuri internaționale.
Brâncuși a fost un artist care a îmbinat tradiția cu inovația, punând în valoare rădăcinile culturale ale României. În lucrările sale, el a adus în prim-plan esența identității naționale, inspirându-se din simboluri și forme tradiționale românești. „Coloana Infinitului”, „Măiastra” sau „Muza adormită” nu sunt doar capodopere ale modernismului, ci și manifeste vizuale ale unui suflet românesc profund, care caută să înțeleagă și să exprime universalitatea prin forme simple, dar încărcate de semnificații”, spune avocatul Lazăr într-un mesaj difuzat pe net.
„Prin creativitatea sa, Brâncuși a demonstrat că arta nu trebuie să uite de rădăcini, că tradițiile și simbolurile naționale pot fi reinterpretate și purtate în fața lumii cu mândrie și demnitate. La 149 de ani de la nașterea sa, nu doar că îl celebrăm pe artistul român care a schimbat fața sculpturii moderne, dar și pe omul care a transmis lumii întreaga frumusețe a spiritului românesc.
Astăzi, Brâncuși rămâne un simbol al culturii naționale, un ambasador al României în lume, iar lucrările sale continuă să fie un mândru punct de legătură între trecutul nostru istoric și prezentul universal al artei”, concluzionează Lazăr.
S.T.