Autosuspendarea mimată a lui Arsene, din funcția de șef PSD!


Autosuspendarea lui Ionel Arsene din funcția de președinte PSD este una mimată; asta o vede orice om care privește situația dincolo de orice patimă politică.
Că decizia e una de fațadă este evident și prin prisma cronologiei care a dus la acest moment. Și nu ar fi prima dată când, dincolo de promsiunile electorale ale partidelor prin campanii electorale, când se anunță agresiv criterii de integritate, faptele nu bat cu vorbele. Și nu e vorba doar de PSD, că și pe la Iași este un Alexa aflat oarecum în aceiași situație și „omul cu tabla” cu e social-democrat.
1.Ciolacu a zis prima dată de o posibilă (auto)suspendare a baronului de la Neamț, din PSD, acum 2 luni. Pe 6 aprilie, Arsene și-a adăugat la nume și particula „8,4 exe” (cu drept de apel). Înghesuit de presă și nu dinproprie inițiativă, Ciolacu a bolmojit ceva atunci despre „am vorbit cu Arsene, aștept decizia lui”. A așteptat mult și bine, vreo 2 luni și dacă nu se prăbușea Podul de la Luțca, subiectul era deja îngropat.
2.Dar a venit subiectul cu scârț-pârț. Dincolo de orice încadrare (posibilă) penală, care să-l vizeze direct sau nu, Arsene era figura de pe afiș. Pentru că el, încălcând toate rigorile de comunicare, educație, bun simț, se cîțărase pe podul ăla ca puricele pe maidanez. 10-15 ședințe foto, plus declarații și postări și filme. „Eu” și „Consiliul Județean” (adică tot „Eu”). Parafrazând celebrul „Statul sunt eu”, pe acest subiect Arsene confiscase tot, cu excesul de zel tipic „Podul sunt eu”. Și nu crede nici copilul de țâță că șantieriștii și constructorii au dat drumul la pod fără voia sau ordinul lui Arsene. Culmea cultului personalității care se întoarce acum ca un bumerang: și anunțul redeschiderii circulației pe pod a fost făcut tot de Arsene, pe 13 noiembrie. Oricât ar încerca acum cu disperare unii limbrici de partid sau trompeți mercenari să-l extragă pe Boss din subiect, să-i perie nu doar scamele ci și pagina de facebook, pozele și mesajele există (deja copiate, să fie).
Astfel că întrebarea de alaltăieri a jurnaliștilor către același Ciolacu e legitimă ba chiar obligatorie. Iar Ciolacu a răspuns în stilu-i definitoriu. Să vedem, bla-bla ancheta, am vorbit cu Arsene, partidul, echipa…
Mai pe românește, pentru cine a văzut VIDEO cu declarațiile (vezi la finele articolului), Ciolacu a dat de înțeles că el nu are atâta forță (sau ouă precum Năstase) să curețe partidul de un penal (condamnat în primă instanță) și de dubios care a plătit 8 milioane de lei din banii Guvernului pentru un pod care s-a prăbușit după tencuială…
La câteva ore după aceste declarații bâlbâite, Mesagerul a dat în exclusivitate știrea că Arsene s-a autosuspendat.
3.De ce nu are Ciolacu forța de a curăța partidul de unul ca Arsene? Simplu. Ciolacu este un lider slab. Care ocupă funcția respectivă (și) prin bunăvoința unora și altora tot ca Arsene. Atenție, nu mă refer la membrii de rând sau votanții PSD ci la șefii județeni. Mai toți sunt niște baroni care au trecut aceste organizații pe persoană fizică. Ei taie și spânzură. Ceilalți de prin conducerile județene PSD, ca și la Neamț, nu ies din cuvântul baronilor. Cine a făcut-o a fost executat. Decizia așa-zis colectivă, în județe, e pe principiul autocratul anunță, turma dă din capete că da.
PSD-iștii nemțeni au aflat lista de candidați la parlamentare din presă. Tot așa când a fost numit ba un prefect sau un secretar de stat. Tot așa și desemnarea candidaților la Primărie, la Piatra Neamț și Roman. Și, ca să închidem cercul, tot așa și cu auto-suspendarea lui Arsene.
Toți acești baroni care îl tolerează pe Ciolacu în fruntea partidului au și ei (dacă nu toți, marea majoritate) propriile schelete prin dulapuri. Dacă l-ar fi demis/suspendat pe Arsene în foruri centrale (BPN, CNEx) dădeau un semnal prost și pentru județele lor.De asta Arsene și-a râs arogant în bărbiță 2 luni, după condamnarea lui din aprilie. Că știa că ceilali baroni sunt cu el și că Ciolacu nu poate impune o decizie justă, pentru binele imaginii partidului.
4.De ce a făcut acum Arsene pasul spre autosuspendare? De fațadă! I-au spus unii că e groasă. În limbaj popular, s-a făcut că „dă drumul la sânge”. Adică a mimat un moment de reflecție.
Dar autosuspendare și nu demisie. De la partid nicidecum de la butoanele CJ unde semnează în continuare facturi pentru constructori. Întru binele județului, evident.
5. Au trecut 2 zile. A’i v[zut vreun comunicat oficial dat de PSD na’ional despre autosuspendare? Sau al PSD Neamț? Bine, la Neamț, după ultimii ani cu Arsene, cei de la PSD trebuie să învețe abc-ul comunicării, ce e aia conferință de presă, cum se scrie și se trimite un comunicat. Și nu e ușor după ce de atâta amar de ani li s-a spălat creierul că totul se rezumă la pagina de facebook a șefului, unde ei trebuie să dea like, share, comm…
6.Urmează un interimat asigurat de drept de primarul Daniel Harpa. Dincolo de faptul că Harpa e clar mai deștept decât Arsene, el e totuși primar la Târgu Neamț și trebuie să livreze administrație votanților lui, de fapt tuturor cetățenilor din oraș, chiar și celor care nu l-au votat. Partea cu partidul va fi a doua prioritate.
Tehnic și rațional vorbind, nici să vrea Harpa nu poate repara ce a stricat Arsene prin partid. Pentru că, teoretic, dacă azi Harpa ar repara un detaliu (o organizație locală) mâine s-ar putea întoarce Arsene pe funcție și să zică „la loc comanda”. Și o astfel de situație ar strica și mai mult. Harpa e conștient de acest lucru, e un tip echilibrat, nu e coleric și combinator politic precum actualul boss de la CJ.

Deci Harpa e condamnat să acționeze precaut, să fie atent mai ales la a nu strica, la a nu tulbura apele.
Plasarea lui geografică la Târgu Neamț e un detaliu important. Probabil că fie va trebui să nu facă nimic în PSD sau, dacă face, să reanimeze cât de cât, ideea de democrație internă în partid, de conducere real colectivă.
Nu e exclus ca, deși formal nu poate numi un adjunct, din echipa respectivă să aibă pe cineva mai aproape, mai implicat. Mesagerul arunca 2 nume: deputatul Ciprian Șerban sau prefectul Adrian Niță. E clar că primul nu poate depăși acum, mental, mize mici tip hărțuirea adversarilor la Roznov și nici nu e prea agreat de activul PSD din județ (primari, viceprimari, consilieri). Nici nu pare un actor politic prea implicat și creativ: nimic organizat special de când e deputat (social, tineri, cultural, nimic-nimic), s-a rezumat mereu la a executa sau a cotiza strict la ce doar a dictat Arsene.
De cealaltă parte, și Niță își are și el detractorii lui din PSD. Că e fost PDL-ist sau altele. Dar Niță are niște avantaje: în general e văzut ca un tip echilibrat (își mai sare el din pepeni când i se spune un adevăr fără menajamente, dar rar!), nu e conflictual (decât, la fel, rar) etc și, important, e prefect! Adică e omul care coordonează și instituții descentralizate (foarte important pentru un partid mare, cu primari) și, de asemenea, stă de vorbă cu toți primarii (și PNL și alte culori).
Deci tehnic vorbind, pe ce înseamnă județ, Niță poate ajuta mai mult un șef de partid, fie el și interimar, ca Harpa. Asta dacă nu se gândesc unii, din PSD nu din altă parte, ori să-l schimbe, ori să-l demoleze cumva altfel.
Ceilalți parlamentari? Cuc e cu mandatul lui de senator la București și cu o relație mai ermetică cu Arsene în ultimul timp. Deși a fost Ministru al Transporturilor, nu a făcut acum gafa să iasă public să o facă pe avocatul lui Arsene, cum se așteptau unii exaltați care nu înțeleg că totul are o limită. Deputatul Munteanu? Aici ar trebui un hohot de râs (vom detalia, poate, în alt articol). Oana Bulai? Ea e cu Republica Roman (veșnic ne-roșie spre disperarea lui Arsene dusă chiar și la extrema de a-l revopsi pe Micu), cu acțiunile ei cu tinerii etc…

Revenind.
În acest moment, autosuspendarea lui Arsene este o glumă. O mimă.
Asta, azi, acum. Evoluția procesului aflat în apel, eventualele dosare despre care se tot aude (ba cu averea, ba cu podul, ba cu tunul de la Lețcani etc) ar putea face însă, la un moment dat ca gluma cu autosuspendarea să devină un fapt serios.
Ar fi un detaliu important și pozitiv pentru PSD Neamț.

Mai jos, de la minutul 21.40, momentul cu declarația lui Ciolacu, în care respectivul numai că nu plângea că e întrebat despre subiect:

Daniel VINCA