Autostrada Iaşi-Tg Neamţ-Tg. Mureş, încă un miting, încă un document semnat

Autostrada care ar urma să lege Moldova de Ardeal (tot leagă, prin declaraţiile politicienilor, de câteva cincinale încoace) redevine vedetă. Vedetă a acestor zile…
După ce, prin campanii electorale dar şi prin conferinţele de presă ulterioare toţi politicienii vorbesc despre asfaltul modern care va să fie – nu costă nimic să spui „Vrem autostradă!” – iată că în nici 24 de ore 2 comunicate pe subiectul respectiv au poposit la Redacţia Vestea.
Unul din comunicate anunţă că preşedintele CJ Neamţ a semnat certificatul de urbanism pentru construirea acestei autostrăzi, pentru zona traversată prin judeţul Neamţ. „Încă o hârtie”, vor spune scepticii. Drept e că în spatele fluturării acestui subiect stau deja teancuri de documente aprobate şi para-aprobate de Ministerul Transportului şi de alte autorităţi, studii şi proiecte care au păpat deja zeci de milioane de euro.
Al doilea comunicat e asumat de „un grup de iniţiativă” nemenţionat (deci anonim) care anunţă un fel de caravană pe traseul (din hărţi) al autostrăzii, un fel de prostest cu un autocar şi zeci de maşini şi motoclete. Pentru aşa subiect (ditamai autostrada), pare o caravană cam leşinată care e greu de crezut că îi va da pe spate pe guvernanţi, că îi va şoca în aşa manieră încât să urgenteze începerea lucrărilor (că de declaraţii şi hârtii s-a săturat lumea). Acţiuni de sensibilizare au mai fost (au urcat unii şi cu un banner de ăsta cu „autostrada” în ziua în care ar fi trebuit să fie vizibilă piramida hologramă pe Ceahlău), petiţii online – cu duiumul, dar, până acum, frecţie la un picior de lemn.
Iar anunţarea caravanei fără nişte iniţiatori clari lasă loc la speculaţii, inclusiv că la final pe subiect s-ar căţăra ba PNL (campion la declaraţii politice pe această temă, dar care nu a făcut nimic cât prin actualul lider, Ludovoc Orban, a avut portofoliul Transporturilor), ba vreun partid nou care s-ar cloci (de exemplu, Forţa Moldova care ar specula frustrările din nişa patriotismului local).

Publicăm mai jos cele două comunicate, punctând rezerva autorului acestui text în ceea ce priveşte o eventuală grăbire a lucrărilor de către fiecare dintre cele două demersuri.

Comunicat de presă – CJ Neamţ
Certificat de urbanism pentru autostradă, pentru zona traversată în Neamţ

Consiliul Județean Neamț a emis certificatul de urbanism pentru construirea autostrăzii Tîrgu Mureș – Tîrgu Neamț, solicitat de către Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere București. La momentul de față, legătura Moldovei cu Transilvania se desfășoară cu dificultate, prin două trasee dificile care nu pot prelua fluxurile sporite de trafic generate de dezvoltarea socio-economică. Această autostradă va reuși să satisfacă cererea actuală și viitoare de trafic și totodată va crește gradul de atractivitate pentru traficul internațional de tranzit care se va desfășura între coridoarele PAN Europene IV și IX.

„Am preluat mandatul de președinte al Consiliului Județean Neamț cu gândul de a le îmbunătăți viața nemțenilor și de a transforma județul nostru într-un mediu favorabil investițiilor și afacerilor. Aceste deziderate încep să prindă contur, apelurile și demersurile repetate prin care am susținut nevoia de investiții și potențialul Moldovei la nivel central, conducând la realizarea unui pas important, respectiv, eliberarea certificatului de urbanism de către Consiliul Județean Neamț pentru autostrada Tîrgu Mureș-Tîrgu Neamț, la solicitarea Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere București. Acest proiect va reuși să conecteze județul Neamț la vestul țării și implicit la Europa asigurând zonei noastre o dezvoltare durabilă atât din punct de vedere economic cât și social prin îmbunătățirea condițiilor de infrastructură și a mediului de afaceri care susțin creșterea economică. Odată cu construirea autostrăzii Tîrgu Mureș-Tîrgu Neamț vom duce zona la un alt nivel, care ne va permite să nu mai discutăm doar despre potențial, ci despre oportunitate, care ne va permite să exploatăm la maxim resursele economice, turistice și intelectuale de care dispunem”, Ionel Arsene, președinte Consiliul Județean Neamț.

Tronsonul de autostradă Ditrău-Tîrgu Neamț face parte din autostrada Tîrgu Mureș-Iași-Ungheni ce va face legătura dintre Autosstrada Transilvania și Republica Moldova, asigurând o legătură rapida între estul și vestul țării. Lungimea traseului va fi de circa 118,8 km iar localitățile nemțene traversate de aceasta sunt: Grințieș, Ceahlău, Poiana Teiului, Pipirig, Vînători-Neamț, Agapia, Petricani, Urecheni, Timișești, Păstrăveni și orașul Tîrgu Neamț.

Comunicat de presă – Grup de iniţiativă „ieşeni”
Caravană cu un autocar, maşini, motociclete

În perioada 8 – 10 septembrie va avea loc evenimentul ”Împreună pentru A8: Ungheni – Iași – Tg Mureș”, organizat de un grup de inițiativă format din ieșeni care au decis să ia atitudine față de promisiunile încălcate în repetate rânduri de guvernanți și politicieni, referitoare la începerea lucrărilor la autostrada A8 (Ungheni – Iași – Tg Mureș).

Acțiunea este una de anvergură și presupune deplasarea cu mijloace motorizate, în coloană, pe ruta Ungheni – Iași – Tg Mureș, cu opriri în principalele localități de pe traseu și cu organizarea de conferințe de presă la Iași și Tg. Mureș, precum și a unui spectacol artistic în Piața Unirii, în data de 8 septembrie (conform programului anexat). La marș vor lua parte, după estimările prezente, un autocar și un număr însemnat de autoturisme și motociclete.

Prin organizarea acestui eveniment grupul de inițiativă de la Iași, format din persoane responsabile, reprezentând mai multe categorii sociale și intelectuale, își propune să atragă cât mai mulți oameni interesați de dezvoltarea zonei Moldovei. De asemenea, organizatorii invită populația română și maghiară din Harghita și Mureș să se alăture demersului, în realizarea acestui proiect comun, care este benefic pentru toată țara, dat fiind că Moldova și cele două județe din Transilvania, Harghita și Mureș, reprezintă aproximativ 25% din populația țării.

Evenimentul se dorește a fi un mod inedit, dar și pragmatic de a atrage atenția autorităților că sărbătorirea Centenarului Marii Unirii, la 1 Decembrie 2018, ar trebui să însemne mai mult decât organizarea de concerte, depunerea de coroane, defilare și exerciții de imagine și că este imperativ ca ea să implice demararea lucrărilor de construcție la această autostradă, singurul lucru care poate rămâne mărturie a progresului, peste alte veacuri, pentru generațiile viitoare. Concret, inițiatorii acestei acțiuni civice consideră că Centenarul Marii Uniri ar trebui sărbătorit în 2018 prin semnarea contractelor de atribuire pentru cele trei tronsoane ale autostrăzii A8. În acest sens, acțiunea de la începutul lunii septembrie va implica și sensibilizarea autorităților locale din localitățile direct interesate de construcția autostrăzii A8, prin semnarea unor contracte și a unor adeziuni de susținere a demersurilor demarate de grupul de inițiativă de la Iași, ce implică asumarea unor responsabilități morale și politice în sprijinirea demersurilor de construcție a autostrăzii.

Organizatorii își doresc ca evenimentul să fie unul cu impact pozitiv, atât asupra populației, cât și asupra autorităților, astfel încât să determine includerea în bugetul pe 2018 a fondurilor necesare demarării autostrăzii. Acesta este primul dintr-o serie de evenimente prin care grupul de acțiune civică de la Iași intenționează să continue demersurile acțiuni ferme, prin care să determine măsuri corecte de gestionare a unui proiect strategic ce privește, în fond, dezvoltarea întregii țări. În acest sens există deja o petiție online, pe care cetățenii sunt invitați să o semneze. De asemenea, autoritățile locale sunt invitate să se alăture inițiativei, pentru că doar împreună se pot face schimbări majore, în bine.

 

V.N.

 

Comentarii Facebook

4 thoughts on “Autostrada Iaşi-Tg Neamţ-Tg. Mureş, încă un miting, încă un document semnat

  1. Domnul Arsene n-a pomenit nimic despre autostrada Brasov-Bacau care estee finalizata si care pana la 1 octombrie va fi prelungita pana la Savinesti.ii apreciem modestia, dar evident ca semnatura si initiativa sunt tot ale mnealui.

    Admin: poate pe aia a lasat-o in portofoliul PNL-istilor. Chiar, ar putea tine o conferinta de presa pe tema asta senatorul Eugen Tapu! Ce zici? 🙂

  2. Zic ca intrarea de la Ursulet, dupa termenul dat de Ionel, trebuia sa fie gata.

  3. Fraților, voi chiar credeți tot ce spune măscăriciul ăsta de Arsene? Pe bune?! Chiar așa proști am ajuns? De autostrada asta se aude de 10 ani de zile, și hopa, peste noapte apar niște foi care vor rămâne încuiate într-o arhivă mult și bine. Până nu se vor sătura hapăii de la București de SF-uri, nu vom avea autostradă în veci. Amin !

Lasă un răspuns