Autoritățile pun bețe în roate patrioților care ies la Mitingul pro-Cheile Bicazului! Primăria a ciuruit traseul, Prefectul amenință cu articole din Codul Penal

Nemțenii care vor ieși ieși duminică în stradă la acțiunea Pro Cheile Bicazului la Neamț nu îi au ca adversari declarați pe cei care au pronunțat o sentință cel puțin discutabilă (prin care Cheile Bicazului trec de la Bicaz Chei la comuna Gheorghieni, după cum proclama extremistul csaba Borboly, președintele CJ Harghita), pe extremiștii din UDMR (care urmaresc prin diverse tertipuri creșterea suprafețelor județelor controlate de ei, inclusiv prin procese declanșate de comunele de pe granita HAR-COV cu administrație maghiară împotriva comunelor românești vecine) ci … și pe autoritățile din Neamț.

Deși a recunoscut că sentința respectivă este cel puțin discutabilă și numai bună pentru a fi temeiul unei plângeri la Secția Specială de investigare a Magistraților (la adresa judecătorului care a dat decizia), prefectul Daniela Soroceanu a făcut ieri mai multe trimiteri cu iz de amenințare către nemțenii patrioți, invocând paragrafe din Codul Penal.

Mai jos câteva citate din discursul prefectului Soroceanu în conferința de presă respectivă (stenograma integrala la finele articolului, ca să nu fie vorbe cu cliseul „scos din cotext”):

„Toti cei care vor sa instige la declansarea de conflicte interetnice, vor fi deferiti justitiei. Prefectura vegheaza ca cei (sic) care instiga si incalca codul penal, vor fi actionati in instanta (sic). Nu vom accepta ca pe teritoriul judetului Neamt, sa avem astfel de actiuni, care pot duce la conflicte interetnice”.

„Si un ultim amanunt care este destul de important si va rog pe dumneavoastra presa, sa-l transmiteti mai departe. Prevederea articolului 368 din Codul Penal, instigarea publica, si respectiv articolul 369, infractiuni contra ordinii si linistii publice, incitarea la ura sau discriminare. Daca alte persoane nu cunosc aceste prevederi legale, va rog prin intermediul dumneavoastra, sa le transmitem. Atat instigarea publica cat  si instigarea la ura si discriminare, sunt infractiuni pedepsite de noul cod penal. Prefectul judetului Neamt cunoaste aceste prevederi legale si le va aplica”.

„In momentul in care instigam si dam alte interpretari decat cele care sunt in acea minuta, repet nimeni nu a cerut o delimitare intre cele doua judete. Altcineva a avut un interes, nu cunoastem, o sa aflam daca cumva a fost un interes pur propagandistic, sau pur politic, sau pur informativ gresit eronat, poate sa fie si o astfle de afirmatie. Nimeni nu a cerut in acel proces, o delimitare intre cele doua judete.
Daca nimeni nu a cerut nicio delimitare interjudeteana, nu intelegem ce rost avea avea aceasta precizare in acea minuta. Poate este o eroare, poate este incompleta, asteptam motivarea. Rugamintea mea era catre toata lumea sa nu hazardam si sa nu facem anumite demersuri care fereasca Dumnezeu, ar putea sa duca la astfel de proceduri de instigare”

„Nu cunosc inca detaliile acestui protest. Poate si oamenii aceia care doresc sa vina acolo, fix la aceeasi paradigma discuta. Nu cunosc detaliile acestui protest, stiu ca s-a dorit acest protest (…) dar nu cunosc fondul problemei, ce se va discuta acolo, va dati seama ca nu pot sa stiu dinainte. Dar daca demersul acesta este in sensul pe care l-am explicat de instiga, nu este corect si… se grabesc unii inainte de vreme. Eu presupun si am toata increderea ca nemtenii nostri sunt oameni rationali si imi doresc sa nu se intample vreo scanteie in mod deliberat, aiurea, si in alt sens. Si sunt convinsa ca nemtenii au inteles acest lucru. Justitia va trebui sa-si spuna cuvantul pana la capat (…) Daca manifestarea este in alta paradigma si se incalca Codul Penal, indiferent cine este persoana care o face, va raspunde rigorilor legii”.

Nu doar că Prefectul transmite mesaje de intimidare către participanții la mitingul de duminică dar și Primăria Piatra Neamț, prin felul în care a soluționat cererea de autorizarea a acțiunii de duminică demonstrează că parcă vrea să se vadă că pune bețe în roate.
Roxana Mihăilă, cea care a făcut cererea, a solicitat ca locul de întâlnire să fie trotuarul din fața TT iar traseul pentru marș să fie cel clasic, așa-numitul „pătrățel” din centrul orașului. E vorba de locul și programul unui protest clasic la Piatra Neamț, folosite inclusiv la manifestările de tip #rezist. Ei bine, Primăria Piatra Neamț a autorizat acțiunea dar a mutat punctul de adunare de la TT la Casa de Cultură (sub pretextul de a nu fi tulburată activitatea din Teatru) iar traseul pentru marș a fost schimbat în unul mai puțin de impact (Casa de Cultură – Muzeul de Istorie, tur-retur, sub pretextul că sunt alte acțiuni care ar putea fi astfel tulburate).
Reaua credință prin care a fost ciuntit mitingul este evidentă, din 2 motive foarte clare:
1.Conform programului trimis la începutul săptămânii presei (și aflat și pe siteul TT), în acest week-end, instituția teatrală a avut programate și anunțate reprezentații… pentru vineri și sâmbătă, NU PENTRU DUMINICĂ! Deciu un eventual miting sau protest în fața TT, duminică după-amiaza, nu avea ce să deranjeze în instituția respectivă.
2.Traseul de minting reconfigurat este cel putin la fel de dubios. În Piatra Neamț sunt în aceste zile de sfârșit de săptămână Zilele Orașului, dar pe niciun program făcut public de Primărie nu se face vorbire despre vreo altă acțiune pe străzile respective. Plus că – după cum a stabilit deja Primăria – marșul va fi pe trotuare. Ce ar fi putut deranja un marș mai vizibil în Piatra Neamț decât clasica prietenie (sau clasicul blat) între partidele românești și UDMR sau, poate, vreun vânzător de kurtos colacs din Parcul Tineretului, zonă aflată lângă Piața Ștefan cel Mare (în proiectul de traseu inițial, refuzat de Primărie) unde are loc un așa-zis Food Fest?

Una peste alta, deși recunoaște că în cazul pierderii de către județul Neamț a Cheilor Bicazului și anexării acestora la Harghita sentin’a este dubioasă, prefectul de Neamț le cere nemțenilor să stea în poziția <<ghiocel>> (în timp ce extremistul Borboly dă proclamații provocatoare – dar cine să sancționeze un lider UDMR care de ani de zile face propagandă șovină și revanșardă în România?) și-i amenință, preventiv, cu articole din Codul Penal care fac referire la ani grei de închisoare iar Primăria Piatra Neamț micșorează pe față, fără mănuși, posibilul impact al unui miting cu componentă patriotică.

Ca fapt divers, Prefectul reprezintă un Guvern PSD iar Primăria Piatra Neamț este condusă de reprezentanții PNL Piatra Neamț (ce-i drept, o organizație care a făcut deja implozie, cu un primar suspendat din partid dar care și-a declarat spijinul pentru fost echipă și care, teoretic, controlează astfel de decizii).

Mai jos, INTEGRAL, stenograma discursului și a răspunsurilor la întrebările jurnaliștilor, ale Danielei Soroceanu, din conferința de presă de vineri, 28 iunie 2028:

<<Litigiul dintre municipiul Gheorgheni respectiv comuna Bicaz Chei vizeaza valabilitatea unui process verbal de delimitare intre doua unitati administrativ teritoriale. Niciodata obiectul acestui proces nu a reprezentat dislocarea unei surpafete de teren de 5.000 de hectare din judetul Neamt si alipirea la judetul Harghita si nici limita administrativa a celor doua judete. Intocmirea unui act administrative de delimitare reprezinta exclusiv manifestarea de vointa a celor doua parti semnatare, in cazul nostru, Bicaz Chei si Gheorgheni, municipiu care a initiat acest demers juridic inca din 1998. Desi a semnat initial, municipiul Gheorgheni si-a contestat ulterior, propria semnatura. Procesul a inceput in 2009. O remarca. La dorinta electoral a liberalului Vasile Pruteanu. In anul 2012 s-a cerut stramutarea si s-a ajuns in judetul Prahova. Daca in 2012 instanta din Prahova a recunoscut procesul verbal, ulterior s-a cerut rejudecarea acestui litigiu. Acum, aceeasi instanta de la Ploiesti a dat o sentinta prin care nu numai ca a interpretat personal legea 2 din 1968 printr-o abordare confuza privind anexele de la Hotararea de Guvern 540 din 2000 despre drumurile nationale, dar s-a si pronuntat pe un capat de cerere pe care nu l-a cerut nimeni. Iar din minuta de pe portal reiese minimal o informatie despre delimitare interjudeteana si legata de drumuri nationale, fara a se cunoaste insa motivarea juridica. Precizez cu tarie. Acest lucru nu a facut obiectul acestui proces. Faptul ca instant s-a pronuntat pe un capat de cerere de care nu a fost sesizata, reprezinta un temei legal pentru casarea hotararii. Mai mult, personal ma voi adresa pentru verificare, Sectiei de Investigare a Infractiunilor din Justitie, cu privire la acest fapt. Inca un amanunt. Intre 2013-2014, avocatul George Lazar care paradoxal era prefect in acel moment, nu a facut decat acte procedurale si nimic altceva. Dumnealui cunostea procesul verbal constatat viciat de instanta si nu a luat nicio masura. Daca el este mandru de noncombatul demonstrate, nemtenii cu siguranta nu sunt. Cum am putea sa calificam acum, din aceasta perspectiva, declaratia recenta a avocatului in cauza, privind situatia de pe urma careia tragem ponoasele muncii sale.

Mai departe. Trebuie sa o spunem clar si raspicat. Limita teritoriala dintre cele doua judete este cea stabilita clar de legea 2 din 1968, respectiva confluenta a raului Cupaș cu raul Bicaz, bornei 50-55. Nu este niciun dubiu, Cheile Bicazului sunt ale judetului Neamt. Reprezentantii OCPI Neamt si OCPI Harghita recunosc acestu lucru.

Si o ultima precizare. Toti acei juristi, avocati, care au incercat sa se catere pe acest subiect, transformandu-l in unul politic, au fost cel putin inconstienti si îi asigur pe cei 571.755 de nemteni, din pacate ar mai fi fost doi la numar daca nu s-ar fi petrecut doua evenimente tragice, unul in 14 ianuarie 2014 si altul in 8 decembrie 2018, ca nu se va intampla nimic cu teritoriul Romaniei si al judetului Neamt. A venit vremea ca aceasta provocare sa inceteze. Toti cei care vor sa instige la declansarea de conflicte interetnice, vor fi deferiti justitiei. Prefectura vegheaza ca cei (sic) care instiga si incalca codul penal, vor fi actionati in instanta (sic). Nu vom accepta ca pe teritoriul judetului Neamt, sa avem astfel de actiuni, care pot duce la conflicte interetnice.

…………………….

Si un ultim amanunt care este destul de important si va rog pe dumneavoastra presa, sa-l transmiteti mai departe. Prevederea articolului 368 din Codul Penal, instigarea publica, si respectiv articolul 369, infractiuni contra ordinii si linistii publice, incitarea la ura sau discriminare. Daca alte persoane nu cunosc aceste prevederi legale, va rog prin intermediul dumneavoastra, sa le transmitem. Atat instigarea publica cat  si instigarea la ura si discriminare, sunt infractiuni pedepsite de noul cod penal. Prefectul judetului Neamt cunoaste aceste prevederi legale si le va aplica.

………………………….

In momentul in care instigam si dam alte interpretari decat cele care sunt in acea minuta, repet nimeni nu a cerut o delimitare intre cele doua judete. Altcineva a avut un interes, nu cunoastem, o sa aflam daca cumva a fost un interes pur propagandistic, sau pur politic, sau pur informativ gresit eronat, poate sa fie si o astfle de afirmatie. Nimeni nu a cerut in acel proces, o delimitare intre cele doua judete.

Daca nimeni nu a cerut nicio delimitare interjudeteana, nu intelegem ce rost avea avea aceasta precizare in acea minuta. Poate este o eroare, poate este incompleta, asteptam motivarea. Rugamintea mea era catre toata lumea sa nu hazardam si sa nu facem anumite demersuri care fereasca Dumnezeu, ar putea sa duca la astfel de proceduri de instigare.

……….

Nu cunosc inca detaliile acestui protest. Poate si oamenii aceia care doresc sa vina acolo, fix la aceeasi paradigma discuta. Nu cunosc detaliile acestui protest, stiu ca s-a dorit acest protest (…) dar nu cunosc fondul problemei, ce se va discuta acolo, va dati seama ca nu pot sa stiu dinainte. Dar daca demersul acesta este in sensul pe care l-am explicat de instiga, nu este corect si… se grabesc unii inainte de vreme. Eu presupun si am toata increderea ca nemtenii nostri sunt oameni rationali si imi doresc sa nu se intample vreo scanteie in mod deliberat, aiurea, si in alt sens. Si sunt convinsa ca nemtenii au inteles acest lucru. Justitia va trebui sa-si spuna cuvantul pana la capat (…) Daca manifestarea este in alta paradigma si se incalca Codul Penal, indiferent cine este persoana care o face, va raspunde rigorilor legii.

D.V.

2 thoughts on “Autoritățile pun bețe în roate patrioților care ies la Mitingul pro-Cheile Bicazului! Primăria a ciuruit traseul, Prefectul amenință cu articole din Codul Penal

  1. Doua concluzii se desprind. 1 nu stiu daca un functionar public are voie sa reclame un judecator pt solutia data, in conditiile in care nu s-a implicat si nu stie dovezile partii adverse desi trebuia sa o faca; ceea ce trebuie sa faca ea in principal, in judet, este sa asigure respectarea legilor. Solutia de a reclama judecatorul (ca asta inseamna pe fond ideea ei) e una la care au recurs mai toti penalii ca sa scape de dosare, practic un abuz. Putea sa se rezume la pregatirea recursului. Ultimul e Valcov care a cerut zilele trecute ca dosarul sa-i fie preluat de sectia speciala de executie a magistratilor. Cred ca daca va reclama judecatorul la procurorul calau Anca Florea abia aceasta actiune va aduce automat si pierderea recursului pt ca toti judecatorii vor afla si se vor razbuna pentru tupeul si incompetenta personajului, mentinand solutia. Nu ca pe prefecta ar interesa-o altceva decat scaunul pe care nu l-ar ceda nici macar pentru 5000 de hectare pierdute de judet 2 amenintarile la adresa „dragilor” nemteni precum ca va actiona in consecinta la manifestari de instigare sunt identice cu cele ale autoritatilor in 10 august. De fapt, protestele anuntate vizeaza si o cerere de demisie/demitere a personajului insalubru si aici e marea ei problema, ca protestul va avea o serioasa componenta care o vizeaza direct. Nu are nicio problema cu conflictul interetnic. Ce o sa faca, o sa-l aduca pe jandarmul nemtean Cucos sa gazeze protestatarii? Mi se pare o atitudine sfidatoare si de neacceptat din partea unui functionar. Abia acum trebuie demisa fara nicio alta discutie.
    P.S. ca de obicei, autoritatile sunt fete mari si nu au nicio vina; sper ca „dragii” nemteni nu se lasa intimidati de tupeul unui functionar platit cu bani multi din banii nostri. „Impreuna suntem o forta”

  2. Apostole, cred ca esti ori PNL-ist ori # USR daca inca sustii ineptia cu „represiunea” de la 10 august.In rest, ai dreptate, prefectul judetului trebuia sa se abtina de la comentarii inaintea mitingului , si nici polemica cu fost prefect Lazar nu e oportuna!Pe de alta parte , nici mie nu mi se pare in ordine ca o neintelegere intte doua UAT sa ajunga in justitie!Avem Oficiu de Cadastru care ar fi trebuit sa clarifice asta, iar , mai suss, se putea emite o Hotarare de guvern!Nu stiu cine are dreptate, dar , repet, nu ar fi trebuit sa se ajunga aici.Cu privire la cine va „stapani” Cheile de aum inainte, este irelevenat, atata timp cat se afla in Romania.Poate se va mai face ordine in tiganeala tarabelor de pe acolo…

Lasă un răspuns