100.000 de euro (mai exact 497.857,56 lei) – aceasta e suma pe care președintele CJ Neamț dorește a fi alocată pentru niște porți la intrarea în Parcul Național Ceahlău. Intenția inițiatorului de proiect de HCJ – președintele interimar Ion Asaftei – se produce în plină perioadă de „austeritate Ciolacu” și e încă o dovadă că toate ordonanțele date anul trecut nu fac decât ca, real, să pună biruri mai mari pe contribuabili în timp ce cheltuielile discutabile ale autorităților rămân la fel ca înainte.
După cum se observă în fotografia alăturată, este vorba de un proiect (propus a fi supus votului consilierilo județeni de la Neamț într-o ședință extraordinară preconizată a fi pe data de 12 februarie).
“Avem un buget mic și nevoi mari. Dar pentru conducerea CJ Neamț, prioritatea nu sunt lucrările de la spital. Nici vreo investiție în rețeaua de apă, despre care se vorbește de ani de zile. Nici finalizarea proiectului propus de USR, ca pe autovehiculele CJ și ale instituțiilor subordonate să fie funcțional un sistem GPS, care să ajute la gestionarea mai eficientă a consumului de combustibil.
Reamintim că Ion Asaftei a fost votat ca președinte interimar al CJ Neamț (după condamnarea penală și fuga în Italia a lui Ionel Arsene) de o alianță majoritară în care votul covârșitor îl are PSD (Asaftei fiind, în acte, membru ALDE).
Evident că acum, pentru a-i ferici pe nemțeni cu niște porți în munte de jumătate de milion de lei, Asaftei se bazează pe același vot al PSD Neamț (care acum îl are ca președinte de organizație pe Daniel Harpa, primarul de Târgu Neamț).
În timp ce Asaftei și camarazii săi de alianță au stabilit că porțile acestea sunt o urgență pentru nemțeni (că așa pare logic, ca Asaftei să se consulte cu cei care îi asigură votul majoritar), județul Neamț se confruntă cu situații, probleme, detalii grave sau interesante. Cum ar fi:
– sute de mii de oameni (din zonele Târgu Neamț, Roman dar și din alte puncte din județ) se confruntă cu o majoră criză a apei generată de managementul deficitar de la Apaserv (acționar majoritar CJ Neamț) dar și de lipsa de implicare chiar a CJ Neamț în a înlocui magistrale de apă (care-i aparțin) care cauzează frecvente avarii,
– tot în epoca Arsene-Asaftei (ca să ne referim la ultimele 2 mandate de la CJ Neamț), în acest județ s-a prăbușit, la Luțca, un pod abia reabilitat. Tragedia a avut loc în iunie 2022 și podul nou nu a fost construit nici acum.
– în toamnă, responsabili de la CJ Neamț îndemnau populația să achieseze la o chetă pentru realizarea de… reparații la Spitalul Județean Neamț (însubordinea aceluiași CJ care a îngropat vreo alte 7 investiții, deja aprobate, la respectiva unitate sanitară),
– și, apropos de munte și de ce contează real pentru oameni, un detaliu interesant: majoritatea salvamontiștilor de la Salvamont Neamț au salariile mai mici decât unii șoferi de la CJ Neamț. Drept e că și munca șoferilor e importantă (mai ales dacă transportă politicieni, nu?) dar, totuși, și salvatorii sunt cei care intervin pentru salvarea semenilor, pe vânt, viscol, furtună, în râpe și prăpăstii, pe trasee dificile unde fiecare intervenție este un risc pentru propria sănătate și pentru propria viață.
Cât privește faptul că e vorba de o reactualizare a unui deviz pentru o investiție controversată, și de astă dată putem vorbi de ideea de proiect „moșit de Arsene și nășit de Asaftei”.
Un alt detaliu interesant este că că obsesia pentru porți scumpe a apărut la CJ Neamț în primul mandat al epocii AA (2016-2020), când Arsene era președinte la CJ Neamț iar administrator public al județului era actuala deputată Oana Bulai.De pe atunci, ]n CJ neam’ a ]nceput o mare frăsuială și pitroceală care viza cheltuirea unor sume importante de bani publici ba pentru porți de intrare în județ, ba pentru porți în Parcul Ceahlău, de parcă toate celelalte probleme din custodia instituției județene fuseseră rezolvate…
Rămâne de văzut cum vor vota consilierii județeni (mai ales cei din PSD Neamț) la această nouă bazaconie propusă de interimarul care este urmașul lui Arsene.
Reamintim că într-un caz similar (Gardul Swarovsky), Asaftei și-a retras proiectul în ziua ședinței, surse din PSD spunând că gestul a fost făcut la presiunea social-democraților care au amenințat că vor da și ei vot împotrivă.
Danile VINCA