„Aurul și argintul antic al României”, cea mai mare expoziție de la începutul muzeografiei nemțene!

Astăzi debutează, la Piatra Neamț, expoziția „Aurul și argintul antic al României”, manifestare ce urmează să fie găzduită de Muzeul de Artă de lângă Turnul lui Ștefan. Importanța acestui eveniment este cu atât mai mare cu cât, spun organizatorii – Muzeul Național de Istorie al României și Complexul Muzeal Județean Neamț – vorbim de cea mai mare expoziție de la începuturile muzeografiei nemțene, în anul 1934. În această dimineață, la Consiliul Județean a fost organizată o conferință de presă la care au participat, pe lângă reprezentanții locali, și directorul adjunct al Muzeului Național de Istorie al României, Cornel Ilie și istoricul Rodica Marghitu.„Este unul dintre cele mai mari proiecte expoziționale desfășurate în România după anul 1989, iar orașul Piatra Neamț este al 13-lea loc în care ajunge această expoziție. Din punctul meu de vedere, este un eveniment care se organizează o dată la o generație, datorită complexității și eforturilor foarte mari pe care le-a presupus organizarea lui. Vorbim despre o acțiune deliberată prin care dorim să prezentăm patrimoniul cultural impresionant de care dispune țara noastră. Dintotdeauna, instituția pe care o reprezint a avut o relație foarte strânsă cu reprezentanții Complexului Muzeal Județean Neamț, iar evenimentul care se va lansa astăzi este încă o mărturie a acestui lucru”, a spus directorul adjunct al Muzeului Național de Istorie al României, Cornel Ilie.
De aceeași părere este și Mihaela Verzea, consilier în cadrul Complexului Muzeal Județean Neamț, care a adăugat că „expoziția care debutează astăzi la Piatra Neamț este cel mai valoros eveniment care se organizează în județ de la începutul muzeografiei nemțene, în anul 1934”.
Expoziția „Aurul și argintul antic al României” reunește peste 1000 de piese de o valoare imensă, descoperite de-a lungul timpului. Piatra Neamț este al treilea oraș din Moldova care se va bucura, pentru mai bine de o lună, de prezența exponatelor din diverse epoci ale istoriei.
Consiliul Județean Neamț a sprijinit încă de la început organizarea acestui eveniment, mai ales că o ocazie ca aceasta se ivește extrem de rar. Mulțumim reprezentanților Muzeului Național de Istorie pentru că au acceptat să vină în orașul nostru și sper ca expoziția să adune un număr cât mai mare de vizitatori”, a spus Laurențiu Dulamă, vicepreședintele Consiliului Județean Neamț.
La rândul său, directorul Complexului Muzeal Județean a apreciat că nicio descriere în cuvinte a exponatelor nu se poate compara cu experiența pe care publicul o va avea odată ce va trece pragul Muzeului de Artă. „Doar vizitând expoziția vă veți putea convinge de unicitatea ei. Este ceva cu care vă întâlniți o dată în viață. A fost o muncă de echipă susținută pentru ca acest eveniment să fie posibil, discuțiile fiind demarate încă de acum trei ani, pe vremea când director al Complexului Muzeal Județean era regretatul Gheorghe Dumitroaia, căruia se cuvine să-i aducem omagiu și recunoștință veșnică. A fost nevoie de timp și efort pentru ca totul să fie posibil, dar merită! Mulțumim Consiliului Județean Neamț pentru sprijinul acordat, dar și tuturor celor care s-au implicat pentru buna desfășurare a acestui eveniment”, a conchis Iulian Ghercă.
Expoziția va fi deschisă până la 30 octombrie, iar elevii și studenții beneficiază de intrare gratuită.

Alex SÎRBU

Lasă un răspuns