AUR, locul 3 la Neamț, înaintea USR-PLUS

AUR a ocupat la Neamț locul 3, luând fața USR-PLUS care s-a clasat pe locul 4 (vezi rezultatele la finele articolului).
Care sunt cauzele care au făcut ca un partid fără structuri organizatorice în localități să devanseze USR-PLUS care e o formațiune născută din alte două, care începuse să se așeze în teritoriu cât de cât?

Practic, AUR a obținut acum un vot pe val emoțional, fix ca USR acum câțiva ani. Trecut prin furcile alegerilor locale, USR-PLUS a fost nevoit să devină un partid organizat, cu membri și organizații locale. Poate la acel moment a fost un declic pentru că USR nu a știut să arate în continuare ca un „partid altfel”, devenind unul ca toate celelalte.
Presat de nevoia de a depune liste cu candidați în localități, USR a coborât ștacheta și a primit în rândurile sale persoane care în loc să aducă au fugărit voturi. USR a făcut pasul de la idee la fețe de oameni, cu bune cu rele…

USR-PLUS a intrat în campanie nu doar cu mesaje anti-PSD ci și anti-PNL (pe care îl susține la guvernare). Dincolo de faptul că e cam ciudată linia asta subțire (și putere și opoziție), USR nu a criticat PNL pe teme de pe agenda cetățeanului ci pe propria agendă. Înțepăturile despre X sau Y de la PNL numiți prin sinecuri au părut, uneori, un fel de gâlceavă pentru posturi. Plus că USR nu a fost în stare să preia temele anti-sistem tot mai prezente în frământările opiniei publice: măsurile discutabile sau chiar idioate propuse de Arafat în combaterea pandemiei și validate de liberali, dubiile legate de favorizarea multinaționalelor în dauna producătorilor sau IMM-urilor din România etc.

Plecând de la mesajul „anti-mască” și până la la apărarea valorilor tradiționale în dauna globalizării, cei de la AUR au fructificat la maximum aceste subiecte.
Adăugați și parcă largul concurs oferit de prestația uneori penibilă a Poliției și Jandarmeriei care uneori i-au victimizat pe George Simion (acesta parca autocarul-caravană fix lângă forțele de ordine sau veeau ele și începea circul; într-un oraș din țară, jandarmii au purces la imtimidarea simpatizanților AUR prin legitimarea a sute de persoane la… ordinul unei reporterițe ofuscate de la la un post central), adică exact rețeta care, în condițiile în care informația și imaginea lacrimogenă generează impact pe facebook, a dus la succes.

În tot acest timp, USR-PLUS a avut un mesaj mult mai plat ca în alte campanii ba, pe ici pe colo, și-a mai pus și viceprimari cu vot (sprijin) de la PSD, adică fix ingredientul care să arate că e un partid ca celelalte, fără să iese și să explice public astfel de episoade (vezi cazul Bicaz unde primarul PSD chiar s-a lăudat public că Surdu de la Plus a ajuns viceprimar cu voturile consilierilor PSD – Surdu de la PLUS fiind fiul fostului său adjunct de pe vremea în care conducea în epoca socialistă Fabrica de Ciment).

Surprinzător pentru mulți, votul masiv obținut de AUR a umplut un gol lăsat de celelalte partide. Iar faptul că la Neamț Aur a avut un scor aproape dublu față de media pe țară spune multe și despre USR-Plus dar și despre celelalte partide din acest județ).

Rămâne de văzut acum dacă AUR înțelege ceva din această victorie sau, în momentul în care va face organizații locale (la un moment dat va fi obligat de situație) nu va repeta greșelile altora…

D.V.

Background

Camera Deputaților
PSD – 33.07%
PNL – 23.60%
AUR – 13.72%
USR – 12.71%
Pro România – 4.50 %
PMP – 4.22%

Senat
PSD – 33.50%
PNL – 23.14%
AUR – 14.31%
USR – 13.08%
Pro România – 4.60 %
PMP – 4.46%.

Comentarii Facebook

One thought on “AUR, locul 3 la Neamț, înaintea USR-PLUS

  1. Florine, ai dreptate!Problema este ca aceleasi „specimene” sunt la absolut toate partidele (poate, mai putin la UDMR)!!

Lasă un răspuns