Audit Minister: Plăți nelegale în școli din Neamț (1)

În județul Neamț există o situație specială și sensibilă, în urma auditului de la Minister – aceasta a fost principala declarație a Florentinei Luca-Moise, în conferința de presă susținută vineri, la sediul ISJ Neamț.

Din doua rapoarte de audit intern intocmite in urma unor controale care au vizat perioada 2019- 2021, rezulta ca s-a depasit un anumit plafon de cheltuieli cu salarii, fapt care in urma cu cateva luni, a dus chiar si la un blocaj financiar, a precizat Moise.

Cheltuielile (considerate de auditul Ministerului ca fiind în afara reglementărilor) au fost facute în urma mai multor angajari de personal auxiliar nedidactic in cel putin 63 de scoli sau a unor cadre didactice plătite cu ora (inclusiv directori), fără ca toate aceste proceduri să aibă – așa cum prevede expres legea – avizul CA de la ISJ.

Cum plafonul maxim (salarii nete plus dări la stat) nu putea fi depășit, s-a ajuns în situația în care le-au fost dați banii oamenilor dar, parțial, nu au mai fost plătite taxele și impozitele.

Inspectorul general Moise a precizat că imediat după ce a preluat funcția a fost chemată la minister pentru analiza situației și pentru găsirea unor soluții care să ducă la depășirea acestei situații.

Florentina Moise a făcut și precizarea că fosta conducere a ISJ nu a contestat raportul de audit și astfel întreaga problematică a devenit „executorie”, adică nu mai poate fi contestată nicicum.
Una peste alta, o parte din banii plătiți ar urma să fie recuperați iar actuala șefă a ISJ nu exclude nici varianta ca situația să ajungă a fi cercetată și de alte instituții, inclusiv de anchetă.

O parte din angajarile ilegale care ceează aceste probleme, sunt de pe timpul pandemiei, cand s-au facut angajari fara concurs pe perioada nedeterminata, desi legea prevedea perioadă determinata.

O alta cauza a declinului financiar, ar fi si neglijenta sau comoditatea mai multor directori de scoli, care nu au facut adrese catre Casa de Asigurari de Sanatate privind recuperarea sumelor platite pentru concediul medical al unor cadre didactice.

Desi situatia este cat se poate de grava, Florentina Moise a dat asigurari ca nu se va ajunge la un blocaj financiar, precizand ca la ISJ Neamt nu se vor mai repeta astfel de abateri si ca va domni legea.

Întreaga conferință de presă poate fi urmărită AICI, în format video.

D.V.

 

2 thoughts on “Audit Minister: Plăți nelegale în școli din Neamț (1)

  1. Neîncadrarea în buget nu e o chestie nouă! De la apariția costului standard, un cost mediu, unele școli s-au încadrat altele nu! Dacă ai profesori cu gradații de merit, salarii mari nu te poți încadra. Întotdeauna au fost „vinovați” auxiliarul și nedidactic ul! Dar se întrebat cineva care este logica plății a doi profesori/zi la învățământul preșcolar prelungit? Cum se justifică activitatea profesorului de după amiază când de la ora 12:00 copiii servesc masa apoi dorm apoi sunt luați de părinți? Normarea unui îngrijitor care are salariu mult mai mic decât un profesor și care în fapt , are grijă de copil după amiaza ar conduce la economii. Ce mare cheltuială se realizează prin angajarea unui îngrijitor (care de regulă au salariu minim pe economie ! ) dar care într-o grădiniță este esențial : el ajută la servit masa , el îmbracă /dezbracă copiii, el curăță holuri băi săli de clasă e t c.
    De ce în lipsa unui profesor (concediu medical etc ) este obligatorie încadrarea în plată cu ora pentru alt profesor, deci bani în plus și nu puțini , iar în absența unui auxiliar sau nedidactic activitatea este efectuată de un alt coleg fără plată suplimentară ? De ce absența unui cadru didactic nu poate fi acoperită de un alt cadru didactic fără plată suplimentară ?
    Dar întotdeauna vinovați pentru depășirea cheltuielilor salariale sunt auxiliarii și nedidactic ul , deși au salariile cele mai mici !

  2. Da de fondul clasei nu spuneti nimic,doamna? Ca si el este ilegal…si cu toate astea se percepe in continuu,fara jena.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.