Atenţie, VIPERE PE CEAHLĂU! Salvamont recomandă turiştilor respectarea traseelor

vipera t

Un cuib de vipere a fost semnalat de turiştii de pe Muntele Ceahlău chiar în vecinătatea zonei de campare din apropierea Cabanei Dochia. Salvamontiştii au intervenit şi au reuşit să desfăşoare cu brio operaţiunea de capturare şi de plasare a reptilelor într-o zonă restricţionată accesului turistic.

“Miercuri in jurul orei 18 un grup de turisti campati in zona cabanei Dochia au solicitat sprijinul echipei salvamont afirmand ca in imediata apriopiere a locului unde campasara in iarba foarte inalta de linga niste formatiuni stancoase sunt niste serpi. Deplasandu-se la fata locului salvatorii montani specializati deja in astfel de probleme ( doi dintre angajatii serviciului sunt si biologi)au identificat usor un cuib de vipere.

Dupa ce curiosii au fost indepartati si avand in vedere afluxul mare de turisti din zona in scopul prevenirii producerii unui accident cu urmari tragice s-a luat decizia indepartarii reptilelor. Acestea desi foarte agresive din cauza temperaturii si a faptului ca sunt in perioada de gestatie finala au fost capturate si eliberate in zona Brana Vestica a Ocolasului Mare ( zona restrictionata traficului turistic)”, a declarat Raul Papalicef, şeful Serviciului Salvamont Neamţ.

Salvatorii montani au mai verificat şi alte zone şi au mai găsit alte două vipere chiar în apropierea celui mai utilizat traseu de pe Muntele Ceahlău: “S-a mai efectuat o cercetare amanuntita si s-au mai gasit doua reptile adulte in vecinatatea traseului Dochia -Lutul Rosu ( Grupul de stanci Dracul-Mireasa -Gura plansa)”.

Turiştii sunt sfătuiţi ca în această perioadă să evite pe cât posibil întâlnirea cu aceste reptile. “Sfatuim turistii sa nu paraseasca potecile turistice , sa nu intre in zmeurisuri, jnepenis sau in zone de stancarii de pe versantii E-SE.

In cazul in care va intalniti cu un sarpe nu interactionati in nici un fel cu acesta.

Locurile unde exista cuiburi active si/sau zone cunoscute drept habitat al acestor reptile sunt marcate cu placute avertizoare”, a mai precizat Raul Papalicef.

În Ceahlăul îşi are habitatul Vipera Berus, singurul şarpe veninos din masiv. Aceste vipere pot avea dimensiuni de la 25 centimetri până la 2,5 metri. Corpul este acoperit cu solzi mici, are o formă lăţită, are un desen ce seaman cu litera V pe cap. Veninul este produs de o glandă specială, otrava fiind practice injectată victimei prin cei doi dinţi mai lungi de pe maxilarul superior, prevăzuţi cu un canal.

D.V. / sursa foto: Salvamont Neamt

 

Comentarii Facebook

3 thoughts on “Atenţie, VIPERE PE CEAHLĂU! Salvamont recomandă turiştilor respectarea traseelor

  1. daca aveau doua v-uri, atunci se chema ca sunt….Victor Viorele. Brrrr, bi letale Poate-ncape si comentariul meu, ca vad ca-i o inghesuiala p-aici…., mama, mama ! Giuseppe, nu m-a mai cautat ?

  2. Si daca doamne fereste te musca o reptila din asta pana vin salvamontistii mori ? ,,cu siguranta ar trebui sa aibe ser antivenin ,,,,si daca ele sunt pe traseele marcate uite asa ca vor ele ,,,,musai sunt numai in iarba si stanci ? maine merg si eu pe Dochia ,,doamne ajuta !! sa nu vad nici una ,,,,

Lasă un răspuns