Atenţie la înşelăciuni prin metodele “Accidentul” şi “Concursul”

Telefon

 

Poliţia Neamţ trage un nou semnal de alarmă cu privire la metodele cele mai des folosite de escrocii care păcălesc persoane naive sau neatente.

<<Pentru a preîntâmpina săvârșirea infracțiunii de înșelăciune prin metoda „accidentul” și „concursul”, cât și victimizarea persoanelor vizate, având în vedere că în ultima perioadă au fost sesizate astfel de fapte, vă reamintim modalitățile de săvârșire a infracțiunilor și vă recomandăm să nu dați curs acestor solicitări>>, se menţionează într-un comunicat al IPJ Neamţ în care sunt şi prezentate aceste tehnici.

Metoda „Accidentul”

Sunt vizate persoanele vârstnice, care au copiii plecaţi în străinătate sau care nu mai locuiesc cu ei şi se face de regulă prin telefonie fixă/mobilă. O persoană telefonează părinţii şi susţine că este avocatul familiei respective. Uneori, pentru credibilitate, o altă persoană se dă drept membru de familie, care vorbeşte plângând şi neclar şi pasează repede telefonul avocatului. De regulă se folosesc de scenariul că un membru al familiei a fost implicat într-un accident rutier grav şi trebuie să plătească bani victimei pentru a scăpa de dosar penal şi de pedeapsa cu închisoarea.

Metoda „Concursul”

Victimele sunt convinse la telefon că au câştigat un concurs din partea unei companii de telefonie fixă sau mobilă, iar premiul este o sumă de bani consistentă, de regulă în euro. Pentru a intra în posesia premiului victimele sunt convinse să plătească un comision, depunând o sumă de bani, în diferite conturi bancare sau la oficii poştale.

Recomandări preventive:

Verificaţi dacă într-adevăr ruda respectivă a fost implicată într-un accident sau a fost rănită, apelându-l telefonic. În cazul în care sunteţi sunaţi de astfel de persoane şi nu reuşiţi să aflaţi dacă informaţiile sunt corecte, solicitaţi o întâlnire directă pentru a le da banii şi să sunaţi în acelaşi timp la 112, solicitând ajutorul Poliţiei.

De asemenea, polițiștii recomandă ignorarea mesajelor prin care vi se spune că aţi fost desemnat câştigător la concursuri la care nu aţi participat şi să nu comunicaţi date confidenţiale prin telefon, mai ales dacă apelul provine de la un număr ascuns.

vestea.net

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns