Atenţie dacă primiţi mesajul „Atacați secțiile de poliție și luați arme de acolo”! IGPR vă avertizează ce infracţiuni sunt în joc!

Fel de fel de exaltaţi care se cred deştepţi că pot comunica pe facebook cu un număr de oameni care nu i-ar asculta altfel, în viaţa reală, au început să iasă la înaintare cu mesaje dintre cele mai ciudate în legătură cu protestele din ţară. Postaci de partid (mânaţi de speranţa că şefii lor pot ajunge astfel la putere dacă nu s-a putut prin vot), anarhişti de serviciu (după modelul unora de prin galeriile de fotbal care, cu fularul pe faţă, înjură pe toată lumea şi sar la bătaie la Jandarmi) sau alţi ciudaţi au ajuns până la a incita la acţiuni de atacare a secţiilor de Poliţie pentru a lua arme şi muniţie.

Incitarea la astfel de gesturi, pe principiul că acţiunile paşnice nu au efect este o capcană în care pot cădea persoane mai labile. IGPR a reacţionat, explicând ce riscă cei care s-ar preta la comiterea unor astfel de infracţiuni.

Poliția Română face un apel către cetățenii care vor să participe la manifestări publice să își exercite dreptul la liberă exprimare fără violență și într-un mod civilizat. De asemenea, dacă sunteți martorul unei infracțiuni Poliția vă roagă să apelați numărul de urgență 112.

Redăm în continuare apelul Poliției:

În aceste zile, pe rețelele sociale, cetățenii sunt invitați să participe la o serie de manifestații publice. Înainte de a da curs invitației, recomandăm tuturor să fie atenți cu cine interacționează în mediul on-line, astfel încât să nu devină victime ale unor persoane rău intenționate.

Sub protecția anonimatului, există tendința ca utilizatorii de bună-credință să fie manipulați, cu ajutorul unor tactici ascunse în interes propriu (prin comentarii, lansarea unor teme/știri false, partajarea unor articole, incitarea la acte de violență).

Astfel, dacă primiți mesaje de genul: „Atacați secțiile de poliție și luați arme și muniții de acolo!”, „Ca să faceți rost de oameni dispuși la violență, atacați închisorile, eliberați deținuții și înarmații!”; „La furci și topoare tată, că nicio manifestare de-asta domnească nu a adus rezultate!”; „Până nu intram peste ei în Parlament cu ce se prinde în mână și rupți în bătaie, atât ei cât și jandarmii, care apără hoții nu se rezolvă nimic!”, e bine să știți că acestea pot îmbrăca forma infracțiunii de instigare la tulburarea ordinii și liniștii publice.

În acest context, vă informăm că, la nivelul Poliției Române, sunt demarate cercetări, sub coordonarea unităților de parchet teritorial competente, față de persoane bănuite de săvârșirea infacțiunii de instigare la tulburarea ordinii și liniștii publice.

Instigarea este o infracțiune prevăzută de articolul 368 din Codul Penal și este pedepsită de lege.

Libera exprimare este un drept prevăzut de articolul prevăzut de articolul 30 din Constituția României. Totuși, aliniatul 7 al acestui articol prevede expres că: ”Sunt interzise de lege defăimarea ţării şi a naţiunii, îndemnul la război de agresiune, la ură naţională, rasială, de clasă sau religioasă, incitarea la discriminare, la separatism teritorial sau la violenţă publică, precum şi manifestările obscene, contrare bunelor moravuri.”

Asigurăm toți cetățenii că Poliția Română acționează, în sistem integrat, alături de celelalte instituții ale statului, pentru siguranța comunității și respectarea drepturilor fiecărei persoane.

 V.N.
Comentarii Facebook

One thought on “Atenţie dacă primiţi mesajul „Atacați secțiile de poliție și luați arme de acolo”! IGPR vă avertizează ce infracţiuni sunt în joc!

  1. Baietii astia sunt un fel de „Sandei” manipulati de uriasul aparat de propaganda al „organelor”!Daca politia vrea sa-i opreasca, sa vorbeasca cu colegii lor „cu ochi albastri” si, poate , se rezolva!Asta , daca seful lor (din tara) isi da seama ca face o prostie apeland la astfel de mijloace si de oameni…

Lasă un răspuns