Atac la achiziţiile şi contractele „secrete” ale Primăriei şi unităţilor subordonate. Proiect de HCL: „Totul pe site”!

Un interesant proiect de Hotărâre de Consiliu Local a fost depus de grupul consilierilor PNL din CL Neamţ, aceştia dorind legiferarea obligativităţii postării pe site-ul Primăriei a tuturor contractelor realizate de instituţia condusă de primarul Dragoş Chitic.

Mai mult, tot pe site-ul Primăriei ar urma să fie postate dacă proiectul este votat (pas care ar trebui să fie o formalitate, din moment ce PNL are, împreună cu PMP, majoritatea în CL) şi contractele societăţilor Consiliului Local (Publiserv, Salubritas, Locativserv, Parking) dar şi de la unităţile şcolare finanţate din bugetul local.

Reamintim că şcolile şi liceele din sistemul preuniversitar din Piatra Neamţ primesc de la Minister doar banii de salarii şi, foarte rar, material didactic, restul cheltuielilor (funcţionare, utilităţi, materiale etc) fiind asigurate de bugetul local.

Aşa cum este prezentată în expunerea de motive a iniţiatorilor, respectiva centralizare a acestor contracte ar urma să asigure, rapid şi transparent, accesul oricărui cetăţean la o bază de date organizată.

În acest moment, siteurile Primăriilor conţin doar documente cadru (buget, execuţie bugetară), pe capitole mari de cheltuieli, nicidecum defalcarea cheltuirii banului public. Mai nou – dacă tot este o modă cu contractele date pe ochi frumoşi prin intermediul platformei SEAP – primarii îi trimit pe curioşi (vezi cazul primarului de Roman) pe SEAP să facă investigaţii, să extragă, să centralizeze astfel de informaţii referitoare la cheltuirea banului public.

Rămâne de văzut cât de fiabilă va fi transpunerea în practică a proiectului iniţiat de grupul PNL din CL Piatra Neamţ.

Proiectul de Hotărâre şi documentele aferente sunt asumate de toţi cei 9 consilieri PNL din CL Piatra Neamţ.

 

D.V.

2 thoughts on “Atac la achiziţiile şi contractele „secrete” ale Primăriei şi unităţilor subordonate. Proiect de HCL: „Totul pe site”!

  1. Jumatate din bugetul local si national este furat cu licitatii trucate si dedicate.

    Bani sunt berechet in aceasta tara.Ei nu ajung la cetateni din cauza faptului ca sunt furati pe parcurs.

    Acest lucru se intimpla datorita legilor facute de criminalii din parlament.

    Aceasta clasa politica impreuna cu securistii din statul mafiot Romania au un singur scop:acela de a fura cit mai mult.

    Atit timp cit lumea da dovada de pasivitate si indolenta ,acceptind acest jaf colosal,neiesind in strada ,lucrurile nu se vor schimba in aceasta tara.

Lasă un răspuns