Asaftei, dezlănțuit: “Preluca, Podul Nesimțirii!”

Vicepreședintele Consiliului Județean Neamț, Ion Asaftei consideră că lucrarea firmei de la Bacău este, în fapt, “Preluca, Podul Nesimțirii”, că societatea respectivă și-a bătut joc timp de 5 luni de zile de nemțeni, de toți participanții la trafic dar și de contractul pe care îl are cu Drumurile Naționale (DRDP Iași).

Asaftei a făcut anterior demersuri la DRDP Iași să aprobe sistarea lucrărilor după finalizarea sensului de mers pe care s-a lucrat în această vară, evident după ce ar fi fost turnat asfalt pe acest sensul blocat până acum dar și pe sensul actual de circulație, astfel că în această iarnă să se poată circula pe ambele sensuri iar reparațiile să fie reîncepute la primăvară. Numai că viteza înceată a lucrărilor și condițiile meteo defavorabile dau peste cap și această ipoteză, fapt care îl face pe vicele CJ (care este și președintele ALDE Neamț) să aibă o poziție foarte dură față de firma băcăuană.

“Cu regret trebuie să afirm că dacă Podul de la Preluca nu va fi gata in câteva zile pentru a se circula pe ambele sensuri până în primăvara lui 2019, îl putem numi deja Podul Nesimțirii. Pentru că nu poți cataloga într-un alt fel inactivitatea firmei constructoare – și este vorba de Construct Engineering Bacău – care a tras de timp într-un mod nepermis până ce, iată, ne prind ninsorile.
Am făcut demersuri la DRDP Iași, la domnul director Laicu personal, iar oamenii aceștia, din respect față de nemțeni dar și față de autorități, au insistat pe lângă această firmă de o manieră aproape nelalocul ei. Adică <<Băi fraților, ați înnebunit? Duceți-vă și faceți-vă treaba acolo, domnule. Ne sar oamenii în cap>>. Oricum nemțenii au ajuns cu răbdarea la limită, sunt în stare să facă și un protest legal, să atragă atenția la nivel national. Acești constructori au un obraz atât de gros încât, efectiv, și-au bătut joc de tot ce înseamnă participant la trafic în această zonă, timp de 5 luni de zile.

Au fost atâtea sesizări, atâtea intervenții publice ale cetățenilor, ale presei, chiar și ale mele. Eu nu am competența să mă bag peste Drumurile Naționale și peste o firmă care a câștigat o licitație dar fiind pe teritoriul județului nostru nu pot rămâne indiferent. Poate oamenii nu știu exact cum e cu competența, cu faptul că e vorba de Drumuri Naționale, dar nici nu mai contează că oamenii acuză Consiliul Județean (care nu are atribuții pe acest subiect) ci, pur și simplu, primează problema de fond, că podul acesta trebuie reparat în regim de urgență. Nu mai spun ce probleme ar fi dacă vine iarna, cu blocaj pe un sens, pentru că nici măcar nu o să se poată deszăpezi”

După prima declarație de mai sus, Ion Asaftei a dat o fugă la Preluca (se întâmpla joi seara la ora 18) și a revenit cu completări: “Această firmă a avut și are în continuare un dispreț suveran față de cetățenii județului Neamț și față de ceilalalți participanți la trafic. Nu au turnat betonul decât acum o lună de zile, destul de târziu, în toamnă. Betonul a fost umed și în condiții de umezeală nu putea fi pus stratul de izolație. S-a uscat betonul și iată că au venit ploile. Acum trebuie să ne rugăm la Bunul Dumnezeu să stea ploile, să apară soarele, să se usuce cât de cât betonul, să poată pune stratul de izolație și apoi să se toarne asfalt”.

În ultimele zile, firma respectivă a reușit să și frezeze capetele de circulație, de dinainte de pod, la sensul pe care s-a lucrat 5 luni (cinci luni!) numai că, se pare, nici buletinul meteo nu e de partea unei firme atât de neserioase.

“Vin ninsorile și riscăm să stăm pâmă la primăvară, pe un singur sens, cum se stă de luni și luni de zile, desi această firmă a avut la dispoziție o vară întreagă. Și-au bătut joc și de noi nemțenii dar și de cei care le-au încredințat lucrarea” spune Asaftei care recunoaște că și legslația ar trebui corectată pentru ca în astfel de cazuri flagrante beneficiarul să poată rezilia rapid contractual și să încredințeze rapid lucrarea, prin procedură de urgență, unei alte firme.

Cu o ironie amară, Asaftei spune că, în acest moment, singura soluție pentru asfaltare în actualele condiții mete oar fi una care pare SF chiar și pentru o firmă serioasă, cu atât mai mult pentru “firma de debara” (NR – etichetare Vestea) de la Bacău: “Dacă tot și-au bătut joc de participanții la trafic avînd o vară întreagă la dispoziție să toarne o placă de beton, ar fi bine ca acum , din respect pentru cetățeni, să facă izolația și să toarne asfaltul sub un clopot de sticlă… Făcut, bineînțeles, pe cheltuiala lor”.

Clopot de sticlă pe o lucrare unde acești băieți de la Bacău au stat 5 luni de zile la împletit sârme?

Cert este că dacă Asaftei insistă să spună că beneficiarul (DRDP Iași) a făcut și a dres, nemțenii pot fi cu greu convinși de această situație. Chiar dacă un proces riscă să blocheze într-un fel sau altul o lucrare, acum este tot mai evident că îngăduința beneficiarului a contribuit și ea la situația denumită “Preluca, Podul Nesimțirii”. Lucrarea a început pe 10 iunie cu termen de realizare 3 luni. Deși toată vara a fost evident că 2-3 (maximum 4) oameni care tot împletesc sârme nu înseamnă eficiență, băieții deștepți cu firma de la Bacău au fost lăsați să-și facă mendrele, că doar erau în interiorul limitelor termenului de execuție. Apoi, când a expirat perioada respectivă și podul nu era reparat nici pe un sfert, beneficiarul și constructorul au furnizat opiniei publice teoria cu… vicii ascunse (atenție), nu la vreun picior de pod ci la calea de rulare (proiectul s-a bazat pe niște expertize, cum au fost făcute?).
Termenul de excuție a fost prelungit, nu se știe cu cât întrucât nici obligatoria tablă cu informații nu mai este acolo unde a fost toată vara.
Asaftei a venit cu soluția sistării lucrărilor peste iarnă dar cu prealabila turnare a asfaltului și pe sensul reparat și pe cel care urmează a fi reparat, dar până a reușit firma să toarne betonul și să se usuce acel beton… au venit ploile, sunt anunțate și ninsori, așa că Dumnezeu cu mila.
Iar șoferii plătesc roviniete, urmează și sezonul rece (care chiar nu va fi prietenos) și cetățenii beneficiază de ceea ce Asaftei a numit atât de corect “Podul Nesimțirii”.

Daniel VINCA

Comentarii Facebook

2 thoughts on “Asaftei, dezlănțuit: “Preluca, Podul Nesimțirii!”

 1. Dar axialul ? A uitat acest domn ce elucubra cu 1 an 1 an si ceva in urma ?

 2. Pentru Asaftei si altii care se fac ca nu stiu care e situatia cu podul de la Preluca si cu toate ”investitiile”facute de CJ/CL cu licitatii trucate si cu dedicatie pentru firmele care dau spaga.

  Asaftei,licitatia de la Preluca a fost cistigata de o firma de apartament din Bacau pentru ca ei erau desemnati sa …cistige.
  Cei de la DRDP Iasi au amenintat toate firmele serioase care doreau sa participe la aceasta licitatie …sa NU participe.

  Si astfel Asaftei,o lucrare care nu costa mai mult de 50.000 euro a fost cistigata cu 200.000 euro.Diferenta s-a dus sub forma de spaga la papusari.

  Asta e si motivul pentru care aceasta firma nu este penalizata,nu este anulata licitatia si continua sa-si bata joc de sute de mii de conducatori auto care trec pe acel podet.

  Este logica elementara.Si copii de 3 ani stiu.Asta se intimpla cu toate lucrarile din aceasta tara.Toate sunt ”vindute” pentru spaga.Nu este nici una pe bune.

  Pe linga Asaftei doar procurorii de la DNA nu stiu despre cum se fura aceasta tara cu licitatii trucate si cu dedicatie .

  Cind a-ti auzit vreodata de vreo ancheta tehnica privind calitatea lucrarilor executate de aceste firme ”de casa”?sau vizavi de trucarea licitatiilor?NICIODATA.Numai anchete de 2 bani cu inregistrari telefonice.ZERO munca de teren.ZERO profesionalism.

  DNA=ZERO BARAT

Lasă un răspuns