Asaftei (ALDE): “Mixtură toxică la GDS cu Kovesi, lider politic urmărit penal, Pora, Liiceanu, Guseth…”

Şeful ALDE Neamţ a definit drept o „mixtură toxică” pe cei care, în urmă cu câteva zile, au participat la o acţiune a Grupului de Dialog Social (GDS) fix în acelaşi moment în care Dragnea intra pe uşa DNA. Ion Asaftei a punctat şi coincidenţa momentului dar şi calitatea unor participanţi, punctând cu privire la şefa DNA, şeful PNL dar şi atitudinile deja consacrate ale unor lideri de opinie.

„Revin la întâlnirea de la grupul de Dialog Social. S-a întâlnit acolo o mixtură toxică care vine din perioada băsistă, oameni care au susţinut din plin acea epocă şi care nu pot accepta faptul că este devoalat statul paralel pe care l-au tot susţinut. Şi cu consecinţa ultimă de a fi, efectiv, desfiinţat.
Când spuneam că este vorba de o mixtură toxică pentru statul de drept, mă refer la adepţii abuzurilor din Justiţie, vorbim de mincinoşi de anvergură europeană şi aici aş da exemplu, fără să-l mai numesc, pe un domn filosof care ca intelectual, în loc să slujească interesul României se duce şi minte, ca o gazetă americană, în Parlamentul European. Bineînţeles că s-a alăturat şi un lider al Opoziţiei – penal, apropo de cuvintele pe care le folosesc ei că eu mă feresc să fac astfel de aprecieri – care fiind trimis în judecată, în fine, s-a întâlnit cu şefa DNA. Cu cea care declara la un moment dat că ea nu se întâlneşte cu lideri politici, cu infractori sau persoane urmărite penal, că era vorba atunci de Sebastian Ghiţă… Să faci astfel de declaraţii înseamnă că ori ne luaţi de proşti ori vă bateţi joc de poporul român. Seninătatea asta cu care se contrazic între vorbe şi fapte în acest hal… Cine sp ne salveze pe noi? Andreea Pora, Liiceanu, Guseth care nu a ştiut să lege două vorbe în Comisia Juridică a Parlamentului când a fost propusă ca Ministru al Justiţiei, aşa cum au intrat şi prin alte instituţii? Camelia Bogdan care declara că ea poate să dea şi 20 de ani dacă avea Codul Penal… Cine sunt oamenii ăştia? Ce urmăresc? Ce slujesc? Ce căuta şefa DNA la o asemenea întâlnire alături de liderul politic Orban?
Sfidarea Constituţiei, sfidarea cetăţenilor României a ajuns o practică pentru aceşti oameni, pentru acest grup de dialog social şi nu este singurul în această situatie…
Este de reţinut că ALDE se află pe drumul bun în care, în cadrul Coaliţiei, vom instaura statul de drept şi să ajungem la normalitate în România”, a spus Asaftei în Confenrinţa de presă care a avut loc vineri la sediul ALDE Neamţ.

Liderul liberal-democraţilor nemţeni a făcut câteva consideraţii şi cu privire la moţiunea de cenzură, cu „spectacolul” aferent din stradă: “Moţiunea de cenzură a picat. De altminteri, nici liderii Opoziţiei nu au crezut că această moţiune va trece. Au vrut doar un execiţiu de imagine, însă a fost un exerciţiu din care au ieşit şifonaţi. Nici măcar proprii parlamentari nu au votat toţi. Din 168 de parlamentari ai PNL, PMP, USR au votat 159, ceea ce dovedeşte că şi în aceste formaţiuni politice de la Opoziţie avem unii oameni corecţi care au înţeles că politica pe care o duce Opoziţia la această oră este una falimentară.
Se desprind şi câteva concluzii în legătură cu acest vot şi anume că Guvernul Tudose este sprijinit de Coaliţie, că majoritatea parlamentară este solidă, că funcţionează, că liderii Opoziţiei sunt superficiali şi preocupaţi de propria imagine şi, de asemenea, că Opoziţia a uitat de mult de principiile democratice şi încearcă, prin presiunea străzii, să răstoarne votul din Parlament şi să impună o anumită stare de spirit în ideea răsturnării Guvernului.
PNL s-a făcut de râs şi pentru faptul că a scos proprii membri în stradă – noi, desigur, acceptăm ideea de protest, manifestaţie, dar în condiţiile legii şi a unei anumite corectitudini – dar le-au indus ideea nocivă că pot răsturna votul, că pot impune voinţa străzii (de fapt a membrilor de partid) împotriva voinţei Parlamentului. Aşa ceva nu este posibil într-o ţară democratică şi normală. Este păcat că vin cu asemenea practici în loc să vină cu argumente pro şi contra în faţa Parlamentului. Dar nu au argumente pro şi contra, nu fac decât să discute – iertaţi-mi termenul – de după gard”.

Ion Asaftei i-a acuzat pe cei din Opoziţie că ies la rampă cu discursuri populiste, fără substanţă şi că aceştia uită cum au guvernat (perioada PDL) sau că sunt aliaţi cu ceea ce este numit „stat paralel”

„Este foarte interesant că lideri ai PNL – care sunt în mare majoritate, peste 90 la sută, din fostul PDL – se dau de ceasul morţii, aşa cum a făcut-o şi doamna Raluca Turcan care a acuzat că acţiunile Guvernului ar fi îndreptate împotriva interesului naţional. Că e vorba de o aiureală şi un neadevăr, nu ar fi singurele chestuni care ies din guriţa şi din căpşorul drăgălas al doamnei Turcan. Dar eu aş întreba, când doamna Turcan era alături de premierul Boc şi de preşedintele Băsescu şi erau cu genunchii p grumazul românilor şi tăiau din salarii şi din pensii nu era împotriva interesului naţional?
Eu înţeleg că în politică este şi o anume ipocrizie, acceptată sau manifestată de unii, dar noi cei de la ALDE nu facem aşa ceva. Dar să vii şi să acuzi pe alţii când voi, ca formaţiune politică aţi făcut ceea ce aţi făcut… Sigur că doamna Turcan nu s-a limitat doar la asta şi a atras atenţia că Dragnea, Tăriceanu şi Tudose vor să se întoarcă la mecanisme dinainte de integrarea în UE. În primul rând e vorba de o imposibilitate, ca liberali şi democraţi autentici să firm de acord cu revenirea la unele practici. Este o imposibilitate politică şi practică”.

Revenind la mesajele unor lideri din Opoziţie sau din societatea civilă, Asaftei a comparat metodele acestora cu practicile staliniste, remarcând, totuşi, că acţiunile de azi sunt mai rafinate: “Ar fi mai binepentru liderii Opoziţiei ca în loc să ne acuze pe noi să se întrebe când vor scăpa ei de stalinismul ăsta nenorocit pe care-l practică în legătură cu statul de drept. Asta e problema reală, că ei susţin acest stat paralel, că susţin o putere nelegitimă. Am citit destule despre perioada anilor 50-55 şi este surprinzător să vedem astăzi atitudini care vin din recuzita Anei Pauker şi a lui Chișnevschi. Este dincolo de orice închipuire. Ăştia de azi folosesc metode mult mai rafinate. Ăia veneau şi te luau noaptea cu duba şi te duceau la Canal. Nu, acum este un adevărat spectacol, cu cătuşe, chemări la DNA, coincidenţe cu … culmea coincidenţei, când Dragnea e la DNA, chiar în aceeaşi clipă, începe acţiune a Grupului de Dialog Social, această oficină sorosista, la care era prezentă şi şefa DNA-ului. Aceste metode rafinate pe care le folosesc pentru a eluda statul de drept nu vor mai ţine mult şi vor trebui să înţeleagă asta şi liderii Opoziţiei. Să vină şi ei la matcă, să se înscrie în linia statului de drept, ăsta e viitorul României.
Vine acum şi preşedintele USR, domnul Dan Barba care se întreabă unde ar fi fost România dacă nu ar fi fost condusă de penali. Ca o paranteză, dincolo de zelul ăsta cu penali în sus şi în jos în discursul public, legea spune că o persoană este nevinovată până la o sentinţă definitivă. Dar îl întreb şi eu pe domnul Barna unde ar fi fost România fără oameni plasaţi de oficinele sorosiste în diverse posturi cheie din politică şi administraţie? La întrebarea asta să răspundă domnul Dan Barna…”

D.V.