Așa arată un prospect de la un termometru cu infraroșu! Câți dintre paznicii de la magazine l-au citit?

Articolul de ieri din Vestea – Termo-scanarea făcută de paznicii magazinelor este ILEGALĂ și NECONSTITUȚIONALĂ! Necalificații fac „triaj epidemiologic”, atributul medicilor și asistenților! – a generat reacții și comentarii diverse. Și aprecieri și susțineri ale ideii ca e vorba de o măsură pompieristică și discutabilă aplicată absolut mediocru dar și critici cu referire la articol, inclusiv, într-un telefon primit azi, înainte de prânz, că Vestea face „presă putinistă”.

Dincolo de faptul că „putinismul” definește tocmai încălcarea drepturilor și libertăților cetățenești în timp ce articol vizat arăta că aceste drepturi sunt încălcate prin forme fără fond, am constatat de ieri încoace că pentru fanii deciziei respective (Art 2 din Anexa CNSSU 24) și a aplicării haiducești cu „paznici transformați în pseudo-paramedici” situație este una normală, acceptabilă.

OK, dreptul lor la opinie. Majoritatea acestora mai susțineau o teorie – că e absolut normal că îți ia temperatura, într-un loc privat dar cu acces public, o persoană total necalificată din punct de vedere medico-sanitar, să mai și strige rezultatul în gura mare, pe ideea că respectiva activitate este una banală, uzuală, că și mamele iau temperatura propriilor copii.

Recunosc, cunoșteam puține, tehnic vorbind, despre aceste termometre cu infraroșu. Și, la sugestia altui cititor, aseară am citit teancuri de priante și manuale de utilizare ale acestora. Mai jos, varianta celui mai ușor prospect.

 

Această prezentare necesită JavaScript.

Am citit aseară vreo 20 de astfel de mauale de utilizare. Au, în general, între 10 și 20 de pagini. Am găsit unul și cu 64 de pagini. Și sunt saturate de termeni precum „emisivitate”, „raza laser”, „calibrare”, „contraindicații”, „erori de măsurare” etc sau de atenționarea că rezultatul măsurătorii e diferit de la un aparat la altul.
Sau de indicațiile de a nu fi folosit afară, sub bătaia razelor soarelui (cum, de exemplu, se întâmpla ieri la Kaufland Piatra Neamț) sau lângă uși care se tot închid-deschid, pentru că variațiile de temperatură ambientală influențează rezultatul (Carrefour Unic Piatra Neamț, vineri seara).
Întrebarea de bun simț este câți dintre paznicii de la magazine care au primit această nouă misiune (netrecută în fișa postului) au citit prospectul termometrului-pistol pe care l-au primit? Și, dintre aceștia, cîți stăpânesc termeni ca „emisivitate”, „calibrare” etc de care este legată utilizarea corectă a unor astfel de aparate?

Da, probabil că acest subiect vine mănușă fanilor teoriilor conspiraționiste (la care Vestea nu este parte, după cum au observat cititorii fideli). Dar nu e vina unei publicații care arată, pe un ton civilizat, o problemă ci a celor care au decis-o și o pun în aplicare prin acest concurs de factori care și la decizie și la execuție generează atâtea dubii, atâtea semne de întrebare.

Lupta împotriva pandemiei presupune si suprimarea/afectarea unor libertăți cetățenești. Dar și aceste decizii trebuie luate legal și aplicate corect pentru că altfel sunt doar niște puncte inutile prin diverse documente birocratice.

Daniel VINCA

Comentarii Facebook

3 thoughts on “Așa arată un prospect de la un termometru cu infraroșu! Câți dintre paznicii de la magazine l-au citit?

  1. Bine, si care este solutia?Kaufland ,Carrefour ori bancile poate isi permit sa angajeze cate o asistenta medicala care sa ia temperatura clientilor, dar ce facem cu celelalte firme, magazine, etc?

  2. Verifica cineva caracteristicile acestor aparate si care este efectul lor in situatia in care ai ghinionul ca untr-un interval mic de timp sa suporti mai multe testari? Pe aeroport ajungi rar si se jujtifica uneori masuri suplimentare,
    Eu am o sensibilitate exagerata, alergica, la anumite fregvente ale campurilor electro-magnetice sau la alte emisii.
    In prima zi a starii de alerta, pe data de 15.05.2020, am intrat intr-un magazin doar ca sa intreb de un produs fara a intra in zona cu produse, am fost testata imediat cu un aparat tip pistol si in timp ce doream sa fac unele precizari mi-a spus temperatura si mi-a spus sa intru, am simtit imediat un val in cap apoi in corp, urmat de o stare de relaxare a muschilor, starea generala a ramas buna dar dupa trei, patru minute a inceput sa am senzatia ca s-a retras gingia si ma dureau dintii la radacina, am simtit si ca un muschi de la pulpa nu-si revine din starea de relaxare si ramane lasat in jos. In situatia unei femei insarcinate aceste aparea pot sa-i afecteze sarcina.
    Dupa vreo 10-15 minute am inceput sa-mi revin dar am intrat in alt magazin care eu cred ca avea schener in usa, am facut un singur pas in magazin am auzit un mic clinchet am inceput sa simt ca mi se contracta narile, se apropie, se lipesc , am plecat imediat, am auzit iar acel clinchet si la plecare, am ramas mai multe ore de aceasta data cu o stare generala foarte proasta.

Lasă un răspuns