Artă și meserie! Din culisele meșteririi crucilor de gheață. Foto-Video

 

De ziua Bobotezei circulă foarte multe imagini foto-video cu împărțirea agheazmei și, de multe ori, undeva într-un colț se vede și crucea de gheață.
Cruce mai simplă sau mai complicată, cu brațuri drepte sau trapezoidale (cruce malteză) sau chiar cu capetele în formă de floare. Diferența o fac meșterii care realizează respectivele cruci.

Imaginile foto și video care însoțesc acest articol sunt realizate anul trecut în comuna Răucești și îi au în prim-plan pe cei 20 de gospodari care, în fiecare an, asta fac: cruci de gheață pentru toate cele 5 biserici din comunitate.

Nu e așa de simplu pe cât ar crede cei neavizați. Operațiunea durează 2 zile și e condusă chiar de primarul Dumitru Bălăjel. În prima zi sunt decupate și aduse (uneori de departe, din alte localități unde e mai frig) plăcile dreptunghiulare de gheață…

În a doua zi, în curtea fiecărei biserici, din minim 6-7 plăci, se realizează crucea și postamentul. Nicio cruce nu seamănă cu alta, după cum vedeți și în imaginile de mai jos. Cu drujba, cu bărdița sau cu alte unelte, meșterii din comună se transformă în adevărați sculptori. Și mirajul tradiției vechi capătă și strălucirea zilei de azi pentru că în postamente se inserează, prin canale tăiate special, câte un bec care dă o lumină aparte în noapte prin gheața translucidă.

Daniel Vinca

foto: Alex Todirică și Vestea
imagini video: George Vinca și Alex Todirică
montaj: George Vinca

 

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns