Arsene vrea porți de intrare înalte de 8 metri, la Parcul Național Ceahlău

Intrarea turiștilor în Parcul Național Ceahlău va fi făcută prin două (sau trei!) porți de intrare, înalte de aproape 8 metri – asta propune președintele CJ Neamț, Ionel Arsene, care este inițiatorul unui interesant (?) proiect numit „Aprobarea temei de proiectare a obiectivului de investiții de interes județean <Construire porți intrare Parc Național Ceahlău, județul Neamț>, de pe ordinea de zi a ședinței CJ Neamț din data de 29 iulie.

Pe înțelesul tuturor, în ședința de joi se supune votului doar tema (liniile) de proiectare, urmând ca apoi să fie încheiat, probabil, un contract de proiectare și, cu siguranță, unul de execuție.

E greu de estimat cât vor costa acum porțile respective dar reamintim că fix când izbucnea pandemia de Covid 19, Arsene trecea prin votul CJ un proiect (ulterior anulat) care prevedea alocarea unei sume importante pentru realizarea unor porți la intrarea în județ, atunci.

Mai jos, proiectul de HCJ și tema de proiectare:

Și referatul de aprobare (semnat chiar de Arsene) și raportul de specialitate întocmit de angajații CJ Neamț:

De ce două sau trei porți? Pentru că în documentele de mai sus sunt pomenite ba intrările în Parcul Ceahlău dinspre Izvorul Muntelui și Durău ba se face referire la amplasarea pe terenurile din 3 UAT-uri (Bicaz, Ceahlău, Bicazu Ardelean).

Ideea unor porți de intrare nu este una nouă pentru președintele CJ Neamț. În ianuarie 2020, aleșii din mandatul trecut aveau în mapele de ședințe un proiect referitor la amplsarea mai multor porți de intrare în județ (2 modele, 7 bucăți) în valoare de peste 8 milioane de lei (1,6 milioane euro). Majoritatea PSD-ALDE a votat și proiectul a fost astfel aprobat în ciuda votului negativ dat de aleșii PNL.

Mai jos, câteva articole din presă de la acel moment:
Digi 24 – Baronul PSD de Neamț cumpără porți de 1,6 milioane de euro pentru intrarea în județ

România TV – Baronul PSD de Neamț, Ionel Arsene, cumpără porți de 1,6 milioane de euro pentru intrarea în județ VIDEO

Mediafax.ro – Proiect de peste 8 milioane de lei. „Porţile” amplasate la intrarea în județul Neamț – VIDEO

Newsweek – Baronul Ionel Arsene pune la marginea județului Neamț porți de 1,7 milioane de euro

Europa FM – “Porțile Neamțului”, o cheltuială de 8 milioane de lei pentru intrările în județ

Afacerea cu porțile de intrare în județ nu s-a mai concretizat, pentru că peste România a venit pandemia dar Arsene nu a lăsat cei 1,6 milioane de euro necheltuiți. Ba chiar a dublat suma și, astfel, 3,2 milioane de euro au mers din bugetul CJ Neamț la controversatul Spital Modular de la Lețcani (furnizat cu întîrziere de firma turcească, după o procedură de achiziție nelegală după cum spunea chiar Curtea de Conturi, cu multe defecțiuni și neconformități ale aparaturii după cum au punctat alte instituții, care a funcționat doar câteva luni pentru că pe perioada iernii au înghețat conductele și s-au defectat și alte componente).

D.V.

Lasă un răspuns