Arsene, vizită la Apaserv Roman şi acuze aduse lui Leoreanu: „A pus borduri în loc să repare ţevile!”


Aflat la Roman pentru predarea amplasamentului de la lucrarea de la Spitalul de Psihiatrie către constructor, Ionel Arsene, preşedintele CJ Neamţ a anticipat interesul jurnaliştilor (mai ales a celor romaşcani) pentru tema crizei de apă în care se află oraşul de câteva luni şi a atins şi acest subiect.

Precizând în prima parte a programului „Dacă aveţi întrebări, că despre apă vorbim mai încolo”, Arsene a mers apoi ‘int[ la birourile din Roman ale Apaserv. Unde nu se afla încă directorul zonal, Bogdan Curcudel (care este şi consilier local PNL). Dar care a apărut în scurt cu noul director interimar al companiei judeţene, Ioan Păcală (fost consilier judeţean PSD).

Din spusele jurnaliştilor prezenţi (Vestea nu a onorat invitaţia transmisă aseară de a participa la evenimentul de la Spitalul de Psihiatrie, vizita la Apaserv Roman nu a fost anunţată în aceeaşi invitaţie), declaraţia lui Ionel Arsene a vizat doar partea de vinovăţie care ar reveni administraţiei locale romaşcane (proprietarul reţelelor care sunt date în exploatare firmei din subordinea CJ). Tirul preşedintelui CJ Neamţ nu l-a ocolit nici pe fostul primar Laurenţiu Leoreanu care „A pus borduri în loc să repare ţevile!”.

Dincolo de referirea concretă la Leoreanu, argumentaţia lui Arsene seamănă milimetric cu cea a fostului director Vlad Angheluţă, demis de CA (la câteva zile după ce preşedintele CJ îi cerea demisia de onoare). Şi Angheluţă a susţinut mereu teza conform căreia investiţiile trebuie făcute de proprietarul reţelelor şi nu de cel care administrează.

La polul opus se află administraţia romaşcană care, prin vocea primarului Lucian Micu a explicat şi azi-dimineaţă că din punctul lui de vedere situaţia este similară cu cea în care îi oferi cuiva în chirie sau în administrare un bun, la o calitate rezonabilă, partenerul exploatează bunul, îl uzează şi vrea ca el să încaseze şi proprietarul să repare.

Citeste si: Primarul Micu: „În 6 luni, l-am văzut o singură dată la Roman pe directorul tehnic de la Apaserv!”

D.V.

Comentarii Facebook

One thought on “Arsene, vizită la Apaserv Roman şi acuze aduse lui Leoreanu: „A pus borduri în loc să repare ţevile!”

 1. Dle Vinca intamplarea face ca va stiu și va citesc de multi, multi ani. Iar faptul ca au fost vremuri cand erati singurul care avea curaj sa fluiere in biserica și sa spuna pe sleau ca imparatul este gol nu se poate uita. Am fost mirat de curajul Romanului de a se desprinde de sub tirania jupanului și am considerat in prima faza ca totul nu este decat un foc de paie electoral. Insa sambata și in dimineata asta m-am uitat cateva minute pe contractul Romanului cu Apaservul. Intamplator, cu apa nu ma prea pricep eu, dar cu juridicele sa zicem… cat de cat. In contractul de delegare scrie negru pe alb:
  „Articolul 5 – Serviciile
  Serviciile în exclusivitate:
  Operatorul va avea dreptul exclusiv de a furniza serviciile publice de alimentare cu apă şi de canalizare pe aria de competenţă teritorială a autorităţii delegante. Serviciile în exclusivitate cuprind:
  – Captarea, tratarea şi distribuţia ape;
  – Colectarea şi epurarea apelor uzate;
  – Lucrări de extindere şi REABILITARE ÎN PERIMETRUL DE DISTRIBUŢIE A APEI POTABILE şi în perimetrul de colectare a apelor uzate.”
  Eu de aici inteleg ca, prin contract, Apa Serv și-a asumat obligatia de asigura inclusiv reabilitarea (ba chiar și extinderea) retelelor de distributie. Intrebarile firesti sunt: de ce nu o face, daca are aceasta obligatie contractuala, si de ce sunt la Roman pierderile asa de mari?
  In al doilea rand, acest contract este insotit de trei anexe, parte integranta din el, unde sunt detaliate conditiile și clauzele specifice de executare a contractului. La articolul 1 din anexa cuprinzand Dispoziţiile speciale – partea comună este prezenta OBLIGATIA FURNIZARII CONTINUE ŞI CONSTANTE A SERVICIILOR. Sigur, compania poate invoca forta majora (seceta), dar asta merge la judecator pentru o saptamana, doua, maxim o luna. Faptul ca SASE LUNI LA RAND NU S-A LUAT NICI O MASURA, NICI PENTRU A REMEDIA SITUATIA, NICI PENTRU A CUMPARA APA DE LA ALT FURNIZOR PENTRU A ALIMENTA MUN. ROMAN DEJA INSEAMNA INCALCAREA CLAUZELOR CONTRACTULUI.
  Tot in aceasta anexa se scrie negru pe alb:
  „Articolul 9 – Principii Generale
  9.1. Toate LUCRĂRILE DEFINITE ÎN ARTICOLELE 6 (LUCRĂRILE DE ÎNTREŢINERE) ŞI 7 (LUCRĂRI DE ÎNLOCUIRE) ALE CAPITOLULUI I DE MAI SUS SUNT EFECTUATE DE OPERATOR FIIND FINANŢATE DE OPERATOR sau, în mod excepţional, de utilizator în acele situaţii prevăzute în Articolul 11 de mai jos, iar lucrările definite în articolul 8 cad în sarcina Autorităţii delegante.
  9.2. Operatorul este liber să definească metoda sa de finanţare, luând în considerare necesitatea echilibrului economic şi financiar al Serviciilor. Operatorul rămâne răspunzător pentru împrumuturile contractate, ÎN TOATE CAZURILE ÎN CARE CONTRACTUL DE DELEGARE EXPIRĂ SAU ÎNCETEAZĂ DIN VINA EXCLUSIVĂ A OPERATORULUI”
  Din punct de vedere juridic, de data aceasta Romanul nu mai poate fi oprit sa plece de la ApaServ. Pana la urma nu vad nimic rau ca romascanii sa aiba apa 24 de ore din 24 și la un pret mult mai mic decat acum. Problema mare este in curte la Apaserv. Una grava. Daca Romanul cere reziliere unilaterala din culpa exclusiva a operatorului sunt sigur ca se va ajunge in instanta. Daca mun. Roman isi angajeaza avocati buni, sigur castiga orice proces. Iar asta va insemna ca pleaca fara sa plateasca nici un leu despagubire operatorului. Adica falimentul Apaserv.

Lasă un răspuns