Arsene, replică dură pentru Bădălău şi solidaritate cu diasporenii: „Te descalifici ca om!”


Ionel Arsene, preşedintele PSD Neamţ se desolidarizează de ultima replică, absolut insultătoare, a lui Nicolae Bădălău la adresa românilor din Diaspora.
Arsene are un mesaj crunt, în care deşi nu-i pomeneşte numele lui Bădălău, referirile sunt prea clare ca să fie vreun dubiu despre cine e cel căruia îi spune „te descalifici ca om”.

<<Cred că nu există suferință mai mare decât să fii departe de familia ta. Să nu îți vezi copiii, soția și părinții cu lunile, să lipsești de la cele mai importante momente pentru că trebuie să muncești departe, să le fie lor mai bine. Este un sacrificiu imens, pe care, din păcate, îl fac astăzi prea mulți români.

Mulți nemțeni de-ai mei sunt plecați în lume pentru a le asigura familiilor lor un trai mai bun. Dar știu că acolo, printre străini, gândul și sufletul le sunt acasă. Și nădejdea că vor reveni în țară le dă forța să o ia de la capăt zi de zi>>, spune Arsene, confirmând astfel că replica PSD-istului şef de la Giurgiu (ştirea zilei de vineri) este insultătoare pentru românii aflaţi peste graniţă – inclusiv câteva zeci de mii de nemţeni – şi pentru familiile acestora.

Ca să fie şi mai clar că nu vizează vreun adversar politic ci chiar pe Bădărău, Arsene sugerează că nu echivalează colegialitatea politică cu tăcerea complice în astfel de cazuri în care replici agresive jignesc şi ostilizează milioane de români: A vorbi urât despre acești frați ai noștri este trist și meschin. Te descalifici ca om, iar pentru un politician e cu atât mai degradant, indiferent din care partid ar face parte! Cred că a venit vremea să nu mai punem semnul egal între ideea de echipă politică și tăceri complice!”. 

Senatorul PSD Niculae Bădălău, liderul PSD Giurgiu, a făcut, vineri, într-o conferință de presă, o declarație jignitoare la adresa diasporei, spunând că vreo 700 de mii de români din străinătate se află acolo legal, restul până la 3,5 milioane fiind „fetele alea de le duc ăștia”. Evident că după ce declaraţia sa a iritat la culme atât pe românii din ţară cât şi pe cei de afară, Bădălău a revenit cu scuza clasică şi penibilă, cum că „declaraţia a fost scoasă din cotext”

Bădălău este foarte puţin credibil, mai ales că el se află într-o flagrantă situaţie de recidivă: În august 2018, apărea într-o filmare de la o petrecere alături de un lăutar care îi dedică o melodie cu versuri jignitoare la adresa românilor plecați la muncă în străinătate: ”Să vină diaspora / Că noi ne p… pe ea”

Ca şi replica de acum, şi filmarea din 2018 a fost rostogolită masiv pe internet, aducând un uriaş deficit de imagine PSD şi contând enorm în ecuaţia votului atât al Diasporei dar şi a familiilor de acasă.

Revenind la mesajul de mai sus al lui Arsene, se poate vorbi de o premieră în politica nemţeană. Uzanţele arată că politicienii din Neamţ sunt foarte zeloşi în a critica mesajele sau insultele difuzate de adversari şi total insensibili atunci când acestea sunt proferate de proprii colegi de partid. „Tăcerile complice” (ca să preluăm remarca şefului PSD Neamţ) funcţionează de obicei ca o încurajare a tolerării unui astfel de limbaj descalificant. De data asta, Arsene critică aplicat replica total aiurea a unui coleg de partid, ceea ce ar putea fi un semnal că a înţeles ceva din ultima rundă de vot.

D.V.

Lasă un răspuns