Arsene, răspuns la disperarea angajaților din spital care acuză lipsa de materiale: „Presa! Nu este momentul de senzaţional!”


Ionel Arsene, preşedintele Consiliului Judeţean Neamţ, răspunde mesajelor de disperare date de unii angajaţi din Spitalul Judeţean Neamţ (care acuză insuficienţa mijloacelor de protecţie şi că nu li se fac teste anti Covid 19)… dând vina pe presa care face publice opiniile libere ale angajaţilor din unitatea sanitară.

<<Fac apel la jurnaliştii nemţeni să verifice fiecare informaţie primită şi să scrie doar despre subiecte confirmate! Nu este momentul de senzaţional şi medicii şi asistenţii, toţi cei care lucrează zilnic în Spitalul Județean trebuie susţinuţi şi nu demonizaţi! Este nevoie de solidaritate din partea tuturor!>>, spune Arsene într-o postare la care, următorul paragraf este următorul: <<Tot respectul meu pentru doctorii și asistenții medicali! Fără ei, eforturile mele de a sprijini sistemul sanitar și pe nemțeni ar fi în zadar! Le mulțumesc și fac apel să rămână pe baricade, profesioniști și dedicați carierei! Iar pe nemțeni, îi rog să stea în case!>>.

Este evidentă şi puerilă încercarea de a plasa în două tabere antagonice presa care a făcut publice semnalele de alarmă ale angajaţilor cu medicii şi doctorii în condiţiile în care jurnaliştii vizaţi (inclusiv de la Vestea) au publicet fix mesaje venite de la cei care sunt în prima linie a luptei cu coronavirusul.
Iar despre sugestiile făcute jurnaliştilor de către un politician (şi subordonaţii săi, birocraţi sau sfetnicii care îi scriu astfel de comunicate), ce ar mai fi de zis?

La finele acestui articol ataşăm întreaga postare a lui Arsene care, în preambul enumeră materiale sanitare asigurate în ultimul timp (cu menţionarea de mai multe ori a unor produse – „mască protecție ffp 2 – 100 bucăți”, de exemplu, de două ori, în loc să fi scris „200 bucăţi”; probabil ca să pară înşiruirea mai lungă…). Inventarul prezentat de Arsene este însă neconcludent pentru că nu pleacă de la o informaţie de bază: cât ar fi nevoia de astfel de materiale pentru o zi, pentru o săptămână, pentru o lună?

Nu este primul atac al lui Arsene la presă din ultima vreme. După ce presa nemţeană a prezentat cazul cutremurător al pacientului căruia i s-a făcut testul COVID19 abia la a treia prezentare la spital, când era mai mult viu decât mort, preşedintele CJ a găsit acelaşi vinovat de serviciu: Presa! <<Titlurile „bombă” din presă ne sperie, ne induc stări de mare neliniște, extrem de periculoase mai ales acum, când suntem agitați de ceea ce aflăm că se întâmplă în jurul nostru>>, spunea Arsene pe 25 martie.

Mai întâi, câteva dintre printscreenurile din articolul publicat ieri de Vestea, care e posibil să-l fi iritat pe preşedintele CJ, mai ales că opinia angajaţilor cum că acesta ar fi bine să lase pozele făcute prin curtea spitalului o fi fost percepută ca o infracţiune de lez-majestate:

Şi, acum, întregul mesaj postat de Arsene din care aflăm cum este aprovizionat ditamai Spitalul Judeţean în tranşe de câte 100 de măşti şi că vinovaţi sunt jurnaliştii cărora el le dă sugestii şi indicaţii:

Dragi nemțeni, vreau să vă informez care este situația stocurilor de echipamente, dezinfectanți și reactivi, achiziționate în contextul evoluției pandemiei de coronavirus la Spitalul Județean de Urgență Piatra-Neamț din banii alocați de către Consiliul Județean.

În fiecare zi se fac comenzi către furnizori și se primesc materialele necesare dotării unității medicale. Doar în ultima săptămână, s-au comandat echipamente, dezinfectanți și reactivi în valoare de un milion de lei, de la bugetul Consiliului Județean!

Deși, situația actuală este dificilă din punctual de vedere al aprovizionării, am făcut tot ce am putut pentru ca în ultima săptămână în depozitul Spitalului din Piatra Neamț să ajungă:
– combinezon 700 bucăți
– mască protecție respiratory ffp 2 – 100 bucăți
– măști chirurgicale – 5.000 bucăți
– șort protecție UF – 5000 bucăți
– ochelari de protecție – 500 bucăți
– halat protecție impermeabil – 300 bucăți
– halat protecție simplu – 1000 bucăți
– măști unică folosință – 10.000 bucăți
– halate unică folosință – 5.000 bucăți
– mască protecție ffp 2 – 100 bucăți
– pachet complet categoria III – 30 bucăți
– botoșei unică folosință – 3000 bucăți
– măști chirurgicale unică – 5.000 bucăți
– bonete unică folosință – 10.000 bucăți
– mănuși latex – 10.000 bucăți
– kit tampon VTA de prelevare viruși – 26 bucăți
– dezinfectant de nivel înalt – 200 litri
– dezinfectanți pentru suprafețe mici – 1.000 litri
– dezinfectanți pentru dezinfecție ultrarapidă – 100 litri
– dezinfectanți pentru suprafețe – 50 litri

Urmează ca în cursul săptămânii viitoare să fie livrate ventilatoarele mecanice, monitoarele pentru funcții vitale și paturile pentru ATI, iar pe data de 3 aprilie se așteptă sistemul PCR pentru testarea pacienților infectați cu COVID 19. Îi asigur pe specialiștii din sistemul sanitar că fac tot ce îmi stă în putere pentru protejarea lor și aceeași grijă o am și pentru pacienți. Vreau să fie salvați, tratați corespunzător!

Fac apel la jurnaliştii nemţeni să verifice fiecare informaţie primită şi să scrie doar despre subiecte confirmate!! Nu este momentul de senzaţional şi medicii şi asistenţii, toţi cei care lucrează zilnic în Spitalul Județean trebuie susţinuţi şi nu demonizaţi! Este nevoie de solidaritate din partea tuturor!!!

Tot respectul meu pentru doctorii și asistenții medicali! Fără ei, eforturile mele de a sprijini sistemul sanitar și pe nemțeni ar fi în zadar! Le mulțumesc și fac apel să rămână pe baricade, profesioniști și dedicați carierei! Iar pe nemțeni, îi rog să stea în case!

Daniel VINCA

 

 

Lasă un răspuns