Arsene promovează Târgul de Crăciun cu cifre şi analize marca Vestea!

Preşedintele CJ Neamţ, Ionel Arsene promovează cea de a 2-a ediţie A Târgului de Crăciun care va începe la mijlocul lui decembrie 2017. Nimic rău sau neobişnuit, mai ales că e vorba de o acţiune organizată chiar de CJ Neamţ, votată în unanimitate chiar în plenul „parlamentului” judeţean.

Mesajul acestuia, elocvent, face trecerea de la ediţia I (cea de anul trecut) spre ce urmează, cu speranţa chiar a unei noi ediţii şi mai reuşite: <<Dragi nemțeni, vă aștept la o nouă ediție a Târgului de Crăciun la Neamț!
Vin cu o veste așteptată de zeci de mii de nemțeni: Consiliul Județean Neamț organizează o nouă ediție a Târgului de Crăciun, despre frumusețea căruia s-a vorbit în toată țara și care a bucurat sufletele a circa 100.000 de participanți, potrivit informațiilor apărute în mass-media nemțeană!
Evenimentul va începe pe 15 decembrie, când vă aștept să împodobim bradul, la Curtea Domnească! Apoi ne vom bucura de evoluția unor artiști de talie internațională care vor veni special pentru participanții la Târgul de Crăciun! Desigur, ne vor cânta și încânta și artiști naționali dar și de pe meleagurile noastre! Vă aștept, dragi nemțeni, să ascultăm colinde, să vedem datini și obiceiuri de sărbători, să ne bucurăm împreună de trecerea dintre ani!
Vă promit că nici de această dată nu vă voi dezamăgi! Atmosfera de sărbătoare, voia bună, vinul fiert, colindele de fundal, cadourile pe care le puteți procura de la comercianții din zonă și nu în ultimul rând produsele hand-made vă vor sta la dispoziție, la Târgul de Crăciun la Neamț! 
Vă aștept să fim din nou împreună, așa cum am fost și la prima ediție!
Dăruiește iubirea și în acest an, alături de cei dragi!>>.

Bun. În mesajul de mai sus, prima ancoră care rămâne în memoria majorităţii celor care-l citesc e, cu siguranţă, cifra. 100.000. 100.000 de oameni care, pe parcursul ediţiei trecute s-au bucurat de manifestarea respectivă.
Întrebare: unde a apărut informaţia respectivă, în premieră?
Răspuns: în Vestea! Mai jos, titlul (cu link) şi coperta de la acel articol:
Din culisele Târgului de Crăciun! 200 de artişti, 700 de urători, 100.000 de vizitatori!

Nu, nu se pune problema să-l acuzăm pe Arsene de plagiat pentru că a avut inspiraţia să citeze, fie şi indirect, sursa: „potrivit informațiilor apărute în mass-media nemțeană!”. Ba am putea spune că, omiţând cuvântul VESTEA, preşedintele CJ manifestă, totuşi, o anume rigurozitate, pt că precizează că e vorba de „mass-media nemţeană”, adică nu toată presa, aşa, în general.

De ce facem aceste clarificări? Simplu: pentru că lumea trebuie să ştie şi pentru că – lăsând deoparte excesul de modestie – textul analiză din linkul de mai sus, cu cifrele aferente, nu a fost unul făcut pe colţul mesei din cafenea. Toate acele cifre – însumări, extrapolări, analize – s-au bazat pe o observaţie directă a fenomenului. Directă sau şi cu sprijinul unor colaboratori. Discuţii şi documentări, evaluări şi ale forţelor de ordine (de exemplu), cifre adunate bob cu bob (de exemplu la partea cu artiştii, cu sprijinul directoarei de la centrul de Cultură şi Arte) şi multe altele.

Nici nu e de mirare acest detaliu pentru cititorii fideli care ştiu că în Vestea au găsit mereu, de la diverse evenimente, nu doar ceea ce s-a văzut din faţa scenei ci şi informaţii de culise, detalii mai altfel (plecând, de exemplu, de la ţinuta prezentatorului şi ajungând până la numărul de microfoane de pe o scenă, la spectacolul unei orchestre simfonice)

Glumind, chiar am putea recunoaşte că, totuşi, Arsene, face un pic de reclamă (aşa, mai discretă) acestui site, chiar din a doua propoziţie a mesajului lui: <<Vin cu o veste așteptată>>. Nu a zis „informaţie” sau „ştire” sau altceva ci „veste”. Bun aşa…

Drept e că dacă mergeţi din nou mai sus în articol, unde e coperta respectivă, poate apărea iluzia optică, ideea că… fotografia nu e statică ci că acele cifre (inclusiv 100.000) parcă joacă, pâlpâie. Chiar dacă tocmai sunteţi pe cale să spuneţi asta, să fie clar, e doar o iluzie optică. dar una care poate rămâne în subconştient (în „subliminal”, cum zic unii care în 12 ani au învăţat 3 cuvinte noi). Probabil de asta a şi făcut Arsene referire la această cifră, a văzut coperta respectivă şi i-a rămas şi imaginea şi informaţia în memorie, numai bună de a fi reactivată la momentul potrivit.

Vestea va fi şi în acest an şi în faţa scenei dar şi în culisele manifestării. Cu speranţa că nemţenii vor avea parte de un spectacol pe cinste, că se va cânta doar LIVE (ar fi cazul ca banul public, şi la această manifestare, să nu mai ajungă în conturile celor care mimează actul artistic), că sute de colindători din Neamţ vor releva comorile tradiţiilor din acest judeţ, că interpreţii sau trupele din showbiz-ul central vor fi de la un anume standard în sus, că nu vor mai apărea personaje dubioase (gen Botezatu) pe scenă etc. Oricând e loc de mai bine şi ediţia deja consumată anul trecut ar trebui să-i pună pe organizatori pe un drum (şi mai) bun, nu?

Daniel VINCA

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns