Arsene îi dă replica lui Chitic: „Primăria Piatra Neamț este acționar la Troleibuzul! Noua reglementare a finanțării este un act reparatoriu pentru nemțenii care plăteau o activitate de care nu beneficiau!”

Consiliul Județean Neamț va continua proiectul prin care încearcă modernizarea trasnportului public de călătărori (prin dotarea firmei Troleibuzul cu mijloace de transport noi și electrice) dar noua reglementare guvernamentală (subvenționarea transportului local de către Primăriile comunităților beneficiare nu de către CJ) este un act just și reparatoriu – aceasta este esența unui comunicat transmis astăzi de Consiliul Județean Neamț după ce primarul Dragoș Chitic se plângea de situație.

<<Prevederile OUG 51/2019 referitoare la acordarea subvențiilor pentru SC Troleibuzul SA de la bugetul local al municipiului Piatra Neamț, orașului Roznov și al comunelor Gârcina, Alexandru cel Bun, Dumbrava Roșie, Săvinești>> – așa se numește COMUNICATUL DE PRESĂ al CJ Neamț.

<<OUG nr. 51/2019 pentru modificarea și completarea unor acte normative în domeniul transportului de persoane a fost publicată zilele trecute în Monitorul Oficial.  
Conform respectivului document, Consiliul Județean Neamț nu mai poate acorda compensații pentru SC Troleibuzul SA, unitate care asigură transport public local de persoane. În aceste condiții, subvențiile se acordă doar de la bugetele locale ale unităților administrativ teritoriale pe raza cărora se desfășoară activitățile de transport ale SC Troleibuzul SA>>, spune respectivul comunicat.

Infirmând total spusele primarului Dragoș Chitic care se plângea ba că Ordonanța Guvernului a picat din senin, ba că Primăria Piatra Neamț nu are avea nicio pârghie în managementul Troleibuzul, Ionel Arsene reamintește și că de acest act normativ se tot discută de peste un an de zile dar – mai ales! – că Primăria Piatra Neamț este și ea acționar la Troileibuzul. Acționar minoritar dar acționar. Cum de asemenea, aceeași Primărie condusă de Dragoș Chitic este membru al ADI Urbtrans.

„Opiniile unora dintre primarii care acum se regăsesc în situația de a asigura de la bugetele  primăriilor compensația acordată lunar societății de transport public local contează mai puțin în acest moment. «Unde-i lege, nu-i tocmeală!». Despre apariția acestei ordonanțe se știa încă de anul trecut; nu se poate spune despre ea ca fiind o noutate apărută de pe o zi pe alta. Prin OUG 51/2019 se face o aliniere a legislației românești la legislația europeană.
Consiliile Locale Piatra Neamț, Gârcina, Alexandru cel Bun, Dumbrava Roșie, Săvinești și Roznov sunt acționari la SC Troleibuzul SA și fac parte din Asociația de Dezvoltare Intercomunitară ADI Urbtrans, fiind implicate în activitatea acestei societăți“, a declarat Ionel Arsene, președintele Consiliului Județean Neamț. 

Consiliul Județean Neamț era singurul din țară care suporta astfel de cheltuieli, pentru susținerea activității unei societăți care desfășoară activități de interes local. Prin OUG 51/2019 li se aduce un act reparatoriu tuturor nemțenilor care suportau, din banii adunați de la ei, o parte din contravaloarea unor servicii prestate, de care ei nu beneficiau, mai menționează comunicatul respectiv.

Aceste modificări legislative nu afectează proiectele europene în care Consiliul Județean Neamț este angrenat și prin care municipiul Piatra Neamț și comunele limitrofe vor beneficia de condiții moderne de transport, asigurate de o flotă auto compusă din 41 de autobuze electrice noi și infrastructura necesară – mai punctează CJ Neamț.

V.N.

Lasă un răspuns