Arsene garanta personal că Podul de la Luțca nu va avea probleme „zeci de ani”. Azi dă vina doar pe proiectant și executant…

În urmă cu 6 luni, Ionel Arsene (președintele Consiliului Județean, instituția care a plătit lucrările la podul de la Luțca, dărâmat azi) garanta personal că podul e reabilitat ca la carte, că poate fi utilizat. Arsene se lăuda pe facebook (unde punea poze cu el și podul), curgeau articolele în siteurile arondate PSD și toți postacii și ciracii lui nu conteneau cu „Felicitări, domnule președinte”…
Azi, când podul s-a prăbușit în apă cu două mașini pe el (2 răniți, spune prefectul), Arsene e lovit brusc de amnezie, dă vina exclusiv pe proiectant și executant, uitând că au fost recepții realizate de subordonații lui de la CJ Neamț, că au fost plăti girate de el și de directoarea economică dela CJ Neamț…
Detaliu foarte important: finanțarea lucrărilor la acest pod (unde numai anul trecut Arsene a făcut vreo 6-7 ședințe foto) este majoritar prin PNDL, adică acea pușculiță de fonduri guvernamentale, direcționată politic pentru clienții celo de la Guvernare.

Arsene azi: Constructorul și proiectantul să răspundă!

Mesajul de azi al lui Arsene este epic pentru fuga de răspundere a politicianului român și a ciracilor lui. Arsene cere să răspundă proiectantul, constructorul și cei care au dat soluțiile tehnice (corect, dar parțial) dar nu suflă o vorbuliță despre el (care posta și se lăuda cu lucrarea și care, din postura de reprezentant al beneficiarului a semnat sau girat plăți), despre cei din CJ care au semnat de asemenea pentru plata facturilor (în frunte cu directoarea economică), despre cei din CJ sau din alte instituții care au semnat procese verbale de recepție parțială.
În același stil de fugă de răspundere, Arsene spune că încă nu era semnată recepția finală, că podul era încă în probe și că răspunderea este exclusiv a altora. Păi, cum adică, se fac probe și teste pe viața oamenilor și tu, beneficiar, nu ai nicio treabă?

Citiți:

„Referitor la incidentul petrecut pe drumul județean DJ 207A, unde podul peste râul Siret, din localitatea Luțca s-a prăbușit, Consiliul Județean Neamț face următoarele precizări:
– podul a fost supus unui proces de reabilitare, cu finanțare prin Planul Național de Dezvoltare Locală, de către Consiliul Județean Neamț;
– în perioada de probe, până la recepția la terminarea lucrărilor, podul a fost supus unui test de verificare a structurii de rezistență, prin încărcarea cu un convoi de camioane, în greutate totală de peste 340 de tone;
– rezultatele testului au confirmat că structura podului a avut un comportament normal în urma testului și că podul poate fi folosit în condiții de siguranță;
– până la recepție, care nu a fost finalizată, urmau a fi executate alte noi teste și probe, care să confirme rezultatele testului de greutate;
– recepția nu a fost finalizată de către Consiliul Județean Neamț, podul fiind încă în administrarea constructorului;
-pentru finalizarea recepției urmau a fi executate alte noi teste și probe, care să confirme rezultatele testului de greutate;
– constructorul, proiectantul și cei care au dat soluțiile tehnice răspund de starea podului;
– va fi efectuată o anchetă, pentru a afla dacă soluția tehnică a fost bună și dacă firma care a executat lucrările a respectat soluțiile din proiectul tehnic;

– în baza concluziilor anchetei, vinovații de acest incident vor suporta consecințele” – Ionel Arsene, 9 iunie 2022.

Arsene pe 13 noiembrie: „Fapte, nu vorbe! Vă garantez! Acest obiectiv reabilitat de către Consiliul Județean Neamț poate fi folosit în condiții de siguranță!”

Pe 13 septembrie 2021, când anunța redeschiderea circulației, același Arsene nu zicea o vorbă de proiectant și constructor ci doar evoca meritele CJ Neamț (adică ale lui). Și, la persoana 1 singular spunea „vă garantez!” referindu-se la faptul că podul e utilizabil în condiții de siguranță din acel moment.

Citiți:

<<FAPTE, NU VORBE!
Podul de la Luțca se deschide traficului rutier astă seară!
Podul de la Luțca, unul dintre cele mai mari poduri hobanate din țară, lung de 216 metri, se redeschide pentru participanții la trafic începând din seara aceasta.
Este un moment extrem de așteptat atât de către cei care circulă pe această rută, DJ 207A – conducători auto și locuitori ai comunelor din zonă – Sagna, Doljești, Stănița, Bâra și Boghicea, cât și de noi, cei de la Consiliul Județean Neamț, care am realizat investiția și am urmărit îndeaproape implementarea proiectului.

Zilele trecute s-a făcut testul de rezistență pe pod și avem garanția că rezistă unei greutăți de 340 de tone, dispusă după o anumită schemă de încărcare, dar, analizând practic, niciodată nu se va putea găsi pe el o asemenea încărcătură. Măsurătorile, realizate sub acțiunea sarcinilor statice și dinamice, au dus la concluzia că podul și structura consolidată în ansamblu, prin folosirea fibrelor de carbon și a materialelor speciale, au avut un comportament normal și acest obiectiv reabilitat de către Consiliul Județean Neamț poate fi folosit în condiții de siguranță.
Primăvara trecută podul a intrat în reparații capitale, pentru că nu a fost modernizat niciodată de când a fost construit, adică de mai bine de 50 de ani, și nu mai prezenta siguranță în exploatare.

Dragi nemțeni, vă garantez că zeci de ani podul de la Luțca nu va mai reprezenta vreo problemă pentru participanții la trafic!>> – Ionel Arsene, 13 noiembrie 2021 (textul avea și taguri elocvente – #promisiuni_respectate, #construim_împreună)

Arsene, pe 28 octombrie: „Încă 50 de ani se va circula în condiții de siguranță!”

Pe 28 octombrie 2021, înainte de redeschiderea circulației, când se făcuseră niște teste, Arsene pune poze cu lucrări și cu el (Întâiul pozat la pod) și, de asemenea, nu pomenea de proiectant și constructor ci dădea el asigurări, pe persoană fizică, cum lucrările sunt bune.
Citiți:

<<FAPTE, NU VORBE!
Podul de la Luțca a trecut testele de rezistență!
Concluzia s-a tras după efectuarea unui test prin care s-au făcut verificări ale aptitudinilor structurii de rezistență consolidată după execuția lucrărilor, test care a presupus încărcarea podului cu un convoi de trafic având o greutate totală de peste 340 de tone, dispus după o anumită schemă de încărcare, și efectuarea măsurătorilor aferente sub acțiunea sarcinilor statice și dinamice.
După efectuarea testului, concluzia este că sub această încărcare extraordinară, care în nici un caz nu se va întâlni în practică, podul și structura consolidată în ansamblu prin folosirea fibrelor de carbon și a materialelor speciale au avut un comportament normal și acest obiectiv reabilitat de către Consiliul Județean Neamț va putea fi folosit în condiții de siguranță.
În perioada următoare continuă realizarea lucrărilor ce constau în definitivarea parapetului de protecție, finisajul elementelor structurale, montajul parapetului direcțional, a rosturilor de dilatație și efectuarea marcajelor rutiere și a elementelor de siguranță rutieră.
Podul de la Luțca face legătura între Roman – Sagna (Luțca) – Bîra și este unul dintre cele mai mari poduri hobate din țară. Mi-am dorit foarte mult să realizăm acest proiect de modernizare din multele cu care punem la punct infrastructura rutieră nemțeană!

Anul trecut podul a intrat în reparații capitale, pentru că nu a fost modernizat niciodată de când a fost construit, adică de mai bine de 50 de ani, și nu mai prezenta siguranță în exploatare. Acum, că avem și rezultatul testului unei verificări de forță, pot afirma că încă 50 de ani, la Luțca, peste râul Siret, se va circula în condiții de siguranță datorită unei investiții derulate de către Consiliul Județean Neamț!)>>.

Deci la postările din octombrie și noiembrie Arsene nu s-a încurcat cu vreo vocală în care să zică ceva de constructor și proiectant, totul era meritul lui (sau CJ, tot aia) iar în iunie, brusc – când podul s-a dărâmat – Arsene își amintește că nu el a făcut podul, doar stătea la poze pe acolo.
Și tot nu zice nicio vocală despre aghiotanții din CJ (plăți, recepții) care au semnat, probabil, că așa trebuia, așa era corect, nu că așa le-a zis șeful și ei au considerat că trebuie să semneze cu ochii închiși.

Detaliu: odată cu podul prăbușit, a dispărut din peisaj și pancarda publicitară cu sigla CJ și cu mesajul electoral „Fapte, nu vorbe!”.

D.V.

4 thoughts on “Arsene garanta personal că Podul de la Luțca nu va avea probleme „zeci de ani”. Azi dă vina doar pe proiectant și executant…

  1. Domnul Arsene ar trebui sa raspunda de ce nu s-a efectuat receptia lucrarilor la pod. De ce a hotarat reluarea circulatiei rutiere pe pod. Daca s-a respectat proiectul nu erau necesare alte teste.

  2. Cine a hotarat reluarea circulatiei pe pod fara realizarea receptiei la terminarea lucrarilor ar trebui sa raspunda. Expertiza tehnica si proiectul lucrarilor trebuie verificate de alti experti tehnici daca au fost elaborate conform normativelor in constructii. Daca au existat greseli de proiectare trebuie asumate de expert, proiectant si verificator de proiecte. Executia lucrarilor trebuie verificata de experti tehnici.

  3. Serios,chiar aveti impresia ca Sosetuta are coloana vertebrala??? I-a decontat amicului toata suma rapid,evident supra evaluata,si-a luat dreptul,si acum noi platim iar mizeriile politicienilor. Chiar aveti nevoie motive suplimentare sa il arestati pe dementul asta??? Iar Nita,prefectul….omul asta are IQ subunitar,incredibil cat de balbait,anagramat si posesor de limbaj de lemn este…..

Comments are closed.