Arsene: „Draga Olteanu Matei nu poate fi sărbătorită decât la Piatra Neamț!”. Regizorul Afrim propunea „expulzarea” evenimentului

Președintele Consiliului Județean Neamț a dat un răspuns indirect dar corect celor care înainte de Gala Draga Olteanu Matei sugerau expulzarea evenimentului din județul Neamț spre București, sub pretextul că actrița a slujit ani de zile scena Teatrului Național.

Respectiva sugestie cel puțin discutabilă a fost făcută publică de regizorul Radu Afrim, cel care a și montat anul trecut o piesă la TT (în mandatul de manager interimar al Gianinei Cărbunariu). „Normal ar fi fost s’o omagieze acolo. Ma’nsel?”, a scris Radu Afrim pe internet, ca și comentariu la un articol în care se puncta faptul că Gala Draga Olteanu Matei nu a „încăput” la TT pe data de 24 octombrie. Nu știm dacă Ionel Arsene a avut știință de comentariul care stabilea pe cine au voie sau nu nemțenii să sărbătorească, însă în discursul șefului CJ ținut pe scena manifestării de la Cinema Dacia, mesajul a fost unul cât se poate de clar: „acest eveniment care nu are egal în țară căci Draga Olteanu Matei nu poate fi sărbătorită în niciun alt loc decât la Piatra Neamț”.

Ca să nu fie discuții cu scoteri din context și alte fomfleuri similare, poftiți de vă delectați cu comentariul integral al regizorului Radu Afrim, așa cum a fost scris el: <<eu tot n am inteles cum au umilit’o. e obligatia tehnicienilor sa fie in turneu cu spectacolele la care au lucrat . si banuiesc ca au fost la bucuresti unde chiar au luat premiul festivalului cu spectacolul. in seara asta am fost la odeon la excelentul spectacol al adei milea facut la TT care a avut un mare succes. din cate stiu actrita respectiva avea o trupa la casa de cultura din oras. angajata a fost la nationalul din bucuresti. normal ar fi fost s’o omagieze acolo. ma’nsel ?>> (15 octombrie 2018, ora 20.36).

Mai jos, tot integral, cuvântul lui Arsene la Gala Draga Olteanu Matei.

<<Sunt fericit și cred că sunteți în asentimentul meu că avem șansa de a petrece o seară de neuitat bucurându-ne de o întâlnire specială cu maeștrii ai scenei românești preyenți aici cu un motiv bineîntemeiat: să o sărbătorim pe doamna Draga Olteanu Matei.
Să o aplaudăm, așadar, pentru întreaga carieră și să-i mulțumim pentru tot ceea ce a făcut pentru publicul românesc.
În această seară suntem cu toții actori într-o piesă în care rolul principal este deținut de o mare valoare. E un semn de respect pentru dăruirea de care a dat dovadă de-a lungul a celor 60 de ani de activitate. Recunosc, e o șansă pentru mine personal să fiu președinte al instituției care organizează acest eveniment care nu are egal în țară căci Draga Olteanu Matei nu poate fi sărbătorită în niciun alt loc decât la Piatra Neamț.
Vă mulțumesc, stimată doamnă, că ați dedicat 6 decenii publicului din țară și din străinătate. De asemenea, în numele nemțenilor, vă mulțumesc pentru onoarea pe care ne-o faceți alegând județul nostru pentru viața de zi cu zi.
La mulți ani și fericiți, doamna Draga Olteanu Matei! Să aveți parte măcar de atâtea bucurii câte ați oferit publicului. Dumneavoastră, disnși oaspeți, vă mulțumim că ne-ați sprijinit să-i arătăm sărbătoritei cât de mult o iubim și o prețuim>>.

Pentru cei mai puțin apropiați de lumea culturală, precizăm că Afrim este ceea ce s-ar numi un regizor la modă pentru o parte a lumii teatrale. Așa a ajuns să monteze din nou, în 2017, la TT încă o piesă, Wolfgang. O piesă pe un text al unui dramaturg grec văzută astfel de scena9.ro: <<acum a fost prima oară când făcut-o sub directoratul Gianinei Cărbunariu. A venit cu un spectacol care pune în discuţie, printre altele, stabilitatea unei „familii tradiţionale”>>.

Teatrul Tineretului din Piatra Neamț este o instituție subordonată administrativ Consiliului Județean Neamțși finanțată de aceeași instituție administrativă.

La Gala dedicată actriței care a împlinit de 24 octombrie 85 de ani, în sala Cinema Dacia au fost peste 500 de oameni care au dorit să asiste la eveniment iar pe scenă, alături de Draga Olteanu Matei au fost colegi de tatru și film ca Dan Puric, Dorel Vişan, Ovidiu Cuncea, Vladimir Găitan şi regizorul Şerban Marinescu. Evenimentul a fost organizat de Consiliul Județean Neamț în parteneriat cu mai multe instituții, prezentator și manager proiect fiind Octavian Bărbuleț, consilier la Cabinetul Președintelui CJ neamț.

Mai jos, în format video, Gala Draga Olteanu Matei de la Piatra Neamț (discursul lui Arsene la minutul 14.35).

Daniel VINCA
video: TURN TV

 

Lasă un răspuns