Arsene, din nou președinte la CJ! PSD, misiune aproape imposibilă pentru o nouă majoritate în CJ

Ionel Arsene a câștigat președinția CJ Neamț în fața lui Mugur Cozmanciuc, noul mandat al social-democratului părând a fi favorizat, ca și acum 4 ani, de desemnarea nefericită a unor candidați în anumite UAT-uri care nu s-au mobilizat la turația maximă sau nu au avut destul „lipici electoral” (vezi candidatul pentru Girov, Florin Sarion, perdant din nou, de astă dată clasat pe locul 3).

Cifrele pentru funcția de președinte CJ (rotunjite, sursa – numărătoarea paralelă a unui partid):
Ionel Arsene (PSD) – 41,4%
Mugurel Cozmanciuc (PNL) –  33,6%,
Florin Zaharia (USR-Plus) – 9,8%,
Bogdan Gavrilescu (PMP) – 6,5%,
Emilia Arcan (Pro România) – 6,0%
Dumitrina Gavril (AUR) – 2,6%.

Cifrele care duc la componența CJ sunt și mai interesante.

PSD – 35,7%
PNL – 31,5%
USR-Plus – 10,8%
PMP – 9,4%
Pro România – 9,0%
AUR – 2,4%

Dând deoparte voturile „irosite” pe AUR (și pe celelale partide de buzunar) și raportând doar la totalul voturilor „utile” (care generează mandate), rezultă procente foarte ușor mărite față de cele de mai sus.
Cum PSD are șanse infime de a putea bate palma cu PNL sau cu USR-Plus, rezultă că PSD va putea încerca o majoritate cu Pro România și cu PMP (mai mut ca sigur nu poate face majoritatea cu un singur partid din cele două). Dacă PMP a fost ponderat în declarații electorale referitor la alianțe, liderul ProRomânia Neamț a fost cât se poate de clar „Niciodată cu PSD-Arsene”.
Din această perspectivă, mai fiabilă pare o alianță PNL-USR/Plus-Pro România (cu sau fără PMP), care ar însemna nu doar că Arsene nu poate desemna vicepreședinții, ci și o majoritate ostilă, cu un control ferm al CJ.
O majoritate totală anti-PSD (Arsene), deci inclusiv cu PMP, ar fi un adevărat instrument democratic, un adevărat ghimpe în coasta unui președinte care a fost învățat până acum că poate face ce vrea.
Rămâne de văzut cum se va așeza noua majoritate de la CJ și care vor fi noii vicepreședinți.

Daniel VINCA

Lasă un răspuns