Arsene, din nou președinte CJ cu 16,5 % din voturile nemțenilor din lista permanentă!

Ionel Arsene este noul președinte al CJ Neamț iar victoria sa în alegeri nu poate fi contestată de nimeni, nici măcar de adversarii săi politici.
Din cei peste 200.000 de nemțeni care au venit la vot (doar 43 la sută prezență din totalul de peste 465.000 de nemțeni de pe listele permanente), peste 77.000 au pus ștampila pe numele lui Arsene. Adică un procent nemajoritar de 41,4 la sută dar suficient, în cazul alegerilor dintr-un singur tur, în condițiile în care al doilea clasat, candidatul PNL, Mugur Cozmanciuc, a obținut 34,6 la sută.

Raportând însă numărul voturilor luate de Arsene la numărul total de alegători din listele permanente (adică 77.000 la 465.000) rezultă că acesta a fost votat de

16,5 %

din nemțenii cu drept de vot.

Este încă o dovadă a ceea ce înseamnă REPREZENTATIVITATEA unui ales în condițiile votului bazat pe un singur tur de scrutin, în care cineva câștigă o funcție fără a obține un scor majoritar (adică de peste 50 la sută) și fără a mai exista turul 2 (așa cum s-a întâmplat până în 2008).

Discutabil este că votul dintr-un singur tur se aplică nu doar pentru președintele CJ ci și pentru primari, în timp ce pentru Președintele României se votează în 2 tururi. Deși, pentru comunitățile locale, primarii și președinții de CJ-uri sunt mai importanți decât președintele țării.

Și, apropos de reprezentativitatea foarte scăzută, calculul de mai sus făcut pe voturile lui Arsene poate fi aplicat în cazurile tuturor celor care au ajuns primari din primul tur fără să fi obținut 50% din voturile exprimate duminică. Inclusiv lui Andrei Carabelea (candidatul PNL la Piatra Neamț) care a câștigat cu 26 la sută la o prezență de 33%, deci a fost votat real de sub 10% din pietrenii din lista permanentă.

D.V.

 

 

One thought on “Arsene, din nou președinte CJ cu 16,5 % din voturile nemțenilor din lista permanentă!

Lasă un răspuns