Arsene dezavueaza ferm deciziile directoarei TT! O somează public pe Cărbunariu să renunţe la logo infantil cu care a înlocuit Îngerul-Zburător!

Inevitabilul s-a produs, şeful administrativ al directoarei Gianina Cărbunariu de la TT intervine în scandalul momentului (legat de de schimbarea siglei în plin festival) şi transmite un mesaj foarte clar şi ferm care echivalează cu un vot de blam dat public: PSD-istul Ionel Arsene se solidarizează cu PNL-istul Cornel Agăleanu, spune că decizia renunţării la Îngerul-Păzitor a fost luat de Cărbunariu unilateral, fără să se consulte cu nimeni şi o somează public pe aceasta să renunţe la atitudinea arogantă manifestată în ieşirile publice şi în actul de management.

Mai mult, într-un mesaj făcut public de Arsene în urmă cu o oră, şeful CJ o acuză pe faţă pe Cărbunariu de derapaje pe care le dezavuează, transmite voalat promisiunea că a venit momentul stopării acestora, promite o verificare serioasă a cheltuielilor girate de aceeaşi directoare în festivalul încă în desfăşurare şi încheie cu un avertisment foarte clar: „Managementul face subiectul altor discuţii, ulterioare”. Mai clar decât atât nu se poate decât o coală albă pentru un extemporal cu titlu stabilit („Demisie!”).

„Am constatat cu surprindere că, în loc să ne bucurăm de festivalul de Teatru de la Piatra Neamţ, o tradiţie în excelenţă, discuţia în spaţiul public s-a mutat pe cu totul alte subiecte, din motive care nu ţin nici de ceea ce reprezintă Teatrul Tineretului în arta teatrală românească, nici de scopul pentru care s-au depus eforturi pentru ca această tradiţie să fie continuată.
Fără a intra în detalii, care mi se par de prisos în aceste momente, vreau doar să precizez că un simbol al unei comunități nu poate fi înlăturat prin voința unei persoane”, spune Arsene. De reţinut antiteza frontală „simbol al unei comunităţi” versus „înlăturat de voinţa unei singure persoane”. Adică cea care pozează în super-democrată şi super-modernă este demascată de şeful judeţului (funcţie ocupată în urma unor alegeri libere) de aere de vedetă şi „sindrom dictatorial”.

Nu e o simplă scăpare a lui Arsene, dovadă că în paragraful următor este tuşat din nou comportamentul de „oengist tânăr şi liber” al lui Gianina  Cărbunariu, şeful CJ confirmând şi acuzând că aceasta a luat hotărârea de a arunca Îngerul-Zburător de capul ei, „decizie unilaterală, care nu s-a luat cu prealabila consultare a finanţatorului”.

Ca să nu fie vorbe, întregul paragraf: <<Teatrul Tineretului, pentru care Consiliul Județean Neamţ s-a îngrijit să primească finanțarea necesară Festivalului, un reper cultural nu doar pentru comunitatea nemţeană, ci pentru întreaga scenă românească, are ca simbol recunoscut “Zburătorul”.
Iniţiativa managerului TT, de a schimba, de a stiliza într-un fel care scapă simplei înţelegeri a publicului larg şi restrâns acest simbol, a fost o decizie unilaterală, care nu s-a luat cu prealabila consultare a finanţatorului şi pe care, personal, o consider cel puțin pripită>>.

Arsene mai comite o premieră care trebuie subliniată: se solidarizează cu demersul unui consilier judeţean liberal (Cornel Agăleanu care a transmis şi un mesaj public şi a iniţiat şi o petiţie online). Mai pe româneşte, PSD-istul Arsene care altădată îi ironiza pe liberalii nemţeni sau îi certa că nu au iniţiative, de data asta chiar aplaudă o astfel de iniţiativă care, în formă, o vizează pe cea pe care chiar el, Arsene, în urmă cu câteva luni o numea directoare interimară: <<Am luat act de inițiativa domnului consilier judeţean Cornel Agăleanu, care a lansat o petiție pentru salvarea acestui simbol al TT și apreciez modul constructiv de a discuta public o problemă a comunității.
Este un semn că lucrurile importante ne pot apropia>>.

Pentru oricine care cunoaşte cât de cât politica nemţeană, „este un semn” (ca să preluîm formularea şefului CJ) că a fost sărit serios calul de cea pe care acesta o investise cu încrederea sa. E un fel de vot de blam maxim, o recunoaştere publică a faptului că şi adversarii au dreptate pe acest subiect. E un gest care, printre rânduri, arată o asumare a problemei de către Arsene. Ceea ce ar cam fi o noutate în politica nemţeană în care, de obicei, demnitarii arată cu degetul spre adversarii politici. De data asta Arsene spune că şi adversarii au dreptate, mesaj care pentru orice om normal la cap duce cu gândul la aceeaşi foaie albă de hârtie.

Mai ales că finalul mesajului şefului CJ e la fel de clar: <<Îi asigur pe toți cei care iubesc Teatrul Tineretului, în spiritul şi ideea lui, că voi fi alături de ei și, atunci când vor exista derapaje, voi reacționa și, categoric, le vom stopa. De asemenea, vă asigur că toate cheltuielile făcute la festival vor fi analizate, dar până la momentul analizelor care va veni, inevitabil, îi îndemn pe toţi iubitorii teatrului să ne bucurăm de cele câteva zile de festival şi să apreciem arta adevărată. Managementul face subiectul altor discuţii, ulterioare>>.

Să fii director la o instituţie de cultură judeţeană, să nu ţi se fi urcat cerneala pe numire iar şeful administrativ al judeţului să vorbească deja de verificări, evaluări, discuţii despre management, să uneşti Putere şi Opoziţie împotriva unor idei creţe considerate efectiv idioate de opinia publică – asta da performanţă pentru cea care încă mai este şefa TT! Contraperformanţă, ca să fie mai clar…

Iar când o astfel de dezavuare publică vine de la cel care şi-a pus la bătaie imaginea şi credibilitatea lui publică la numirea acesteia ca interimară, nu mai e vorba doar de un semn… Probabil că, în curând, dacă fenomenul Cărbunariu nu e dezlipit de TT, prin faţa instituţiei culturale vom putea vedea vreo reprezentanţie în aer liber, cu accent muzical, cu leit-motivul „Gianina, lasă-ne…”.

Totuşi, greu de estimat cum vor evolua lucrurile. Demisia este, până la urmă, nu doar un gest unilateral ci şi unul de onoare…

Vom reveni

Daniel Vinca

Comentarii Facebook