Arsene: De 300.000 lei luăm teste rapide!

300.000 de lei vor fi cheltuiţi (din cei 3.000.000 lei alocaţi de CJ Neamţ către Spitalul Judeţean Neamţ) pentru achiziţionarea de teste rapide pentru depistarea COVID-19, a declarat preşedintele CJ, Ionel Arsene, în cadrul unei emisiuni care a avut loc joi seara (Interviurile Newsallert, la Jurnal FM, cu Gabriel Apetrii).
La un preţ mediu de 50 lei/test, din suma respectivă ar putea fi cumpărate 6000 de teste rapide.

„De 300.000 de lei vrem să luăm teste rapide.
Suntem într-o situaţie de criză nemaiîntâlnită. În momentele astea, noi trebuie să acţionăm. Nu e timp de poveşti. Dacă are agrement sau dacă nu are, dacă are timp să ne răspundă nouă o cucoană de la DSP. Mă ştiţi, nu stau după astfel de poveşti. Eu sunt om de acţiune şi, în primul rând, aici vorbim de vieţile oamenilor.
Şi am zis: de 300.000 lei vrem să luăm teste rapide. Şi am făcut o valoare medie – testele sunt de la 30 şi ceva de lei, 40 până la 80 de lei – deci de 50 lei ca medie, dacă găsim un furnizor, de 300.000 lei luăm 6000 de teste.
Dacă testăm 6000 de nemţeni este mare lucru. Dacă vedem că sunt eficiente şi îşi găsesc rostul, chiar voi propune Consiliului Judeţean să mai alocăm alţi bani tot pentru teste rapide”, a precizat Arsene.

Preşedintele CJ a mai subliniat că primul criteriu în stabilirea furnizorului va fi timpul de livrare. „Alegem cu 50 de lei bucata dacă livrează marfa mâine, că degeaba alegem cu 35 de lei dacă livrează produsul peste o lună. Doamne fereşte, dar într-o lună s-ar putea să nu mai fie nevoie pentru unii pacienţi”.

Vestea.net a fost prima voce din Neamţ care ieri (în articolul <<Soţia pacientului N. POZITIV: „I-au făcut teste la 2 zile după internare! Eu sunt de o zi şi jumătate în izolare şi nu a venit DSP să-mi ia probe!”>>) sugera CJ Neamţ şi Spitalului Judeţean Neamţ să analizeze oportunitatea dirijării a o parte din banii alocaţi şi pentru achiziţionarea de teste rapide. Surse neoficiale spun că dimineaţă, angajaţii Spitalului au primit sarcină, pentru prima dată de când se discută despre bani alocaţi unităţii sanitare pentru această criză, să caute şi furnizori de teste rapide.
Iar în această seară, Arsene confirma că intenţia e una serioasă, ceea ce nu poate fi decât o veste bună pentru atâţia suspecţi (contacţi ai celor confirmaţi, care sunt în izolare la domiciliu şi care stau cu emoţii chiar şi câte 5-7 zile până se recoltează şi se prelucrează testele clasice) şi familiile lor.

La nivel tehnic, părerile despre aceste teste rapide sunt împărţite în lumea medicală. Astfel, dr. Tudor Ciohodaru este un susţinător al ideii că folosirea masivă de teste rapide ar fi o armă importantă în lupta cu COVID 19, în timp ce dr. Alexandru Rafila spune că eficienţa acestora ar fi discutabilă pentru că detectează boala nu şi în stadiul incipient ci doar în stadiu avansat.
Chiar şi în ipoteza mai sceptică a dr. Rafila, este evident că în actualele condiţii (cu un DSP Neamţ şi cu un laborator la Iaşi total depăşite de situaţie), achiziţia de teste rapide de către Spitalul Judeţean Neamţ nu poate fi decât benefică.

D.VINCA

 

 

Comentarii Facebook

One thought on “Arsene: De 300.000 lei luăm teste rapide!

Lasă un răspuns