Arsene, bobârnac public conducerii Spitalului Județean, în Vinerea Mare! „Cât e halatul?”


Deși chitit ca la nivel de comunicare să afișeze în Săptămâna Mare imaginea unui enoriaș pașnic și cu gândul la cele sfinte, Ionel Arsene (președintele CJ Neamț și al PSD Neamț) a dat azi un mesaj-bobârnac conducerii Spitalului Județean Neamț. Cauza? O „taxă pe halat” (plus botoșei plus capelinăplus mască) instituită recent de Comitetul Director (manager, director medical, director economic, director îngrijiri) de 10 lei per vizitator.
Evident că taxa e discutabilă în esență, mai ales că e vorba de un județ aflat pe primele locuri în topul sărăciei naționale și pe ultimele locuri în cel al veniturilor populației, grație mărețelor guvernări din ultimii 30 de ani (FSN, PD-CDR-UDMR, PDSR, PD-PNL, PDL-UDMR, PSD-PNL, PSD-UDMR, PNL-USR, PNL-PSD etc).
Dar foaaarte interesant e și mesajul dat de Arsene, coincidență sau nu, fix în Vinerea Mare:

„Sunt uimit și profund indignat de ideea introducerii taxei de 10 lei pentru vizitatorii care merg la pacienții internați la Spitalul Județean de Urgență Piatra-Neamț.
Empatizez cu fiecare om care trebuie sa ajungă la patul unui bolnav și nu concep ca pe lângă necazul de a avea pe cineva drag în suferință, să fii nevoit să dai și bani pentru a-l vedea, pentru a-i duce ceva sau pentru a sta de vorbă!
Cer conducerii spitalului să anuleze de urgență această decizie si să elimine această taxă percepută de la aparținătorii celor internați! Este nedrept să le iei bani acestor oameni care fac un efort să ajungă la cei dragi, aflați in suferință”.

Și, încă un detaliu deloc neimportant, mesajului de mai sus îi este atașată o imagine „de forță” cu președintele CJ Neamț, cu degetul ridicat (realizată chiar de redacția Vestea, în alte vremuri):

Revenind la mesajul lui Arsene, acesta generează câteva aprecieri:

1. Taxa respectivă e aplicată de câteva zile bune. Vreo 10, chiar, după cum știm noi. De ce nu a reacționat Arsene din prima clipă, nu a 10-a zi după Scripturi? Așa de rupt de realitățile din județ este?
2. Mesajul postat pe facebook (unde altundeva? că doar trebuie să vadă poporul care poate comenta – aproape – necenzurat) și tonul acestuia dovedește că Spitalul este subordonat CJ. Tonul e cel de șef către subalterni. Dincolo de faptul că (din câte am înțeles), Comitetul Director a luat decizia la propunerea directorului medical (or fi fost oare doar rațiuni de igienă sau clasica obsesie a unor medici de a-i privi nu cu prietenie pe aparținătorii aflați în vizită?) și că tehnic la bază e o rațiune medical-managerială, Arsene avea la îndemână varianta de a-i cere managerului anularea taxei într-o discuție privată nu cu buzduganul aruncat la gazeta de perete a facebook-ului.
3. Apropo de subordonarea reală a Spitalului, administrativ și politic, către CJ. Instituțional, cea mai corectă variantă era ca Arsene să intervină prin membrii Consiliului de Administrație. Din cei 5 membri CA, 3 sunt la butonul lui Arsene (2 numiți de plenul CJ și 1 numit de el). CA-ul poate anula cam orice decizie a Comitetului Director, mai ales dacă e vorba de una incorectă.
Da, evident, dacă aplica această metodă instituțională (să vorbească Arsene cu oamenii lui din CA si aceia cu Comitetul Director), nu mai afla planeta de faptul că minunea i se datorează lui Arsene. Deci, pac pe facebook!, era cea mai bună metodă de a face scandal (politic) fix în Vinerea mare, cu impact la cetățeni.

Cum spuneam, decizia cu taxa de 10 lei nu era deloc una strălucită. Chiar proastă, după părerea noastră. Virulența din mesajul lui Arsene arată însă – pentru cei care urmăresc situația din acest spital – că președintele CJ lucrează cu unități de măsură diferite. În alte situații, mult mai grave, Arsene a fost mult mai mămos în astfel de cazuri, evitând să certe public manageri de la Spital (mai ales atunci când era vorba de unii numiți interimari inițial, chiar de mânuța lui).
A fost un director (Negelski) din a cărui management competent, bolnavii de HIV-SIDA au fost lăsați fără medicație vreo 2 luni. Presa a scris, Arsene a tăcut.
A fost un alt director (Verzea) în mandatul căruia presa a scris cum pacienții (suspecți de Covid) erau ținuți, ca vitele, 10-12 ore, chiar 16, în curtea spitalului, pe lângă un cort, afară fiind frig. Arsene a tăcut.
A tot scris presa, ani la rândul, despre mâncarea-lături dată pacienților. Arsene a tăcut sau, când a cuvântat, arăta cu degetul spre alții. Abia când farfuriile goale au ajuns și în presa centrală, Arsene și-a luat un fotograf-trompet și a mers la spital, afișând preocuparea…

Citiți și: CRIMĂ! Pacienţii cu HIV/SIDA, lăsaţi fără tratament!
Sabotaj şi incompetenţă în asigurarea medicaţiei pentru pacienţii HIV-SIDA! Şi totuşi, cine răspunde?
Imagini de coșmar! Pacienți ținuți ca vitele, sub cerul liber, ore întregi, în curtea Spitalului Județean!
Incredibil! Arsene a cerut ieri premierea lunară cu 4.500 de lei a Managerului Spitalului unde pacienții sunt ținuți ca vitele, 12 ore sub cerul liber
Din nou despre mâncarea dată pacienților la Spitalul Județean. Mesaj crunt pentru președintele CJ Neamț…

Și astfel de situații au tot fost și Arsene a afișat mereu atitudine de cloșcă față de puii-directori.
De data asta, Arsene a schimbat total strategia. În locul unei rezolvări care se putea realiza calm, în liniște (la o simplă pocnitură din degete la ce pârghii de butonare are asupra spitalului), șeful CJ a preferat un mesaj tam-tam. Cu poza (faină de altfel) cu degetul ridicat.

Mulți se vor întreba de ce oare această schimbare. De ce acest mesaj public, belicos și inutil, fix în Vinerea mare.

În urmă cu aproape 6 luni, Vestea anunța că actualului director de la Spital i se pregătește ceva. Asta scriam – Surse: Directorul Spitalului Județean, luat în vizor!. Arsene nu a negat nimic public, au ieșit doar niște trompeți care recitau agitație și propagandă. Ba chiar puneau în cârca altora piedicile prezente și viitoare care ar viza managementul spitalului.

Și, acum, după ce au desființat câteva taxe aberante dar au avut proasta inspirație să vină cu „taxa pe halat”, fix ca în celebra reclamă („cât e halatul? dincolo era mai ieftin!”) cei din conducerea Spitalului sunt executați public de parcă din cauza lor s-ar fi întâmplat vreo tragedie (soldată cu morți și răniți). Subliniem, nu considerăm taxa respectivă ca fiind necesară dar reacția de tam-tam public a președintelui CJ e pretabilă la a ridica suspiciuni generoase.
Sau e încă o dovadă că managementul Spitalului este o miză serioasă. Nu doar pentru binele public, așa cum se tot spune.
Iar indignarea (reală sau jucată / „Eu sunt jucător!”) președintelui CJ e chiar înduioșătoare. Păcat că nu a reacționat la fel când pacienții înghețau bocnă în așa-zisul Spital de la Lețcani, sau când containerele alea pentru care și CJ Neamț a plătit un mărunțiș de 3 milioane de euro nu mai veneau (la timp!) și nu erau montate la termenele din contract…

Sau poate pentru astfel de episoade, foarte grave (precum și cele din linkurile din „citiți și…”), Arsene nu a știut sau nici nu a fost informat de aghiotanții săi ca să poată scrie pe facebook că este uimit și indignat…
Sfântă Indignare în Vinerea Mare…

Daniel VINCA

One thought on “Arsene, bobârnac public conducerii Spitalului Județean, în Vinerea Mare! „Cât e halatul?”

  1. Acest comitet director de ce nu a luat hotărârea să le de-a chitanțiere la medicii si asistentele spălate?! Ar tb sa taie chitanța pe spaga luată!sau mai bine le mai plateste niste cursuri de medicină ca sunt vai de ei ( unii) .

Lasă un răspuns