Arsene, avertizat de Carabelea și Lazăr să nu mai împartă banii CJ pe ochi frumoși

Conferința de presă de ieri de la PNL Neamț a reprezentat un moment în care liberalii l-au atenționat din nou pe Ionel Arsene (președinte CJ Neamț și președinte PSD Neamț) să nu mai împartă banii județului într-un mod discreționar așa cum a mai făcut și cum a confirmat chiar și Justiția.

Primarul Andrei Carabelea, face un apel la Ionel Arsene sa dea dovada de responsabilitate si sa aloce fondurile necesare pentru investitii in Piatra Neamt, care se cuvin primariei din cotele defalcate pe TVA, bani pe care CJ Neamt trebuie sa-i aloce administratiei pietrene. Carabelea îi cere lui Arsene sa nu mai nedreptatesca pietrenii, asa cum a procedat in ultimii ani de zile.

Nu avem pana in momentul de fata o situatie clara si nu cunoastem sumele care se vor aloca bugetului municipiului Piatra Neamt, din cotele defalcate de TVA pe care le distribuie Consiliul Judetean Neamt. Pe aceasta cale, solicit presedintelui Consiliului Judetean, Ionel Arsene, sa nu mai nedreptateasca pietrenii asa cum s-a intamplat in ultimii ani, si sa ofere banii solicitati pentru sectiunea de dezvoltare a municipiului Piatra Neamt”, spune Carabelea.

Vorbind despre politicile PNL, prefectul Lazar a tinut si el sa-l incondeieze pe Arsene, fara sa-i mentioneze numele, dar cu trimiteri clare. ”Nu am si nu avem (n.red. PNL) mentalitati cum au altii, de a imparti primarii in primari buni sau in primari rai, in oameni de stanga sau oameni de dreapta. Nemtenii sunt laolalta componenta a acestui judet si trebuie sa muncim pentru fiecare dintre ei si sa dezvoltam fiecare localitate, indiferent de numele sau de culoarea politica a unui ales local, pentru ca oamenii nu trebuie impartiti cum are altcineva mentalitate de jupân, de stapan in judetul Neamt, in oameni buni sau oameni rai”.

Tribunalul Neamț a confirmat că alocarea banilor de către CJ Neamț a fost făcută în 2020 într-un mod nelegal, anulând repartizarea sumelor votate pentru UAT-uri și confirmând astfel acuza Prefecturii că a fost vorba de o operațiunea politică în care a contat culoarea carnetelor de partid ale primarilor.
De exemplu, în 2020, CJ Neamt a alocat cate 100.000 de lei primariilor Piatra Neamt si Roman (orase cu populatii de 100.000, respectiv 50.000 oameni), in timp ce primarii de comune (cu populatii de cateva mii de oameni) au primit sume de 300.000 lei – 1.000.000 lei.
Elocvent este cazul unei localități cu primar PSD care a solicitat 350.000 lei și a primit 500.000 lei (adică mai mult decât spunea că are nevoie) în timp ce unor comune cu primari PNL li s-au dat sume-firimituri.

D.V.

Lasă un răspuns