Arhiepiscopul Ioachim despre incendiul de la Catedrala Notre Dame: „Rațiunea nu-mi dă voie să accept că a fost mistuită de flăcări coroana de spini a Mântuitorului!”

IPS Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului a transmis azi-noapte două mesaje de compasiune pentru creștinii francezi care au trăit drama de a vedea mistuită de flăcări catedra Notre Dame, un simbol al catolicilor dar și al Franței.

Într-un prim mesaj, IPS Ioachim a precizat că: „Ne exprimăm durerea pentru încercarea prin care trece poporul francez în aceste clipe în care, Catedrala Notre-Dame, unul dintre simbolurile Parisului se prăbușește în flăcări sub ochii îndurerați ai lumii întregi. Istorie și credință, tristețe și doliu marchează începutul Săptămânii Patimilor pentru toți credincioșii catolici din Franța!
Rugăm pe Bunul Dumnezeu să rânduiască astfel încât neputința omenească să nu împiedice salvarea unui patrimoniu cultural și creștin inestimabil pentru întreaga lume!”.

La doar două ore după mesajul de mai sus, IPS Ioachim a venit cu o completare numită sugestiv „Tristesse et deuil!”: „Vazând cum catedrala Notre-Dame, așezată de veacuri în inima Parisului, una dintre cele mai frumoase capitale ale lumii, part en flammes, tristețea și durerea mi-au inundat sufletul.
În seara aceasta de 15 aprilie, indictionul 2019, unul dintre cele mai importante simboluri ale creștinismului mondial trece prin catarsis.
Faptul că de sute de ori am intrat în această citadelă a spiritualității, culturii și civilizației franceze sau am trecut prin preajmă, în sejurul meu parizian, face ca acest incendiu devastator să mă cutremure și să mă pună pe gânduri. Inima mea nu poate să accepte faptul că vor dispărea pentru totdeauna numeroasele capodopere care formau patrimoniu acestei catedrale. De pildă, rațiunea nu-mi dă voie să accept că a fost mistuită de flăcări coroana de spini a Mântuitorului, la care am avut șansa să mă închin de mai multe ori (dar Dumnezeu poate face minuni, așa cum a făcut de-a lungul istoriei creștinismului cu atâtea relicve).
O, Doamne, facă-se voia Ta!”.

Aseară, un incendiu violent a mistuit catedrala simbol a Parisului.

D.V.

Lasă un răspuns