Arcan la furca de tors, Ursache la războiul de ţesut! Eveniment închinat femeii de la ţară! 300 FOTO

Acţiune-omagiu în care sărbătorita zilei a fost ea, femeia de la ţară. Asta s-a întâmplat ieri la Taşca, la manifestarea la care artizanii principali au fost Emilia Arcan (senator şi preşedinte OFSD Neamţ) şi Dana Ursache (primarul comunei Taşca).

Iar fotografia de mai sus este una simbolică pentru ziua de ieri, cele două doamne fiind surprinse de aparatul foto pe când rescriau unele din activităţile tradiţionale ale mamelor şi bunicilor din satele nemţene, torsul şi ţesutul.

Timp de câteva ore, Parcul Sfânta Maria din Taşca a fost un adevărat muzeu al satului românesc dedicate ei, femeii de la ţară – mama, bunică, gospodină, educator al generaţiilor care au ţinut viu acest Neamţ.

Atmosfera a fost una de poveste, standurile cu tradiţiile satului românesc fiind completate cu cele din “cămara bunicii”, în care zacusca, dulceaţa şi gemurile au făcut casă bună cu ceaunul de mămăligă, cu păstravul tras în tigaie, cu vişinata preparată cu dichis dar şi cu turta de casă prăjită pe plita de la sobă.

În deschiderea activităţii, pe scenă, alături de Emilia Arcan şi de Dana Ursache au urcat alte primăriţe (Ana Ancuţa de la Poiana Teiului, Vasilica Creţu de la Dobreni), primari, viceprimăriţa de la Bodeşti, prefectul Vasile Panaite, vicepreşedintele CJ, Ion Asaftei, inspectorul general de la ISJ Neamţ, Viorel Stan, Andrei Bărbuleţ (consilier la Cabinetul Preşedintelui CJ Neamţ), consiliera locală Claudia Moroiu, alte colege ale senatoarei din OFSD (Florentina Moise, Ioana Iordache, Teodora Lungu, Maria Bengoi, Victoria Păduraru, Elena Busuioc, Maria Cojocaru etc).

”Am trăit bucuria unei zile împlinite, alaturi de doamnele social democrate din județul Neamț, am avut o zi superbă, în care ne-am sărbătorit mamele, bunicile, le-am sărbătorit pe femeile de la țară, am promovat portul popular, produsele traditionale romanesti, cantecul si dansul! Și unde putea fi sărbătorită femeia de la țară mai bine decât într-o zonă unde primul gospodar al comunei este tot o femeie! Așa că, am mers toate in com. Tașca, pentru că doamna primar Daniela Ursache s-a oferit să ne fie gazdă pentru această sărbătoare! Mulțumesc, dragă doamna primar Daniela Ursache, ție și echipei tale, pentru tot efortul depus ca să avem o zi minunată! Mulțumesc colegelor mele din Organizația Județeană a Femeilor Social Democrate Neamț, pentru că mi-au fost alături si tuturor celor care ne-au onorat cu prezența! Și mulțumesc ție, femeie de la țară, pentru că exiști, pentru că în vâltoarea vremurilor pe care le trăim, reușești să rămâi model pentru toți cei din jur! Te vom serba an de an, pentru că ești esența poporului român”, a punctat senatoarea Arcan.

 “Mamele şi bunicile noastre sunt cele care ne-au crescut şi ne-au educat. Palmele lor au făcut pâine sau turta cu care ne-am hrănit, lacrimile lor ne-au alinat toate suferinţele. Le mulţumim că au există şi că ne bucură, în continuare viaţa”, a subliniat primăriţa Dana Ursache.

“Femeia de la ţară a fost şi mama şi tată în familie şi mă refer la acele momente când bărbaţii erau plecaţi pe front când ele ţineau singure gospodăria în spate. Femeia este şi azi acel factor de echilibru care ţine familia întreagă şi pe o direcţie bună. Plecăciune ţie mama şi bunică!”, a spus şi Ion Asaftei, vicele de la CJ Neamţ.

 “Sunt aici în calitate de fost coleg al Danei Ursache. Ca fost primar sunt invidious pe această acţiune pe care o vedem azi la Taşca, îi felicit pe organizatori şi urez un sincer La Mulţi Ani tuturor femeilor din satele nemţene”, a precizat prefectul Vasile Panaite.

 ”Veșnicia s-a nascut la sat – asa spunea Lucian Blaga. Azi orice gând a fost mai încet si mai sigur, azi răsăritul soarelui a fost mai frumos, azi palmele ce le-am strâns mi-au amintit de bunica mea, azi pământul de sub tălpi m-au adus mai aproape de Dumnezeu. Azi, cu onoare și cu cinste am sarbatorit femeia de la țară”, a spus Florentina Moise, președinta organizației de femei a PSD Piatra-Neamț.

“La mulţi ani, ţie, maică sfântă de la ţară, care ţi-ai găsit alinare în realizările pruncilor tăi, deveniţi oameni destoinici!
La mulţi ani, ţie, femeie simplă, cu drag de pământul mustind a rod românesc!
La mulţi ani, ţie, bunică ce renaşti prin ochii nevinovaţi ai nepoţilor!
Am răspuns azi, onorantei invitaţii a senatoarei sufletelor noastre, Emilia Arcan şi a minunatei gazde, primarul Comunei Taşca, Dana Ursache, sărbătorind împreună femeia de la ţară!
La mulţi ani!” – acesta este mesajul transmis de profesul Ioana Iordache, directorul Şcolii Daniela Cuciuc din Piatra Neamţ.

“Rolul femeii în familie şi societate este foarte bine subliniat şi atunci când aduc de mână copilaşii la şcoală. Noi, cadrele didactice continuăm şi completăm educaţia din familie, cei <<7 ani de acasă>>, cum se spune. Mama este în fapt prima educatoare şi prima învăţătoare a copilaşilor şi dacă ne gândim câţi oameni destoinici au plecat în viaţă de pe uliţele satelor româneşti avemt tabloul complet al rolului deosebit pe care îl are femeia din satul românesc. Mă închin cu plecăciune în faţa tutror acestor doamne şi le urez sănătate şi bucurii pe măsura inimii lor uriaşe”, a declarat consilierul local Claudia Moroiu.

În timp ce senatorul Arcan şi primarul Ursache au trecut pe la fiecare stand cu produse culinare sau gospodăreşti, pe scena din Parcul de la Taşca a avut loc un spectacol de folclor şi folk românesc. Au cântat şi au încântat publicul ansambluri folclorice de copii dar şi Grupul Folk Florile Ceahlăului.

Înainte de manifestarea din parc, la Centrul Cultural din Taşca a avut loc un simpozion dedicat femeilor în care a fost punctat rolul pe care acestea îl au în familie şi în societate.

Apoi a urmat parada în care sutele de femei costumate în tradiţionalul port popular au plecat, în muzică de fanfare spre locul de desfăşurare al expoziţiei şi spectacolului, unde, conform tradiţiei, oaspeţii au fost primiţi cu pâine şi sare:

 

D.V.

6 thoughts on “Arcan la furca de tors, Ursache la războiul de ţesut! Eveniment închinat femeii de la ţară! 300 FOTO

 1. O sarbatoare pesedista.S-au rezolvat multe probleme cu aceasta petrecere, si cea mai arzatoare, mentinerea in stadiul de inapoiere a femeii de la tara.Ce de ‘personalitati’!
  Apropos, acolo se vad tinerele din mediul rural , la fus si la furca?Cu maini batatorite?Tovarasa Arcan, lumea a evoluat.

 2. SENZATIONAL MIRIFIC DOMNU ZIARIST CATE FOTO ATI INTINS AICI – UN FESTIVAL AL PUBLICITATII NEAMULUI CU DISTINSELE PREAIUBITELE EROICELE ALESE ALE POPORULUI CU ORIGINI ATÂT DE CURATE – TALPA ȚĂRII RUMÂNEȘTI – FELICITARI REMARCABILELOR POLITICIENE ȘI LE DORESC NEUITARE DE UNDE AU PLECAT – EMOȚIONANT PÂNĂ LA LACRIMI – MULTUMIM DIN INIMĂ ALESELOR – ALEȘILOR ȘI PARTIDELOR CONDUCATOARE SPRE VIITORUL LUMINOS AL BOBORULUI…….

 3. PS DAR CE MAI CONTEȘTE PĂREREA UNUIA DIN OFSAID CAND BOBORUL LE IUBESTE PE EMANATELE ASTEA AVIDE DE FOTOGRAFIERE SI PUBLICITATE CA SA JUSTIFICE BANII PRIMITI DIN SLUJBE SPECIALE – FRUMOS PORTUL TRADIȚIONAL AL CELOR PREZENȚI CU INIMĂ CURATĂ LA ACESTE MANIFESTĂRI – UNII VIN DOAR PENTRU SEDINȚE FOTO

 4. ‘Cum face legea naturii
  Ca cei mai putin dotati
  Sa ajunga-n fruntea tarii
  Senatori si deputati

  Si electorala lege
  A votatului pe lista
  Aduse’n casa poporului
  Gruparea socialista.

  Ce cu-a ei majoritate
  De toape,hoti si talhari
  Ne facura doar legi strambe
  Si pe ei milionari.’

Lasă un răspuns