Arafat: stare de alertă nouă și bândă pentru Târgurile de Crăciun! E voie și cu test Covid nu doar cu Certificat Verde


Se prelungește starea de alertă (propune CNSU și urmează să valideze Guvernul), dar restricțiile devin mai blânde pentru următoarea perioadă. De exemplu, la spectacolele în aer liber (inclusiv Târguri de Crăciun) sau în incinta restaurantelor dar și la alte multe activități, accesul nu mai este permis doar celor care posedă certificat verde (vaccinați sau trecuți prin boală) ci și celor care prezintă un test recent (PCR sau rapid).

Altfel spus, conform articolelor din Anexa la Hotărârea CNSU nr 112, la fel ca în cazul perioadei vacanțelor estivale sau a congreselor de partid, virusul Covid e mai cumințel și în sezonul sărbătorilor de iarnă:

„13. Se propune ca, în condițiile pct. 12, organizarea și desfășurarea activității în cadrul cinematografelor, instituțiilor de spectacole și/sau concerte în spații închise sau deschise să fie permisă în intervalul orar 5,00-22,00, cu participarea publicului până la 50% din capacitatea maximă a spațiului și cu purtarea măștii de protecție. Se propune ca participarea să fie permisă doar pentru persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2, respectiv persoanele care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARSCoV-2 nu mai vechi de 72 de ore sau al unui test antigen rapid pentru infecția cu virusul SARSCoV-2 nu mai vechi de 48 de ore.

14. Se propune ca, în condițiile pct. 12, organizarea și desfășurarea în aer liber a spectacolelor, concertelor, festivalurilor publice și private sau a altor evenimente culturale să fie permise cu participarea publicului până la 50% din capacitatea maximă a spațiului, dar nu mai mult de 1.000 de persoane, în intervalul orar 5,00-22,00, cu asigurarea unei suprafețe de minimum 4 mp pentru fiecare persoană și cu purtarea măștii de protecție. Se propune ca participarea să fie permisă doar pentru persoanele vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2, respectiv persoanele care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARSCoV-2 nu mai vechi de 72 de ore sau al unui test antigen rapid pentru infecția cu virusul SARSCoV-2 nu mai vechi de 48 de ore”.

Restricțiile devin și mai blânde la evenimentele de Revelion, din aer liber, când nu mai este clar dacă mai operezează nici măcar obligativitatea Certificat Verde sau Test:
„15. Se propune ca, prin excepție de la prevederile pct. 13 și pct. 14, în perioada 31.12.2021-01.01.2022, evenimentele specifice dedicate marcării trecerii în noul an, să poată fi organizate și desfășurate în aer liber fără a fi limitate la un anumit interval orar, la un anumit număr de participanți sau la îndeplinirea anumitor condiții de către aceștia, dar cu respectarea strictă de către organizatori a măsurilor de protecție sanitară ce vizează portul măștii de protecție și a celorlalte măsuri de diminuare a riscului epidemiologic”.

Două părți din fraza de mai sus par a se bate cap în cap („să poată fi organizate și desfășurate în aer liber fără a fi limitate la un anumit interval orar, la un anumit număr de participanți sau la îndeplinirea anumitor condiții de către aceștia” și „dar cu respectarea strictă de către organizatori a măsurilor de protecție sanitară ce vizează portul măștii de protecție și a celorlalte măsuri de diminuare a riscului epidemiologic”), astfel că nu ar fi rău dacă Hotărârea de Guvern care va valida această HCJSU ar fi mai clară.

Altfel, dispare interdicția de circulație pe timpul nopții pentru persoanele nevaccinate, spațiile comerciale pot funcționa până la ora 22 (până acum limita era ora 21), dispare obligativitatea purtării măștii la exterior (cu excepția spațiilor aglomerate) și acolo unde se putea intra doar cu certificat verde până acum este permis accesul și cu test (PCR sau rapid).

V.N.

Lasă un răspuns