Arafat, explicații bâlbâite despre preluarea de către IGSU a fake-spitalului Lețcani: „să vedem ce este de corectat, ce este de reparat…”


Ctitor și el al unui spital mobil care nu a funcționat nicio secundă (cel de la Bacău, care ajunsese să fie vândut pe olx), Raed Arafat a dat în bâlbâială când a fost întrebat de jurnaliști care e termenul final de preluare a așa-zisului spital de la Lețcani de la Euronest (ong-ul CJ-urilor din regiunea Nord-Est) la IGSU.

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a afirmat că spitalul de la Leţcani va fi preluat de Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU), care va opera unitatea pe linie logistică. Arafat nu a putut oferi un termen la care se va încheia această operaţiune, anunță agenția de presă news.ro.

Întrebat marţi, într-o conferinţă de presă, în ce stadiu se află spitalul de la Leţcani, Arafat a răspuns: ”Spitalul de la Leţcani este în proces de predare către IGSU, care va opera spitalul pe linie logistică. Există o comisie de recepţie care preia spitalul de la EURONEST, Asociaţia Consiliilor Judeţene Nord-Est, după care o să vedem ce este de corectat, ce este de reparat, dacă este ceva ca să fie pus din nou în funcţiune spitalul. Dar la acest moment se lucrează pe procesul de predare-primire al spitalului de ceva timp şi sper să îl finalizeze cât mai repede”.

Şeful DSU a precizat că nu poate oferi o dată la care spitalul din Leţcani va fi preluat de IGSU.

Reamintim că „Afacerea Lețcani” (realizată cu 10 milioane de euro de la CJ Iași și cu 3,2 milioane de euro de la CJ Neamț) a fost una absolut dubioasă de la bun început. Așa cum a scris și presa, banii au mers spre firma turcească printr-o licitație cu dedicație, inclusiv Curtea de Conturi relevând deficiențe majore în acestă procedură.

„„Nu există elaborată o strategie a achiziţiei publice a spitalului şi respectiv a modului de gestionare ulterioară punerii în funcţiune – nu s-a prezentat dovada elaborării şi supunerii spre aprobarea autorităţii deliberative a judeţului, a unui program/plan de implementare a investiţiei, în baza unui studiu care să cuprindă informaţiile necesare şi obligatorii cu privire la realizarea obiectivului, precum: descrierea investiţiei, date tehnice, durata de realizare, grafic de execuţie, costuri/valoare estimative, posibili furnizori identificaţi, modalitatea de livrare/instalare, dotări aparatură de specialitate, echipamente etc”, se precizează în raportul Curții de Conturi.

Inaugurat de vreo 2-3 ori în perioada electorală, așa-zisul spital s-a dovedit o făcătură ordinară, cu aparate fără cărți tehnice sau care nu respectă conformitățile UE. După câteva săptămâni de funcționare a început să înghețe ba apa în instalații, ba să crape aparatura, ba să fie atât de frig că înghețau pacienții și angajații transferați de la un spital din Iași.

În decembrie, DNA central a anunțat preluarea unui dosar de anchetă pe acest subiect:

România TV – Dosar penal pentru spitalul modular din Leţcani

Evenimentul Zilei – 13 milioane de euro risipiți pe un spital COVID care nu mai funcționează. A fost sesizat procurorul general al României

Adevărul – Dosarul achiziţiei spitalului modular de la Leţcani, preluat oficial de DNA. Acuzaţii de abuz în serviciu

dezvăluirea.ro – Afacerea penală Spitalul Covid Lețcani. „Combinatorul PSD” omul de legătură al basarabeanului care a intermediat afacerea

libertatea – Spitalul mobil de la Lețcani, bombă cu ceas. Raportul ISU arată improvizații la instalația electrică, scurgeri de lichide combustibile și căi de evacuare blocate

informateca.ro – Abuz în serviciu la construcția Spitalului mobil de la Leţcani, Iași

dcnews.ro – DNA, DOSAR PENAL în cazul spitalului modular de la Baza Letea

Surse neoficiale apropiate de ancheta DNA (dar și a altor instituții) referitoare la acest spital-fake susțin că este posibil ca foarte curând să apară detalii surprinzătoare din dosarul „Afacerii Lețcani”.

D.V.

One thought on “Arafat, explicații bâlbâite despre preluarea de către IGSU a fake-spitalului Lețcani: „să vedem ce este de corectat, ce este de reparat…”

  1. Cum s-ar zice , gata , batista pe tambal ! Pai bine mai nesimtitilor , cum functioneaza aceasta facatura de baraci numit spital, cand in vreme de criza , nu au fost in stare sa interneze 10 pacienti in conditii normale ? Hai siktir !

Lasă un răspuns