Aproape cinci vizitatori pe zi la muzeul lui Hogaș și al Veronicăi Micle

Muzeul Memorial „Calistrat Hogaș” din Piatra Neamț și Casa Memorială „Veronica Micle” din Târg n-au prezentat prea mare interes pentru nemțeni și turiștii veniți din afara județului. Potrivit unei statistici a numărului vizitatorilor care au trecut în 2016 pragul muzeelor din județ, doar 1590 au ales să viziteze muzeul închinat lui Hogaș, în timp ce la casa memorială a Veronicăi Micle s-au înregistrat 1641 de vizitatori. În medie, asta ar însemna aproape cinci vizitatori în fiecare zi pentru cele două obiective.
La polul opus se situează Cetatea Neamțului, care în 2016 a înregistrat peste 156 de mii de vizitatori, urmată de Muzeul Memorial „Ion Creangă” din Piatra Neamț, cu aproape 106 mii de vizite. La un loc, cele două obiective au strâns cam 80 la sută din numărul total al celor ce au trecut pragul celor 16 obiective aflate în administrarea Complexului Muzeal Județean Neamț – conform datelor furnizate de conducerea instituției totalul fiind de 334228 vizitatori.
Pe ultimul loc în top se situează Muzeul de Istorie din Piatra Neamț, pentru care au fost înregistrate 14151 de intrări, urmat de Muzeul de Artă, cu 10688 vizitatori.

Alex SÎRBU