Apache vs. Navajo / Dacă e joi, e Şerban Strătilă

coperta-vestitori-stratilaTitlul de mai sus nu e inspirat nici din western-urile spaghetti, nici din filmele cu Winnetou, ci  de rezultatele alegerilor din Statele Unite ale Americii.

Curios, la fel ca mulți alții, despre cum s-a votat în diferite zone ale SUA, am constatat că, de exemplu, în Ținutul  Apache din statul Arizona a câștigat doamna Clinton, iar în Ținutul Navajo alăturat, a câștigat Donald Trump!

Dacă m-aș lua după liota de analiști și după politicienii americani care clamează marea „dezbinare” din societatea americană, aș fi puțin nedumerit, fiindcă nu văd de ce două comunități din deșertul Arizona, cu origini și probleme identice, ar vota atât de diferit! Ca un om familiarizat oarecum cu specificul politicii „militante”, cred că, în cazul de mai sus, pot fi și niște explicații mai lumești, fară pretenții de analize sociologice sofisticate.Pur și simplu, echipa Clinton a avut un agent electoral mai performant în comunitatea Apache, iar echipa Trump s-a bazat pe un nativ Navajocu cu audiență mai bună în propria comunitate.

Ori, s-a întâmplat un fenomen destul de des întâlnit în politica românească și anume împărțirea de comun acord a voturilor între cei doi candidați, în spiritul celebrelor vorbe ale lui Miron Costin:„Nu sun tvremurile sub om, ci bietul om sub vremuri.”Să nu creadă cineva că în țara văzută de noi cași etalon al democrației nu se întâmplă fapte de genul blaturilor, mitei electorale sau cămanipularea nu funcționează chiar mai puternic decât în țara noastră.

Cu toateacestea, esența democratică a Americii este încă foarte solidă și destul de  puțina fectată de paraziții manipulatori.

Eu nu cred că rezultatul alegerilorprezidențiale din SUA  reflectă dezbinarea și contradicțiile din societateașa cum afirmă pe toate mijloacele media tocmai cei care au dezinformat și au manipulat cu bună știință opinia publică. E adevărat că realitatea americană este foarte complexă din toatepunctele de vedere: economic, etnic, social, darexistă câteva repere care au asigurat stabilitatea democrației : spiritul comunitar și un sistem unanim acceptat de drepturifundamentale ale cetățeanului.

De aceea, cred că votul primit nu de Donald Trump, ci de mesajul său de a face America „mare” din nou, este un semnal de întoarcere la valorile fundamentale ale părinților națiunii americane.Este incredibil cum unii își justifică în continuare incompetența și reaua credință sugerând că electoratul lui Donald Trump este unul mai puțin educat și cu tendințe xenofobe.Nici vorbă de așa ceva, votul decisiv a aparținut „majorității tăcute”, de genul aceleia care a decis și Brexit-ul în Marea Britanie. În SUA, majoritatea tăcută este aceea formată din oameni  muncitori, care nu înțeleg de ce din muncă cinstită devii tot mai sărac, în timp ce corporatiștii și bancherii prosperă nejustificat. Sunt oamenii care cred că se pot produce automobile americane și în Detroit, nu doar în Mexic sau în Singapore și că maximizarea profitului nu poate fi singura rațiune de a localiza geografic o afacere.

Eu , unul, nu pot decât să mă bucur de faptul că America lui Steinbeck și Faulkner încă există și îmi doresc mult ca rațiunea și patriotismul să devină molipsitoare și pentru partenerii strategici ai SUA din „flancul estic” !

Şerban STRĂTILĂ

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns