Apa de la robinete este potabilă! Panică nejustificată după dezastrul chimic de la Carpatcement


Dezastrul chimic produs la Fabrica de ciment de la Tașca a firmei CarpatCement (deținută de holdingurl HeidelbergCement Romania) nu a afectat potabilitatea apei care ajunge la robinetele nemțenilor, a precizat prefectul de Neamț George Lazăr invocând rezultatele analizelor realizate deja.

Precizarea prefectului Lazăr este foarte utilă, cu atât mai mult cu cât în Piatra Neamț circulau deja zvonuri panicarde și oamenii dau telefoane prin care se avertizează între ei să nu mai bea apă de la robinet.

<<Laboratoarele de analiza apa potabila din cadrul Companiei Judetene APA SERV SA realizeaza analizele de apa conform Programului de monitorizare operational vizat de catre Directia de Sanatate Publica Neamt, tipul parametrilor, frecventa acestor analize, cat si punctele de prelevare fiind cele mentionate in Programul incarcat pe site-ul Companiei.

Analiza indicatorului Amoniu prevazut in programul de monitorizare este de 2 ori pe zi, adica din 12 in 12 ore.

Avand in vedere informatiile primite cu privire la poluarea cu amonic, incepand din noaptea de 03.05.2021 s-a procedat la preleverea si efectuarea analizei parametrului Amoniu in afara programului de monitorizare stabilit, marind frecventa de monitorizare, si anume analiza s-a efectuat la 2 ore.

Rezultatele monitorizarii arata ca NU au fost inregistrate depasiri la acest indicator.

Asiguram populatia ca nu sunt probleme in ceea ce priveste calitatea apei potabile furnizate de catre Compania Judeteana APA SERV SA.

Vom monitoriza in continuare si in urmatoarele zile acest parametru, astfel incat furnizarea apei potabile catre beneficiarii nostri sa se realizeze in parametrii prevazuti de Legea 458/2002, republicata>>, a precizat prefectul george Lazăr care a punctat că aceste informații au confirmarea Apaserv.

Reamintim că la Neamț a avut loc un adevărat dezastru ecologic care a dus la moartea a mii de pești din 5 bazine de păstrăvării și din râul Bicaz. Accindentul a avut loc în aval de Fabrica de Ciment de la Tașca iar primele verificări făcute de Garda de Mediu induc idee că responsabilii din fabrică dau vina pe un șofer bulgar care ar fi aruncat în canalizarea fabricii peste 5 tone de apă amoniacală (substanță folosită în procesul de neutralizare a pulberilor toxice, cu un grad de concentrare de 25%).

Incidentul chimic ar fi avut loc luni iar marți dimineața măsurătorile în zona de evacuare de la Combinatul de ciment consemnau că depășirea la amoniac era de 1900 ori mai mare decit normele admise.

Este cel puțin straniu – pe ipoteza făcută publică de autoritățile care citează responsabilii din combinat – că într-o firmă care utilizează ca materii prime astfel de substante periculoase și toxice un șofer poate arunca în canalizare o asemenea cantitate de substanță.
Despre anumite ciudățenii care ar avea loc la această fabrică de Ciment se vorbește de ani buni. Rămâne de văzut care va fi concluzia finală a autorităților, dacă vor apărea dezvăluiri surprinzătoare sau dacă varianta cu „Acarul Păun – șoferul bulgar” va fi una numai bună și cu efecte minime…

Daniel Vinca

Lasă un răspuns