Ansamblul din Borca a suflat locul 1 la Festivalul de folclor de la Tg. Neamţ

folclor-tg-neamt-38Mândrele şi feciorii din cadrul Ansamblului Folcloric „Izvoarele Borcutului” din Borca au câştigat locul 1 la Festivalul concurs „Mîndri că suntem nemţeni” desfăşurat astăzi pe scena Zilelor Oraşului Tg Neamţ. „Aţi fi meritat să câştigaţi cu toţii, aşa de bine v-aţi prezentat toţi participanţii, atât de frumoşi sunteţi cu toţii în straiele strămoşeşti pe care le purtaţi cu atâta mândrie!”, a punctat Carmen Năstasă, directoarea Centrului de Cultură şi Arte Carmen Saeculare şi preşedinta juriului.

Concursul a constat în probe de dans popular, interperatare melodii de folclor şi prezentarea straielor populare.

Iar clasamentul a fost următorul:

Locul 1: Ansamblul Folcloric „Izvoarele Borcutului” din Borca
Locul 2: Ansamblul Folcloric „Ţinutul Zimbrului” din Tg. Neamţ
Locul 3: Ansamblul Folcloric „Plai Moldovenesc” din Roman.

Au primit Diplome de Participare: Ansamblul Folcloric „Codrii Neamţului” din Piatra Neamţ, Ansamblul Folcloric „Sânzâienele” din Tupilaţi şi Ansamblul Folcloric „Brăduleţul” din Tazlău.

Ocupanţii podiumului au primit, conform regulamentului concursului şi premii în bani. Şi – gest rarisim! – la propunerea preşedintei juriului, toate cele trei doamne din juriu au renunţat la onorariile lor care au devenit astfel premii financiare şi pentru trupele de pe locurile 4-6.

La această oră, pe scena din Parcul Cetate are loc un program folcloric în organizarea emisiunii „Distrează-te, române” de la postul Favorit TV. Prezentatoarea Ionica Voiculescu Brumăraş are ca invitaţi cunoscuţi interpreţi de muzică populară, cum ar fi: Vasilica Tătaru, Simona Manolache Ciuntea, Elena Tapei, Maria Tătaru, Nistor Hoceanu, Adriana Bucevschi, George Cojocărescu (chiar acum!), Dana şi Alexandru Dăncilă, Gheorghiţă Rotaru, Ansamblul Pădureanca din Botoşani, Dumitru Gheorghiu (artist emerit din Republica Moldova).

Şi în ton cu ceea ce se întâmplă pe scenă, pe aleile Parcului Cetate, standurile artizanilor din cadrul Târgului Meşterilor Populari (acţiune organizată de Primărie în parteneriat cu Asociaţia Meşterilor Populari din Ţinutul Neamţului) îmbie şi ele la un arc peste timp, la un recurs la tradiţiile, obiceiurile, obiectele de uz casnic sau din portul popular tradiţional.

D.VINCA

cop-folclor