Andrei Ignat: Fără mafie politică, putem avea şi parcuri industriale şi apă mai ieftină!

ignat (10)Rep. – Mesajul dumneavoastră de campanie pune un accent aparte pe necesitatea creării parcurilor industriale. Aţi fost şi primul dintre candidaţi, dacă nu mă înşel, care în discursul public a spus într-una „parcuri industriale”. De ce?

Andrei Ignat – Parcurile industriale sunt calea cea mai rapidă spre bazele unei economii locale. Asta pentru că  pune bazele dezvoltării producției industriale , sunt ușor de realizat chiar şi din fonduri locale, asigură locuri de muncă pentru diferite categorii profesionale, in special pentru tehnologiile moderne ce reclamă înaltă calificare. Asta înseamnă ca atractivitatea forței de muncă este mărită , salariile în astfel de domenii fiind mai ridicate ,  comparativ cu lucrările de investiții în infrastructură , de exemplu, unde salariile coboară spre minim. 

Înființarea unui parc industrial in orașul nostru rezolvă două probleme economice majore. În primul rând orașul devine atractiv din punct de vedere al investițiilor in sfera producției ; parcul industrial scutește investitorii de umilința în fața corupției din administrația publică , pierderi inutile de timp şi bani pentru proiecte şi autorizații de construire, racorduri la utilități , rețele de drumuri şi avize de funcționare sporind nivelul de siguranță al plasam entelor financiare . In al doilea rând absorbția ridicată a  forței de muncă îndeosebi cea calificată :vor fi locuri de muncă bine plătite şi diversificate, creind concurență pe piața muncii autohtone ceea ce are ca efect imediat creșterea salariilor. Numai aşa vom putea spera la o redresare demografica a orașului nostru, la reîntoarcerea familiilor plecate la muncă în străinătate şi la oprirea plecării copiilor noştri de lângă familie.

Rep. Un alt concept repetat de dumneavoastră face referire la “mafie politică ”. Ce-i, domnule cu mafia asta, ce legătură este între Mafie şi Politică?

Andrei Ignat – Intr-adevăr termenul de mafie ne duce cu gândul la organizații de acest tip, şi mi s-a atras atenția că astfel de organizații au reguli stricte şi un nivel ridicat de onoare în organizarea internă , ceea ce nu este valabil in cazul anumitor partide politice. În ceea ce privește scopul final însă , şi anume acapararea prin orice mijloace de bani şi influență ,  în special în zona publică , atât uniii cât şi ceilalți nu se dau in lături de la nimic. În cazul politicienilor şi partidelor aşazis tradiționale, este la modă traseismul, nepotismul şi cumetriile în administrație şi nu în ultimul rând afacerile transpartinice având ca scop jefuirea buzunarului nostru, a banului public. Lucrul este demonstrat foarte bine şi la nivelul municipiului nostru; înainte de alegeri, figuri de marcă ale politicii locale, de la parlamentari şi aleşi locali la şefi de instituții , au schimbat partidele ca pe ciorapi fără nici o remușcare , sau cei care au încercat un comportament decent au fost înlăturați prin aranjamente de tip mafiot. Aceste aranjamente locale au in final acelaș scop; acapararea puterii administrative pentru a putea dirija resursele publice spre grupurile proprii de interese care se regăsesc în special deasupra celor două partide PNL si PSD, care de fapt sunt aceeași mafie.

Rep. – Siguranţa cetăţeanului reprezintă un punct important din programul cetăţeanului. Ce înseamnă, pentru dumneavoastră, un oraș mai sigur?

Andrei Ignat – Siguranța cetățeanului trebuie privită sub toate aspectele. În primul rând protejarea populației în fața infracționalității , şi aici trebuie asigurate profesionalismul şi dotarea poliției locale. În al doilea rând asigurarea cu minim de cheltuială pentru cetățeni a utilităților ; ceea ce depinde de municipalitate sunt alimentarea cu apă şi salubrizarea. Primăria trebuie să asigure prin societățile sale un nivel ridicat de confort la prețuri cât mai mici. Nu trebuie neglijate aspectele legate de traficul rutier , serviciile din domeniul sănătății şi grija semenilor noştri care au nevoie de protecție socială . Nu în ultimul rând protecția populației din oraş în fața factorilor de mediu, prevenirea si combaterea efectelor calamităților naturale; incendii, alunecări de teren sau inundații .

Un nivel cât mai ridicat siguranței cetățeanului îl vom realiza sub aceste aspecte prin societățile consiliului local şi instituțiile subordonate prin profesioniști bine pregătiți şi cu dotările necesare şi nu cu politruci puşi în funcții recompensă pentru slujirea intereselor transpartinice.


Rep. – Aţi luat la pas toate zonele din Piatra Neamţ. Ce spun oamenii din cartiere, ce aşteaptă aceştia de la Administraţia oraşului?

Andrei Ignat – Cartierele mărginașe ale orașului nostru au fost neglijate în comparație cu zonele de centru unde s-a facut o cosmetizare pe bani mulți . Oamenii sunt nemulțumiți şi pe bună dreptate, că deşi plătesc impozite pentru oras nu beneficiază de acelaș nivel de înzestrare urbană : străzi asfaltate , alimentare cu apă , canalizare, gaz metan, spații de recrere sau locuri de joacă pentru copii. Aceasta impresie este pusă pe seama samsarilor de terenuri care, în cârdaşie cu administrația locală au ridicat valoarea terenurilor unde au avut interese. Oriunde te duci în oras;  Văleni, Sarata, Gara Veche sau Ciritei aceleași probleme. De neînțeles este şi întârzierea aprobării Planului de Urbanism General al municipiului care obliga proprietarii de terenuri extravilane din imediata apropiere a municipiului să scoată mii de euro în plus din buzunar pentru a-şi construi case. Asta ține de transparența activității din primărie şi sunt convins că starea actuală o vom schimba imediat după alegerile din 5 iunie.

Rep. – V-am văzut vorbind despre problemele cu apa, celebrele avarii care parcă sunt în serial, despre preţul acestui produs. Când şi de ce vom avea apă mai ieftina?

Andrei Ignat – M-am  luptat şi mă lupt în continuare pentru scăderea prețului la apă , o resursă de care, deşi orașul nostru beneficiază din belșug , noi o plătim la niveluri maxime. Actuala conducere din primărie se spală pe mâini spunând că nu este proprietarul companiei de apă dar uitând că şi municipiul nostru face parte din județul Neamt, administrat de Consiliul Județean , la rândul său organism politic cu o componență asemănătoare consiliului local. Investițiile companiei de apă din oraş au fost gândite şi autorizate de către primăria Piatra Neamț , care teoretic reprezintă cetățenii orașului , consumatori importanți dar in același timp captivi. Refuzul sistematic de a se trece la contorizarea individuală se face tot cu acceptul tacit al responsabililor din primărie care uită pentru ce au fost trimiși acolo de către alegători . Asta în timp ce investiinvestițiile tiile companiei Apaserv se fac la prețuri supraevaluate şi de către anumite firme care beneficiază de protecție în zona politică .

Prețul apei se poate scădea  cu peste 25% printr-o politică salariala corectă în special la nivelul conducerii Apaserv şi prin transparentizarea activității acesteia în zona achizițiilor de lucrări şi servicii. De asemenea investițiile în infrastructura de apă şi canal de cca. 107 mil. de euro, făcute cu fonduri nerambursabile ar trebui să ducă la diminuarea pierderilor şi consumurilor de tot felul.

Cetățenii orașului pe care îi vom reprezanta după alegerile din 5 iunie trebuie să ştie că vom face tot ce ne stă in putință pentru scăderea prețului la apă , chiar dacă vom fi nevoiți ca împreună să facem presiuni publice pentru aceasta.

ignat (4)

Ad.V.

cop ignat

 

 

 

 

Lasă un răspuns