Analiză Mihai Neamțu despre prăbușirea PMP și succesul AUR

Istoricul Mihai Neamțu (pe care nemțenii l-au putut vedea în campanie la o emisiune Vestea Tic-Tac) explică explozia voturilor pentru AUR prin ignorarea de către celelalte partide ale unor frământări ale cetățenilor. Felul în care partidele care sprijină guvernarea (PNP. USR-PLUS, PMP) sau cele din Opoziție (PSD, Pro România) nu au dat atenția cuvenită sau doar au mimat preocuparea pentru teme importante la zi (justificarea obligativității măștii, închiderea școlilor, închiderea bisericilor, interdicțiile la Sărbători importante pentru români ca Sfânta Parascheva sau Sfântul Andrei, închiderea piețelor) au oferit o nișă de mesaj bine și vocal fructificată de cei de la AUR.

„Acum a venit vremea să ne evaluăm cu onestitate și ne identificăm erorile tactice și strategice. Dreapta înseamnă răspundere individuală, nu o distribuire colectivistă către toți și către nimeni a unor greșeli politice majore. E timpul adevărului”, spune Mihai Neamțu într-un mesaj public.

Candidatul PMP continuă: „Dragi prieteni: până la anunțurile finale pe care le va face BEC, aș dori să rostesc câteva gânduri. Am făcut politică cu onestitatea și decența unui cetățean liber, fără să fiu o singură zi angajat al Statului sau beneficiar de stipendii și privilegii. De aproape zece ani, m-am bătut pentru idei, valori și idealuri cu decență și consecvență.

Dar acum, când se trage linia, trebuie să recunoaștem că partidele-establishment au obținut un scor modest, mult sub așteptări. Și cred că, înainte de a arăta cu degetul spre alții, ar fi bine ne uităm în oglindă și să ne mărturisim greșelile. Disprețul elitei conducătoare față de grijile acute ale famililor de români s-a adâncit.

Ne spunem creștin-democrați, dar nu i-apărăm pe oamenii credincioși care, în aceste vremuri cumplite, au dorit să aprindă o lumânare de Paști, să se regăsească într-un ceas de rugăciune sau pelerinaj. Am justificat amenzile abuzive și umilirea Bisericii ca pe-o cenușăreasă a Statului jandarmeresc care, cu o bâtă în mână, i-a ciomăgit sau amendat pe credincioși, preoți și pastori precum pe ultimii infractori.

Ne spunem conservatori, dar nu suflăm o vorbă despre politicile pro-familie, despre criza demografică, despre România vie care trebuie să renască print-un politici concrete de stimulare a nupțialității și a natalității.

Ne-am dedulcit la guvernare, uitând de legătura cu tinerii din societate, neștiind să atragem figuri proaspete, fețe frumoase și chipuri luminoase, capabile să producă emoție și entuziasm în circumscripțiile marilor orașe. Am pariat pe mediocritate, soluții improvizate, baronași închipuiți, traseiști ordinari, oameni de nimic. Am reîncălzit ciorbe vechi, fără niciun gust.

Poate vom calcula și cât de mult ne-a costat tăcerea la închiderea piețelor, deși nu sunt nici azi dovezi științifice că de acolo se răspândea infecția. Poate vom calcula câte voturi am pierdut închizând școlile. Sau bisericile! Și aici nu-i vorba de voturi, ci de onoarea și demnitatea oamenilor care nu pot face agricultură prin telemuncă.

Am justificat toate inepțiile rostite la Ministerul Educației în dispreț față de grijile mamelor și exasperarea bunicilor preocupați de viitorul copiilor. Am discriminat țăranul român, lăsat fără o importantă sursă de venit și-am justiticat orice aberație propusă de Dr. Raed Arafat, „comandantul acțiunii“.

Ne numim conservatori, dar îl comparăm pe Trump cu Dodon, condamnăm la Bruxelles Polonia catolică și-o dăm cotită atunci când suntem întrebați despre ideologia de gen. Trebuia să fim 100% alături de republicanii din SUA, dar „experții” noștri au jubilat la victoria globaliștilor lui Biden.

PSD a câștigat alegerile din pricina mediocrității partidelor de establishment. Nu neglijez panica și contextul Covid, nici păpușarii și rețelele securiste ale celor se joacă cu ferme de troli și fenomene sociale de tip astroturfing… Totuși, ar fi o imensă greșeală să dăm vina doar pe alții…

Acum a venit vremea să ne evaluăm cu onestitate și ne identificăm erorile tactice și strategice. Dreapta înseamnă răspundere individuală, nu o distribuire colectivistă către toți și către nimeni a unor greșeli politice majore. E timpul adevărului”.

D.V.

Comentarii Facebook

2 thoughts on “Analiză Mihai Neamțu despre prăbușirea PMP și succesul AUR

 1. În concluzie, corupția nu numai că afectează o țară economic, făcând-o implicit mai
  săracă, dar o dezbină după interesele personale. O țară coruptă va fi întotdeauna mai ușor de
  manipulat din exterior. Sunt, probabil, unul dintre cetățenii care își dorește schimbarea, care vrea
  să ajute la schimbare, dar care se simte adesea prea mic, prea stigmatizat și timorat de sistem
  pentru a face ceva. Nu am scris aceste rânduri în semn de protest la adresa unor persoane, ci în
  calitate de persoană plictisită și dezgustată de corupție, de abuzurile unor pioni la rândul lor, de
  neseriozitate și de impertinența clasei politice de a minți fără menajamente în fiecare an
  electoral. Nu-mi doresc să traiesc într-o astfel de țară, nu vreau să devin o parte a sistemului
  corupt, vreau să fiu mulțumită cu țara în care m-am nascut, vreau să ne putem compara și cu
  țările dezvoltate, vreau să ne mobilizăm și să facem schimbări.
  Hîncean Bogdana Ioana
  Clasa a-XI a D, Colegiul Alexandru cel Bun, Gura Humorului

 2. D-ul Basescu a infiitat PMP si tot el a mentinut in viata acest partid! Fara aportul lui, pt. ca n-a mai candidat la alegerile parlamentare, s-a dovedit ca nu sunteti in stare sa mentineti pe linia de plutire acest partid! Ati pierdut o mare parte din voturile din Moldova care erau atribuite d-lui Basescu, in favoarea formatiunii AUR. Multumiti-va cu ce ati obtinut din politica pana acum, fara prea multa munca!

Lasă un răspuns