ANAF spune că nu are bani pentru restituirea taxei auto încasată abuziv


Acesta este răspunsul oficial trimis de ANAF la solicitarea unui nemțean de a-i fi restituți banii pe timbrul de mediu. În documentul respectiv, datat 10 mai 2017, bărbatului – a cărui identitate nu o vom face publică – i se răspunde unei cereri formulată cu o săptămână înainte, pe data de 3 mai, în care solicita restituirea sumei de 804 lei achitată cu titlu de timbru de mediu pentru autovehicule. Banii respectivi reprezintă cumulul taxei auto plătită în anul 2014, la care se adaugă dobânzile și cheltuielile de judecată stabilite prin hotărâre judecătorească.
Da, ați ghicit! La fel ca și în cazul relatat săptămâna trecută (citiți mai mult AICI) și ca în sute sau mii de situații similare – și de această dată instanța de judecată a dat câștig de cauză plătitorului taxei, prin Sentința Civilă nr. 1404/ 21.10.2016. Ce află contribuabilul din răspunsul primit de la ANAF? Află că la nivel central s-a constituit un comitet interministerial, care să găsească o soluție pentru rezolvarea unei probleme asupra căreia instanța de judecată deja s-a pronunțat – dreptul omului de a-și lua înapoi banii încasați în mod abuziv și obligația organelor fiscale de a-i returna acești bani.
Redăm, în cele ce urmează, pasajul în care omul este informat de bunele intenții ale responsabililor de la nivel central:
(…) în vederea identificării unei soluții pertinente și a promovării unui act normativ care să reglementeze restituirea sumelor respective, a fost constituit un comitet interministerial din care fac parte reprezentanți ai Ministerului Mediului, Ministerului Finanțelor Publice, Administrației Fondului pentru Mediu și Agenției Naționale de Administrare Fiscală”.
Cireașa de pe tort vine abia în pasajul următor, când cetățeanului i se aduce la cunoștință faptul că în conturile Trezoreriei bate vântul (foto jos).

Din informațiile primite de la unitatea de Trezorerie, vă facem cunoscut faptul că nu se pot efectua operațiuni de compensare/restituire, urmare a lipsei de disponibil în contul <<Veniturile Fondului pentru mediu – timbrul de mediu pentru autovehicule>>”, se explică în document.
Singura asigurare pe care o primește contribuabilul este că „
în momentul în care acest cont va fi alimentat, cererea dumneavoastră va fi soluționată de către Trezoreria Piatra Neamț, la care sunteți arondat”.
Când anume va reuși cetățeanul să-și primească banii înapoi este greu de spus. Asta pentru că, așa cum relatam și în articolele precedente, orice instituție a statului – implicit și Fiscul – se poate prevala de perioada de jumătate de an pe care o are la dispoziție pentru a returna respectiva sumă de bani. Asta, numai în condițiile în care cetățeanul se decide să apeleze la un executor judecătoresc, pentru a executa silit Fiscul.
Rămâne de văzut ce soluție legală vor găsi responsabilii de la nivel central pentru ca oamenilor să le fie returnați banii cuveniți. La fel, mai rămâne de văzut cum anume vor fi plătite sumele câștigate în instanță, în condițiile în care restituirea lor se face, conform legislației în vigoare, într-o singură tranșă, și nu eșalonat, pe durata a cinci ani, cum se proceda anterior. Ținând cont de faptul că unii cetățeni au plătit chiar și opt mii de lei pentru a-și înscrie în circulație mașina, iar numărul dosarelor aflate pe rolul instanțelor este de ordinul sutelor doar la noi în județ, e clar că vorbim de sume astronomice.
În loc de concluzie, folosim afirmația celui în cauză. Văzându-se cu dreptatea în mână, dar în imposibilitatea de a-și primi banii, omul constată cu năduf: „
Bine că atunci când am plătit-o (taxa, n. red.), au încasat-o fără să clipească”.


Alex SÎRBU

Comentarii Facebook

3 thoughts on “ANAF spune că nu are bani pentru restituirea taxei auto încasată abuziv

  1. Asta este relatia cetateanului roman cu statul, prin reprezentantii sai.Incearca sa te eschivezi de la plata, iti ia totul.

  2. A venit PSD-la la putere. Concluzia (daca mai era nevoie): Trezoreria e goala.

  3. Sunt in aceeas situatie,am castigat in instanta recuperarea taxei,am primit prima transa ,iar acum nu am mai primit nimic. Daca in cateva luni nu se rezolva ,voi apela din nou la avocat / executor judecatoresc + voi cere alte daune !

Lasă un răspuns