ANAF sfidează hotărâri judecătorești: Nu returnează oamenilor banii pe taxa auto!


Dacă ieri scriam că foarte mulți nemțeni s-au adresat instanței pentru recuperarea timbrului de mediu după eliminarea taxei – citiți mai mult AICI – astăzi revenim cu un caz nefericit al unui zăneștean în cazul căruia justiția a spus DA, însă Finanțele spun BA. Practic, așa cum puteți observa în fotografia de mai sus,omul a primit o decizie de restiuire, în baza unei sentințe civile definitivă și irevocabilă, prin care i se aproba înapoierea banilor reprezentând taxade mediu, de la Administrația Fondului pentru Mediu prin Finanțe. Totul se întâmpla în 2013, după un proces demarat în martie și soluționat în noiembrie. De menționat este că în acea perioadă, legislația impunea ca plata să se facă eșalonat, pe durata a cinci ani. Între timp, cadrul legal s-a schimbat, iar oamenii care câștigă în instanță dreptul de a-și recupera banii trebuie să îi primească într-o singură tranșă.
Revenind la cazul de față, vorbim de câte 324,8 lei anual (237 de lei taxa propriu-zisă și 87,8 lei cheltuieli de judecată). În total, 1624 de lei, în cinci ani. Timp de trei ani nu a fost nicio problemă, cetățeanul primindu-și atât banii pe care-i plătise pe taxa auto, cât și contravaloarea cheltuielilor de judecată și a dobânzilor aferente, întocmai cum fusese stabilit de instanță.Totul, până anul acesta, spune omul.
Luna trecută, mai exact pe data de 6 aprilie, când ar fi trebuit să aibă în cont cea de-a patra tranșă anuală (foto jos) zăneșteanul a constatat cu surprindere că banii lipsesc cu desăvârșire. A trecut de atunci aproape o lună și jumătate, iar omul tot nu și-a primit banii.

Din informațiile care ne-au parvenit pe canale neoficiale, mai mulți cetățeni aflați în aceeași situație cu zăneșteanul au depus în instanță plângeri penale în care reclamă încălcarea hotărârii judecătorești. Aceleași surse ne spun, însă, că plângerile au fost făcute pe numele funcționarilor de la ghișee, și nu la adresa instituției. În aceste condiții, e cam puțin probabil ca un angajat de la Finanțe să fie obligat să scoată din propriul buzunar banii pentru plata sumelor respective. Dar asta este deja altă discuție.
Fondul problemei noastre rămâne același: instanța a hotărât ca banii să fie virați, iar ANAF nu a respectat termenul impus. Întrebarea care stă pe buzele celor afectați de toată această situație? „De ce la alții se poate, dar la noi nu?”. Pentru că în majoritatea județelor s-au găsit sumele de bani, care de altfel au și ajuns în buzunarul celor cărora li se cuveneau.
Situația din Neamț nu este singulară, în mai multe zone ale țării fiind exact la fel. Un exemplu concret e județul Dolj, unul din motivele invocate fiind acela că în contul Administrației Finanțelor Publice nu sunt bani pentru acoperirea acestor despăgubiri.

Soluția – executarea silită a Fiscului!

Soluția pentru ca zăneșteanul și cei aflați în aceeași situație cu el să-și recupereze banii este să execute silit Fiscul. Informațiile ne-au fost oferite de avocatul Adrian Bourceanu. Contactat telefonic de reporterul Vestea, Bourceanu a explicat care sunt etapele legale pe care trebuie să le parcurgă cei aflați în atare situație. „Cetățenii au dreptul de a se adresa unui executor judecătoresc și să facă o cerere de punere în executare a sumei pe care o au de primit. Practic, să execute silit Fiscul pentru suma care le este datorată”, a punctat avocatul. În cele din urmă, situația le va fi cu siguranță rezolvată, pentru că Fiscul va fi obligat să le vireze sumele restante.
Chiar și în aceste condiții, oamenii nu-și vor vedea banii prea curând, ci doar după șase luni. Motivul, mai explică Bourceanu, este acela că, din păcate pentru contribuabilul de rând,  orice primărie sau instituție a statului are la dispoziție o jumătate de an pentru a da curs unei asemenea hotărâri. Totuși, după aceste șase luni banii trebuie returnați în mod OBLIGATORIU!
N.B.: Am încercat să obținem un punct de vedere oficial al Administației  Finanțelor Publice Neamț, din dorința de a veni cu un răspuns pentru cetățenii care se întreabă pe bună dreptate de ce nu-și primesc banii. Din păcate, de la celălalt capăt al firului am aflat că directorul Iulia Negură este în concediu. Pe cale de consecință, am mers mai departe și am sunat la numărul de telefon fix al purtătorului de cuvânt, Cristina Ionescu.  Și de această dată, demersul nostru s-a lovit de un eșec, persoana care ne-a răspuns la telefon explicându-ne că responsabilul de relații publice nu este astăzi în instituție și că începând de mâine va putea fi contactat.
În eventualitatea în care oficialii de la Finanțe vor dori să exprime un punct de vedere legat de aspectele sesizate, așteptăm varianta instituției, pe care o vom publica ulterior.

Alex SÎRBU

Lasă un răspuns