Amnesty Internațional revine după ce a acuzat Ucraina că folosește civilii ca scuturi umane: „Asta nu scuză agresiunea rusă!”

Amnesty International și-a cerut scuze duminică pentru „suferința și furia” provocate de un raport care acuză Ucraina de punerea în pericol a civililor, care l-a înfuriat pe președintele Volodimir Zelenski și a provocat demisia șefului biroului său din Kiev.

Grupul pentru drepturile omului a publicat joi raportul în care se afirmă că prezența trupelor ucrainene în zonele rezidențiale a sporit riscurile pentru civili în timpul invaziei rusești, relatează Reuters.

„Amnesty International regretă profund suferința și furia pe care le-a provocat comunicatul nostru de presă privind tacticile de luptă ale armatei ucrainene”, a declarat organizația într-un e-mail pentru Reuters.

„Prioritatea Amnesty International în acest conflict și în orice conflict este să se asigure că civilii sunt protejați. Într-adevăr, acesta a fost singurul nostru obiectiv atunci când am publicat această ultimă cercetare. Deși ne susținem pe deplin constatările noastre, regretăm durerea provocată”.

Zelenski a acuzat grupul că încearcă să mute responsabilitatea de la agresiunea rusă, în timp ce șefa Amnesty pentru Ucraina, Oksana Pokalchuk, a demisionat, spunând că raportul a fost un cadou de propagandă pentru Moscova.

Oficialii ucraineni spun că încearcă să evacueze civilii din zonele de pe linia frontului. Rusia, care neagă că ar viza civili, nu a comentat raportul privind drepturile omului.

În e-mailul său de duminică, Amnesty a declarat că a găsit forțe ucrainene lângă reședințe civile în 19 orașe și sate pe care le-a vizitat, expunându-le la riscul unor tiruri rusești.

„Acest lucru nu înseamnă că Amnesty International consideră că forțele ucrainene sunt responsabile pentru încălcările comise de forțele rusești și nici că armata ucraineană nu ia măsuri de precauție adecvate în alte părți ale țării”, a precizat organizația.

„Trebuie să fim foarte clari: nimic din ceea ce am documentat că fac forțele ucrainene nu justifică în vreun fel încălcările rusești”.