AMENDAT DE O INSTITUŢIE CARE NU EXISTĂ! SeFeu la greu la Primăria Girov…

Producătorii serialului Dosarele X pot începe oricând turnarea unei noi serii. Şi în caz că scenaristul e în pană de idei, administraţia publică locală din judeţul Neamţ este un adevărat izvor de pretexte.

Astăzi venim cu un astfel de subiect – din păcate, pe cât de năucitor, pe atât de real, prin care administraţia locală din comuna Girov (primar Vasile Ciubotaru, viceprimar Ion Purcel) le demonstrează românilor că aceştia sunt victime sigure în relaţia cu autorităţile, că oamenii pot fi amendaţi chiar şi de instituţii inexistente.

Procesul verbal alăturat este demn de înscris în patrimoniul cultural pe o ipotetică axă Girov-Caracal. Precizăm că sublinierile cu roşu aparţin Redacţiei Vestea.

Din start se remarcă cine este autoritatea emitentă a procesului-verbal cu amenda aferentă: Comuna Girov, Poliţia Comunitară (şi iar, adăugat cu pixul, Comuna Girov).

Referirea la serviciul public de Poliţie Comunitară apare şi pe rândul 3 al documentului propriu-zis, acolo unde sunt mentiuni despre calitatea agentului constatator (Leţca Roxana-Ioana, Inspector, Primăria Girov, Poliţia Comunitară).

O simplă căutare pe net arată că acest concept, Poliţie Comunitară, NU MAI EXISTĂ NICĂIERI ÎN ROMÂNIA… DE 8 ANI DE ZILE.

Poliţiile comunitare au fost înfiinţate, prin lege, în 2004 (L 371/2004) şi transformate în Poliţii locale prin altă lege din 2010 (L.155/2010).

Evident, veţi fi tentati să credeţi că e vorba de o simplă eroare de formă, că actuala Poliţie Locală de la Girov foloseşte formularele moştenite (decum acum 8 ani?) de la Poliţia Comunitară.

Ei aş! Dacă o celebră emisiune ar face un sondaj-pilot la Girov şi ar întreba 100 de giroveni dacă în comuna lor este Poliţie Locală, răspunsul ar fi NU 100%. Şi dacă ar fi întrebaţi 1000 de giroveni, tot acela ar fi răspunsul. Total…

Sunteţi tentaţi să spuneţi că poate Poliţia Comunitară/Locală de la Girov lucrează sub acoperire şi nu ştiu oamenii. Ne-am gândit şi la această variantă SF (level 007) şi am cotrobăit prin actele Primăriei, prin Statul de Funcţii. Nu e nicio Poliţie Locală în subordinea primarului Ciubotaru care, dacă ar exista Serviciul respectiv, ar fi şeful direct (că aşa spune legea). Poftiţi şi vedeţi acest stat de funcţii:

V-aţi lămurit? Bun! Rezultă nu doar abrambureala din Primărie ci şi faptul că un inspector completează şi semnează un document fals, în care ăşi arogă şi o funcţie pe care nu o are (inspector la Poliţia Comunitară). Dar staţi, aberaţiile nu se opresc aici. În rocesul verbal este menţionat şi un martor. Purcel Ion. Nimeni altul decât viceprimarul comunei. OOPS! E groasă rău pentru că instanţele au stabilit (şi din cauza asta au anulat la greu nenumărate sancţiuni aplicate de autorităţi) că nu poate semna ca martor un coleg de serviciu al agentului constatator. Pe premisa – absolut corectă juridic – că un coleg de serviciu al celui care sancţionează nu are neutralitatea necesară unui martor. Aşa au fost desfiinţate în instanţe mii de sancţiuni date, în anii din urmă, de Poliţie, ITM, Garda Financiară (altă instituţie care nu mai există) etc.

Şi nu doar că Purcel este colegul de serviciu al Roxanei Leţca şi viceprimar ci – e un fel de Dosarele X la puterea a treia – acelaşi viceprimar a făcut parte chiar din comisia invocată de agentul constatator. Poftiţi de vă minunaţi:

Aţi văzut sublinierile cu roşu, da? Mai pe româneşte – că despre asta e vorba pe păşunea de la Girov – viceprimarul Purcel organizează la mijlocul lunii martie o comisie-comandă care să-l „ardă” pe Enache. Pe Ciprian Enache (fostul consilier judeţean) care are o fermă cu bovine pe un teren concesionat de Primărie, care a deranjat că s-a înscris la o licitaţie pentru un lot alăturat. Enache a câştigat licitaţia care fusese parcă pregătită cu dedicaţie pentru altcineva şi… Primăria a anulat acea licitaţie. Miza lotului alăturat era pentru Enache una importantă – acoperă drumul care duce de la ferma sa spre singurul izvor unde poate adăpa vitele iar Primăria a refuzat să scoată acel drum din parcela licitată.
Enache a făcut diverse plngeri (la instante şi parchete) pentru anularea nelegală a licitaţiei şi, de aici, au început amenzile. Ba pentru că a ridicat o construcţie la fermă, pe care cei din Primărie au văzut-o fix după licitaţia respectivă, ba că (vezi procesul verbal de mai sus) vitele sale păşunează în afara perioadei legale. Enache spune că nu e adevărată nici faza cu păşunarea (la 15 martie nu ar fi fost fir de iarbă pe păşune) ci că, de fapt, un angajat ducea vitele la adăpat. „Nu avem elicopter la fermă să putem trece prin aer de la păşunea noastră la izvor”, spune Enache.

Revenind la acţiunea de control şi la procesul-verbal, în traducere liberă „comando”-ul condus de viceprimar merge la faţa locului şi, după mai bine de două săptămîni, inspectoarea Leţca face actul de sancţiune în care şeful comisiei semnează ca martor. Un martor absolut neutru, nu? Curat martor, coane Mitică! Sau coane Ionică, sau coane Vasilică, după caz…

De la momentul licitaţiei (anulată, realuată şi câştigată în cele din urmă de cine trebuie, adică fix de reclamantul Cojocariu din ultimul document), Enache şi-a luat amenzi la foc automat. le-a contestat în instanţă (cum o va contesta şi pe ultima) şi a început deja să câştige procesele. Îm paralel, procurorii anchetează sesizarea lui pe abuz în serviciu, care-l vizează şi pe viceprimarul Purcel. Care viceprimar, după cum se vede mai sus, conduce Comisii de control împotriva lui Enache, pune funcţionarii să dea amenzi şi el semnează ca martor. Mai pe româneşte se joacă în continuare cu Abuzul şi-i împinge şi pe alţii să fie părtaşi.

Într-o Primărie normală (adică unde legea primează), amenzile date de Poliţia Locală (dacă există) sau de orice alt compartiment sunt supervizate de primar. Primarul de la Girov e profesor de meserie, profesor de Istorie. O fi văzut primarul-profesor că Primăria pe care o conduce emite amenzi în numele Serviciului de Poliţie Comunitară, adică un departament care nu există?

Nu ne-am oprit cu întrebarea de mai sus doar la stadiul retoric ci i-am adresat-o, telefonic, primarului Ciubotaru. Care, preţ de câteva secunde, a rămas fără cuvinte şi apoi a confirmat că în Primăria pe care o conduce nu există acum nici Poliţie Locală, nici Poliţie Comunitară. „Or fi rămas formularele de mai demult”, a încercat primarul o explicaţie. Nu ştim cât poate ţine această explicaţie în faţa unui judecător din moment ce vorbim de formulare cu antetul unui serviciu desfiinţat prin lege în urmă cu 8 ani…

Primarul Ciubotaru a propus reporterului Vestea să ne întâlnim la Primărie „cu documentele în faţă, să ne lămurim”. Din păcate, am declinat oferta. Noi şi orice om de bună credinţă suntem lămuriţi. Documentul de mai sus este clar şi irefutabil. Aşa că i-am propus primarului să se lămurească el şi subordonaţii din Primăria Girov şi apoi, dacă are de precizat ceva suplimentar pe acest subiect, îi stăm la dispoziţie. Cu toate că este cam de Noaptea Minţii ca tu, primar să afli de la presă că din instituţia condusă de tine pleacă documente, cu serie şi număr, care sfidează legislaţia din România.

Apropos: documentul de mai sus nu are ştampila Primăriei dar are semnături şi a fost remis reprezentantului firmei sancţionate după toate procedurile. Să aplice legea, în stilul caracteristic, viceprimarul Purcel fără ca să ştie primarul Ciubotaru? Dă-i cu SeFe-ul, neamule…

Daniel VINCA

 

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns